Web Analytics
More
    Reklāma

    Vašingtonas štats ASV gatavojas aizliegt ar iekšdedzes dzinējiem aprīkotu auto pārdošanu jau 2030. gadā

    Jaunākie raksti

    Vašingtonas štata amatpersonas ASV ziemeļrietumos paziņojušas, ka jau no 2030. gada štatā paredzēts aizliegt tirgot mašīnas, kas aprīkotas ar iekšdedzes dzinējiem. Tādā veidā štats apsteigtu citus ASV reģionus, piemēram, Kaliforniju, kur ar iekšdedzes dzinējiem aprīkotu auto pārdošanu pagaidām plānots aizliegt no 2035. gada.

    Tomēr šeit ir neliels āķis – likums stāsies spēkā tikai tad, ja štata vadība spēs vienoties par nodokļiem nobrauktajai distancei, kas segtu transporta infrastruktūras uzturēšanu. Šis ir viens no pirmajiem publiski iztirzātajiem gadījumiem, kad tiek izskatīts jautājums, kā elektroauto var aizstāt ar iekšdedzes dzinējiem aprīkoto auto radītos ieņēmumus štata (valsts) budžetā – mūsu Latvijas gadījumā tas, galvenokārt, ir akcīzes nodoklis degvielai, bet ne tikai.

    Šāds lēmums varētu radīt zināmas galvassāpes autoražotājiem, lai gan vairāki autoražotāji, piemēram, “Ford” un “Volvo” paziņojuši, ka no 2030. gada tie tik un tā pāries tikai uz elektroauto ražošanu. Lēmums varētu stimulēt arī citus ASV štatus (un citas pasaules valstis) rīkoties līdzīgi, pasteidzinot pāreju uz elektroauto, tomēr Vašingtonas štata piemērs atgādina, ka elektroauto stutēšana un mākslīgs atbalsts no valsts puses nevar turpināties mūžīgi – agri vai vēlu tiem būs jāspēj segt izmaksas, kuras pagaidām sedz ar iekšdedzes dzinējiem aprīkotu auto īpašnieki – atkal runa, galvenokārt, ir par akcīzes nodokli degvielai, taču ne tikai, jo ceļus taču ir jāuztur.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma