Web Analytics
More
    Reklāma

    Patriot Viper Steel Black RGB 3600 MHz operatīvās atmiņas apskats

    Jaunākie raksti

    Pagājušajā gadā ap kluso Ziemassvētku laiku Patriot Viper priecēja mūs ar jauno RGB atmiņu izziņošanu. Patriot Viper Steel RGB Black DDR4 atmiņa, tāpat kā visas atmiņas no Steel sērijas, ir paredzēta ekstremālām spēlēm, bet šoreiz tā ir apvienota ar adaptīvu RGB apgaismojumu, lai nevainojami pielāgotos pārējiem datora RGB izgaismojuma iestatījumiem.

    Viper Steel RGB Black ir izveidota ar īpaši izstrādātu augstas veiktspējas alumīnija dzesētāju, kas atbilst jebkurai sistēmai. Tiek arī solīts, ka Viper Steel RGB Black alumīnija siltuma aizsargs nodrošina visaugstāko siltuma izkliedi, lai saglabātu pārsteidzošu veiktspēju.

    Reklāma

    Viper Steel RGB Black sērija, kas paredzēta jaunākajām Intel un AMD platformām, nodrošina nevainojamu sniegumu kopā ar spilgti spīdošām LED RGB gaismām.

    Viper Steel RGB Black ir aprīkots ar XMP 2.0 atbalstu automātiskiem virstaktēšanas iestatījumiem optimālai veiktspējai un stabilitātei. Saderība ar vadošo mātesplates ražotāju zīmolu partneru RGB sinhronizācijas lietojumprogrammām, ļauj šo atmiņu viegli pielāgot personalizētajiem profiliem gandrīz jebkurā situācijā.

    Testos pārbaudītas kvalitātes sniegšanai, Viper Steel RGB Black sērija ir nodrošināta ar ierobežotu mūža garantiju. Viper Steel RGB Black atmiņu cenas būs tuvu Viper RGB Black sērijas cenām. Latvijā tās var nopirkt jau no 2021. gada sākuma, bet veikalu plauktos šobrīd neredzēju Viper Steel Black RGB 3600 MHz, pārsvarā pieejamas 3200 MHz versijas.

    Kopumā Viper Steel RGB Black sērijā tiek piedāvāta vesela virkne ar dažādiem operatīvās atmiņas produktiem ar takts frekvenci sākot no 3200 MHz līdz 3600 MHz un ietilpību no 8 GB (1 x 8 GB) līdz 64 GB (2 x 32 GB). Arī rekomendējamās cenas variē no aptuveni 65 eiro, bet pagaidām nevaru nosaukt lielāko ietilpību RAM komplektu cenas, jo tās pie mums veikalos vienkārši nav.

    Uz testu šoreiz esam saņēmuši ātro 3600 MHz modeli (precīzs nosaukums Viper Steel RGB Black DDR4 16 GB (2 x 8 GB) 3600 MHz Kit of 2), kas sastāv no diviem 8 GB operatīvās atmiņas moduļiem.

    Attēls: Patriot

    Izskats un uzbūve

    Viper Steel RGB Black atmiņu moduļi pamatīgie iepakoti smukā kastītē ar izgriezumu, kur tos var apskatīt bez kastītes atvēršanas. Viss Viper Steel RGB Black iepakojums vēsta, ka mums ir darīšana ar geimeriem paredzētu operatīvo atmiņu.

    Jāatzīst, ka Viper Steel RGB Black nav ticis pats askētiskākais un mazāk pamanāmais operatīvās atmiņas dizains, jo šoreiz atmiņa aprīkota ar RGB LED izgaismojumu, bet pat man nākas atzīt, ka Viper Steel RGB Black gadījumā izgaismojums ir pieklājīgs. Viper Steel RGB Black RGB izgaismojums prot sadarboties ar ASUS Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion, MSI Mystic Light un pat ASRock Polychrome Sync. Nevarēšu komentēt, kā tieši Viper Steel RGB Black sadarbojas ir ar citiem ražotājiem, bet vismaz ASUS gadījumā atliek vien atmiņas pievienot pie datora pamatplates, lai RGB LED izgaismojums sasinhronizētos ar pārējo ASUS ierīču izgaismojumu (manā gadījumā tā bija ASUS pamatplate).

    Attēls: Patriot

    Patriot sola, ka Viper Steel RGB Black operatīvās atmiņas moduļi ir 44 mm augsti, bet faktiski tie ir 47 mm augsti. Iespējams, Patriot aprēķinā ņemts vērā tikai tas moduļa augstums, kas ir virs RAM slota, bet nu īsti pareiza šāda pieeja nebūs. Viper Steel RGB Black tādējādi nevar nodēvēt par zemprofila operatīvo atmiņu, bet tai tāpat būtu jāpalien apakšā zem lielajiem gaisa dzeses radiatoriem. Šādā scenārijā gan laikam nav jēgas iegādāties operatīvo atmiņu ar RGB LED, tad labāk paņemt kaut ko nedaudz lētāk un bez RGB LED.

    Viper Steel RGB Black operatīvās atmiņas moduļiem ir alumīnija dzesēšanas ietvari, Viper logo uzpūsts ar zelta krāsu uz dzesēšanas ietvara, lai arī citiem Viper operatīvo atmiņu moduļiem redzēti arī iegravēti/ iespiesti logo iekš metāla dzesēšanas ietvariem.

    Viper Steel RGB Black 16 GB DDR4 3600 MHz specifikācija

    • Ietilpība: 16 GB (2 x 8 GB)
    • Bāzes frekvence: PC4-21300 (2666 MHz)
    • Bāzes taimingi: 19-19-19-43
    • Virstaktētā frekvence: PC4-28800 (3600 MHz)
    • Virstaktētie taimingi: 20-26-26-46
    • Virstaktētā voltāža: 1.35 V
    • Formāts: NON-ECC Unbuffered DIMM
    • Kontaktu skaits: 288
    • Izmēri: 0.7 cm (L) x 13.5 cm (W) x 4.4 cm (H)

    Viper Steel RGB Black sērijā tiek piedāvāti šādi operatīvās atmiņas moduļi:

    Attēls: Patriot

    Iesākumā mazliet teorijas. Operatīvās atmiņas darbības frekvence (cikli) ir atmiņas nolasīšanas un ierakstīšanas darbību skaits sekundē. Tomēr šī frekvence nav vienīgais veiktspēju noteicošais faktors. Tikpat svarīgi ir arī atmiņas taimingi, kas parasti tiek attēloti 19-19-19-43 (CL-tRCD-tRP-tRAS) formātā. Katram no šiem parametriem ir nozīme, bet pavisam vienkāršojot var teikt, ka tās visas ir aiztures, kamēr dati virzās pa atmiņas moduli un tiek nodoti atpakaļ procesoram.

    Tādējādi varam visai vienkārši saprast, ka šiem parametriem ir jābūt pēc iespējas zemākiem, īpaši CL, jeb CAS Latency, kas ir laiks ciklos, kad pēc pieprasījuma saņemšanas no procesora, atmiņa sāk atdot datus. Tādējādi var gadīties situācijas, kad zemākas frekvences operatīvā atmiņa ar zemāku CL (aizturi) veiktspējas ziņā būs priekšā atmiņai ar krietni augstāku frekvenci, bet lielāku CL skaitli.

    Īsumā, pērkot operatīvo atmiņu, ir jāskatās ne tikai uz tās darbības frekvenci, bet arī taimingiem. Ja gribi par šo tēmu palasīt plašāk, te ir diezgan saprotams raksts. Un te ir vienkāršs kalkulators, kas aprēķinās datu atgriešanas aizturi atkarībā no atmiņas moduļa frekvences un CL aiztures.

    Testi

    Jāsaka, ka Viper Steel RGB Black operatīvās atmiņas moduļu sērijā pieejami visai ierobežoti atmiņu ātrumi – vari izvēlēties starp 3200 MHz (CL18) un starp 3600 MHz (CL20). Pieejami, protams, arī XMP 2.0 profili, kas ir industrijas standarts. Mums apskatam ir Viper Steel RGB Black 3600 MHz (CL20).

    Testēšana notiek uz šāda datora:

    • Sistēmplate: ASUS ROG MAXIMUS XI EXTREME
    • Procesors: Intel Core i9-9900K
    • Procesora dzesētājs: Cooler Master, MasterLiquid 240
    • Videokarte: Gigabyte GeForce RTX 2080 SUPER GAMING OC 8G
    • Operatīvā atmiņa: 16 GB Patriot Viper Steel RGB, 3600 MHz
    • Atmiņa: Patriot Viper VPN100 1TB NVMe
    • Barošanas bloks: Xilence, 1050 W, Performance X, 80+ Gold
    • Monitors: LG 27UK850-W
    • Windows 10 64-bitu (Version 20H2)
    • Nvidia GeForce Game Ready Driver WHQL 461.72

    Viper Steel RGB Black (3600 MHz) atmiņai BIOS pusē veikšu trīs režīmu izmaiņas (noklusētais 2666 MHz CL19 un divi XMP profili, abi ar 3600 MHz CL20). Katrā režīmā iestartēšu sistēmu un izraušu cauri pāris sintētiskos veiktspējas testus un dažus spēļu testus, lai varam kopā redzēt atšķirības veiktspējā, ja tādas būs.

    Režīms 3DMark Time Spy GeekBench (Compute) Cinebench R20 WoT Encore Far Cry New Dawn Assassin’s Creed Odyssey
    2666 MHz CL19 10 802 119 658 4224 45 413 103 75
    3600 MHz CL20 XMPI 11 459 118 864 4659 45 811 113 78
    3600 MHz CL20 XMPII 11 388 118 252 4652 45 702 112 73

    Tabulā ar zaļu esmu iekrāsojis rezultātus, kas starp visiem testētajiem atmiņas moduļiem ir visaugstākie. Kopumā varam diezgan labi redzēt, ka starp dažādiem atmiņas moduļiem un to režīmiem atšķirības nav vājprātīgi lielas. Bet tās ir.

    Interesantā kārtā šoreiz 3DMark Time Spy un GeekBench (Compute) testos atšķirības ir minimālas, tomēr Cinebench R20 uzrāda jau jūtamu veiktspējas kāpumu, kad aktivizējam XMP profilu. Turklāt, kā var labi redzēt, vajadzētu tomēr pieturēties pie XMP I, nevis pie XMP II, jo tā tiek zaudēti pāris kadri sekundē spēlēs.

    Far Cry New Dawn uzrāda visievērojamāko atšķirību starp 2666 MHz un 3600 MHz režīmiem, bet Assassin’s Creed Odyssey vislabāk veicas ar 3600 MHz CL20 XMP I, kamēr XMP II režīmā tiek zaudēti pāris kadri sekundē, kad tos salīdzina pat ar 2666 MHz.

    Thaiphoon Burner rīks diemžēl šo operatīvo atmiņu nevēlējās atpazīt un vairākkārt uzkārās.

    Protams, varētu mēģināt izspiest vēl kāda procenta ieguvumu manuāli mainot atmiņas taimingus, taču šobrīd man tam vēl mazliet pietrūkst zināšanu. Tāpēc operēju ar noklusētajiem režīmiem, kurus vienkārši var palaist teju ikviens no mūsu lasītājiem.

    Secinājumi

    Patriot Viper Steel RGB Black operatīvā atmiņa radīja visai dažādus iespaidus par sevi – no vienas puses Viper Steel RGB Black ir ļoti glīts RGB LED izgaismojums, kas prot sinhronizēties ar ASUS Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion, MSI Mystic Light un pat ASRock Polychrome Sync. Bet no otras puses Viper Steel RGB Black piedāvā pat ne par viduvējiem dēvējamus taimingus (CL20 pie 3600 MHz vai CL18, ja izvēlies 3200 MHz operatīvās atmiņas versiju).

    Viper Steel RGB Black 3600 MHz operatīvā atmiņa piedāvā 20-26-26-46 taimingus, kas noteikti kādam var šķist par lieliem. XMP profilu aktivizēšana nav viss, ko Viper Steel RGB Black spēj. Tīmeklī uzgāju informāciju, ka Viper Steel RGB Black spēj darboties ar 3600 MHz CL16 AMD sistēmās un 4000 MHz CL19 Intel sistēmās, kad tiek veikta manuāla virstaktēšana. Te gan jānorāda, ka šādi iestatījumi ne visās sistēmās būs stabili.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Alberts Kviesis
    31.03.2021 13:54

    Micron, Hynix, Samsung – čipu (die) tips, paaudze? Dēļ Thaiphoon Burner uzkāršanās netika noskaidroti? Sapratu, ka arī AIDA (MB-SPD) sniedz šādu info, neesmu gan mēģinājis

    Artis Abols
    31.03.2021 17:49

    Diemžēl internetā arī neatradu nevienu info drisku par šo, bija par 3200 MHz modeli, bet nu tas nav gluži salīdzināms.

    Alberts Kviesis
    01.04.2021 00:09
    Reply to  Artis Abols

    AIDA (MB-SPD) norāda čipu ražotāju, bet nenorāda čipu paaudzi un tipu. Un Thaiphoon Burner – ir jāskatās tās versijas, kas atbilst aktuālajam periodam. Var gadīties, ka kāda vecāka vai googlē rekomendētā versija spēj piekļūt čipos bloķētajai (parastiem mirstīgajiem slēptajai) daļai

    Indulis Grīniņš
    31.03.2021 14:36

    Tad jau manis nopirktais F4-3600C16D-32GTRGC tomēr ir ciešams un nedaudz labāks par šo.

    Alberts Kviesis
    31.03.2021 14:39

    Šie ir ļoti labi čipi. Ja nemaldos Samsung augstais plaukts. 3600@CL16 ir savā ziņā vieni no labākajiem (cena/ātrdarbība)

    Reklāma