Web Analytics
More
    Reklāma

    “Bitcoin” ieguve Ķīnā līdz 2024. gadam radīs 130 miljonus tonnu emisiju

    Jaunākie raksti

    Oglekļa emisijas, kas rodas konkrēti no bitkoinu ieguves jeb “rakšanas”, pēdējā laikā strauji pieaug. Ja tā turpināsies, tad tuvāko pāris gadu laikā šādā veidā radīto emisiju apjoms pārsniegs vidējas platības Eiropas valstu kopējās gada emisijas.

    Analīze, ko veikuši Pekinā esošās Tsinghua universitātes pētnieki, liecina par to, ka maksimālais emisiju apjoms no bitkoinu “rakšanas” tiks sasniegts 2024. gadā. Aprēķini liecina, ka šajā laikā kriptovalūtas ieguve varētu radīt ap 130 miljonus tonnu emisiju. Tas ir vairāk nekā viena gada laikā rada, piemēram, Itālija un Čehija. Prognozēts, ka līdz 2024. gadam bitkoinu ieguvei Ķīnā būs nepieciešamas 297 teravatstundas enerģijas. Tas varētu veidot ap 5.4% no oglekļa emisijām, ko rada elektroenerģijas ražošana valstī.

    Reklāma

    Bitkoinu ieguvē tiek izmantoti datori, kas risina matemātiskas darbības. Iegūstamo bitkoinu skaits samazinās, un to “rakšanai” nepieciešams atrisināt arvien sarežģītākas matemātiskās darbības. Līdz ar to vajadzīga arī jaudīgāka datortehnika, kas patērē vairāk elektroenerģijas. Ņemot vērā Ķīnas mērķus līdz 2060. gadam kļūt par oglekļa neitrālu valsti, būtu nopietni jāsāk domāt, kā samazināt emisijas, ko rada bitkoinu rakšana.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    17 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Sandijs Urtuzāns
    09.04.2021 09:32

    Bitkoins, tā ir bezjēdzīgākā resursu izšķērdēšana cilvēces vēsturē. Pievienotā vērtība – 0!

    Uldis Gēliņš
    09.04.2021 12:58

    Dīzeļsāga uz bitkoin fona nobālēs. Kad sāks zust elektrība, jo bitkoinu fermas būs pārslogojušas tīklu, tad varbūt arī kāds sāks kaut ko domāt. Tiešām, salīdzinoši bezjēdzīga padarīšana un vēl vairāk žēl, ka tas ir trendīgi. Saucas, no vilka mukām, lācim uzskrējām! Tad nu klimata glābēji varēs domāt, kā tikt ar šo strauji augošo problēmu galā, jo tos CO2 neitrālos mērķus nesasniegt.

    Sandijs Urtuzāns
    09.04.2021 15:17

    Dīzeļgeitas psihoze ar ir uzpūsts burbulis.
    Tagad visi pērkam elekrtomobīļus. Milzīgs tirgus un peļņa. Cik izmešu ir viņus ražojot, darbinot un utilizējot, protams, ka neviens nemēra.

    Krotow
    09.04.2021 15:41

    Un cik izmešus rada degvielas auto ražošana, naftas pumpēšana, pārstrāde un devielas piegāde?

    Sandijs Urtuzāns
    10.04.2021 13:51
    Reply to  Krotow

    Es tikai gribēju pateikt to, ka cilvēki reizēm domā pārāk plakani. Ja auto brauc un nekas nenāk pa izpūtēju laukā, tātad viņš nerada nekādu emisiju.

    Rudolfs
    12.04.2021 11:03

    Pilsētā braucot/stāvot korķī nerada emisiju. Vairāk neko tur arī nevajag. Elektrības ražošanas nākotne arī ir no atjaunojamiem resursiem.

    10.04.2021 11:54

    Kāpēc lai zustu elektrība? Ja kādā vietā sāks trūkt elektrības, tad tur pieaugs elektrības cena un Bitcoin rakšana tai vietā kļūs finansiāli neizdevīga. Tas ir pašbalansējošs mehānisms, kur augot Bitcoin cenai un rakšanas peļņai, arvien vairāk cilvēku uzstāda / slēdz iekšā racējus, kas samazina iegūto Bitcoin apjomu no katra individuālā racēja. Bitcoin rakšanai bieži izmanto lieko elektrību, ko citādi nav kur likt, tāpēc pie tās var tikt lētāk. Gadu atpakaļ vispār nebija izdevīgi to darīt, ja nevarēji dabūt elektrību zem 5 ASV centiem par kWh, tagad situācija ir mainījusies, jo audzis Bitcoin kurss pret dolāru, kā arī vispārzināmās čipu problēmas neļauj saražot un laicīgi uzstādīt gana daudz jaunus racējus, bet tas uz laiku. Bezjēdzīgi tas viss nav, jo nodrošina tīkla drošību, turklāt tas tāpat ir mazāks patēriņš nekā piem. zelta ieguve vai banku datu centri.

    Sandijs Urtuzāns
    10.04.2021 13:41
    Reply to  Kristaps K.

    Un, kāda jēga no tā visa? Kāds no tā ir pienesums cilvēcei?

    10.04.2021 14:48

    Potenciāli taisnīgākā finanšu sistēma, kas arī cilvēku prioritātes pārgroza pareizā gultnē. Zelta standarts v2.0. Jebkura bezseguma fiat naudas sistēma pēdējos pāris tūkstošos gadu ir beigusies ar hiperinflāciju un sabrukumu. Agri vai vēlu tas notiks arī ar pašreizējo sistēmu. Paralēli arī vienīgā redzamā alternatīva CBDC (centrālo banku ciparnaudai) un totālai kontrolei pār cilvēku finanšu transakcijām digitālā vidē.

    Bet vispār tā ir absurda ideja, ka jebkuram elektrības patēriņam jābūt ar pienesumu cilvēcei. Kāds pienesums ir ziemassvētku lampiņām? Kāds pienesums cilvēcei ir tam, ka ļaudis mājās sēž pie TV un skatās bezjēdzīgus šovus? Ja es spēju samaksāt par elektrību, man ir tiesības to tērēt kā vien vēlos.

    Ideja, ka jāsamazina elektrības patēriņš tikai tā samazināšanas vārdā ir atpakaļrāpulība. Civilizāciju attīstības līmeni mēra pēc spējas apgūt potenciālo enerģiju. Cita lieta, ka allaž ir jāmeklē efektīvāki un ilgtspējīgāki veidi, kā to darīt. Bitcoin racējiem šeit ir motivācija šo virzienu attīstīt.

    Sandijs Urtuzāns
    10.04.2021 15:24
    Reply to  Kristaps K.

    Zini, man laiku pa laikam nezināmi cilvēki zvana uz telefonu un stāsta tieši to pašu :)))

    10.04.2021 15:30

    Atšķirība tāda, ka es tevi neaicinu kaut kur pārskaitīt naudu. :)

    Sandijs Urtuzāns
    10.04.2021 15:47
    Reply to  Kristaps K.

    Katram sava reliģija :)

    Kartupelis3
    09.04.2021 13:13

    Interesētu Maska viedoklis par šo..

    Sandijs Urtuzāns
    09.04.2021 15:00
    Reply to  Kartupelis3

    Masks ir mūsdienu Jēzus Kristus.
    Šis kaut ko ieklepo tviterī, tā visa pasaule nošūpojas.

    Krotow
    09.04.2021 15:01
    Reply to  Kartupelis3

    Maskam jau pox. Ja kripto qaqas sāks nest zaudējumus, viņam skanošais pietiek lai pārdotu to visu un meklētu citu piramīdu kur nopelnīt.

    Krutovskim
    12.04.2021 09:12
    Reply to  Krotow

    Nu es saprotu kāda tipa cilvēki čīkst par videokaršu cenām, mazāk savu žulti visur bārsti, iemācies domāt un nopelnīt nevis drukā visur pēc kārtas. :D

    Krotow
    16.04.2021 22:13
    Reply to  Krutovskim

    Ir derīgi atgādināt vidējam aritmētiskajam datorlietotājam par to ka ir lietas par ko nav jēgas pārmaksāt. Un dažiem labiem būtu jāiemācās paklusēt.

    Reklāma