Web Analytics
More
    Reklāma

    “Microsoft” radīs jaudīgāko superdatoru, kas ļaus pētīt laikapstākļus un klimatu

    Jaunākie raksti

    Dažiem varbūt zināms, ka Lielbritānija diezgan aizraujas ar laikapstākļu pētīšanu, un vakar tas ar uzviju apstiprinājās. Tapis zināms, ka ar “Microsoft” palīdzību Lielbritānija radīs pasaulē jaudīgāko klimata un laikapstākļu pētīšanas superdatoru. Valsts meteoroloģiskais centrs “Met Office” noslēdzis daudzmiljonu mārciņu vērtu līgumu ar “Microsoft” par risinājumu, kam plānots novirzīt 1,6 miljardus ASV dolāru.

    Viens superdators klimata un laikapstākļu pētīšanai Lielbritānijai jau ir. Tas vienā sekundē spēj veikt 16 000 triljonu aprēķinu. Tiek solīts, ka jaunais dators būšot divreiz jaudīgāks. Ar detalizētākiem klimata modeļiem Lielbritānija cer sniegt pienesumu pilsētām, plānojot un būvējot laikapstākļiem pielāgotāku infrastruktūru.

    Reklāma

    Plānots, ka šis superdators tiks izveidots un sāks darbu 2022. gada vasarā. To darbinās 100% atjaunojamā enerģija. Paredzams, ka pirmajā darbības gadā tas ļaus ietaupīt 7415 tonnas oglekļa dioksīda. Bez jau minētā risinājums sniegs arī detalizētas vietējo prognožu simulācijas, kas palīdzēs avārijas dienestiem labāk sagatavoties spēcīgam lietum un plūdiem. Jaunā sistēma varētu būt ieguvums arī laukos dzīvojošajiem, kuri pērn saskārās ar spēcīgām vētrām un plūdiem, kā rezultātā valdība tika aicināta izveidot ilgtspējīgākas meliorācijas sistēmas.

    Klimata koalīcijas zinātnieki norāda, ka Lielbritānija kopš 2007. gada gandrīz katru gadu piedzīvo lielus plūdus. “Met Office” pašreiz rīcībā esošais “XC40” superdators daļēji paļaujas uz publiskajiem datiem, lai veiktu laikapstākļu prognozes attālākiem valsts reģioniem.

    Savukārt “Microsoft” šim projektam ir piesaistīts ar nolūku. Kompānijai ir zināšanas kvantu un mākoņskaitļošanas jomās. Tāpat “Microsoft” jau ir ieguldījis miljardu dolāru jaunuzņēmuma “Open” mākslīgā intelekta superdatorā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma