Web Analytics
More
    Reklāma

    Kiberuzbrukumā galvenajam ASV degvielas cauruļvadam nozagti 100 GB vērtīgu datu

    Jaunākie raksti

    Piektdien, 7. maijā, hakeri veikuši nopietnu kiberuzbrukumu, kas tika tēmēts uz ASV galveno degvielas cauruļvadu “Colonial Pipeline”. Zināms, ka šis incidents ļaundariem izrādījies visai veiksmīgs, jo izdevies piekļūt cauruļvada operatora datorsistēmai un nozagt vairāk kā 100 GB ar vērtīgiem datiem un bloķēt piekļuvi tiem.

    Galvenie vaininieki šajā visā ir hakeru grupa, kas pazīstama kā “DarkSide”. Viņi pirmdien izplatīja paziņojumu, ka incidenta mērķis esot bijis nopelnīt naudu, nevis radīt problēmas sabiedrībai. Uzbrucēji izteikuši draudus publicēt nozagtos datus, ja pretī nesaņems izpirkuma maksu. Vēlamo summu gan viņi nav norādījuši, vismaz nav informācijas par to.

    Reklāma

    Jāsaka gan, lai arī hakeru mērķis bija peļņa, pamatīgs kaitējums tiek nodarīts gan nozarei, gan ASV iedzīvotājiem un, iespējams, būtiskas sekas būs manāmas arī globālā līmenī, jo kopš piektdienas 8850 km garā cauruļvada darbība nav atjaunota. Pa to ik dienas piegādāja dažādus naftas produktus, ieskaitot benzīnu, dīzeli, aviācijas degvielu kopumā 100 miljonu galonu apjomā. 45% no šīs degvielas patērē ASV austrumkrasta štatos.

    Ņemot vērā, ka šis ir lielākais degvielas cauruļvads ASV, kiberuzbrukums un darbības pārtraukums jau radījis negatīvu rezultātu. Piemēram, traucēta degvielas piegāde lielākajām ASV lidostām, ar nopietnām problēmām saskaras arī Teksasas naftas pārstrādes rūpnīcas, kas drīzumā vairs nespēs saražot un piegādāt degvielu vairākiem ASV štatiem.  Likumsakarīgi, ka līdz ar radušos situāciju augušas arī degvielas cenas ASV.

    Kas attiecas uz “DarkSide” – tas ir salīdzinoši nesen izveidots hakeru grupējums, taču tā sastāvu, ļoti iespējams, veido rūdīti un pieredzējuši kiberuzbrucēji, kuri koncentrējas uz naudas izspiešanu. Vienlaikus daži eksperti apgalvo, ka “DarkSide” varētu būt kāda saistība ar Krieviju.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    davix
    13.05.2021 10:12

    Ja patiesi gribētu izspiest naudu, tad vērstos pret kādu tīri privātuzņēmumu. Šeit praktiski cenšas izspiest naudu no valsts – jo uzņēmuma darbība ļoti saistīta ar publisko sektoru. Bet izspiest naudu šādā gadījumā ir neiespējami – tā ka būs vien ģeopolitisks fons šim visam.

    Reklāma