Web Analytics
More
    Reklāma

    Ar ko īpaša ir videospēle “Valheim” un kāpēc tā kļuvusi tik populāra?

    Jaunākie raksti

    Es neteiktu, ka esmu kvēlākā videospēļu fane un ka šādi visbiežāk pavadu savu brīvo laiku. Tomēr reiz pa reizei var uzspēlēt, un tieši šobrīd redzeslokā parādījusies kāda ne tikai man, bet vēl miljoniem citus cilvēkus saistoša videospēle – “Valheim“. Tajā galvenie varoņi ir vikingi (viduslaikos dzīvojoši skandināvu un Baltijas zemju pirāti, lieliski jūrasbraucēji un kuģu būvētāji). “Valheim” ļoti īsā laikā piesaistījusi miljoniem spēlētāju interesi. Šī strauji augošā popularitāte liek uzdot vairākus jautājumus – kādus piedzīvojumus šī spēle piedāvā un ar ko tā ir unikāla?

    “Valheim” ir pavisam svaiga, indie stila videospēle, kas iznāca šī gada 2. februārī. To radīja piecu cilvēku komanda, kas pārstāv zviedru videospēļu izstrādātāju uzņēmumu “Iron Gate Studio”. Savukārt spēles izdošanā piesaistīts uzņēmums “Coffee Stain Publishing”. Diez vai iepriekš bija paredzams, ka šī spēle tik veiksmīgi aizies pasaulē un piesaistīs tādas cilvēku masas. “Steam” nepilna mēneša laikā (agrīnajā piekļuvē) pārdoti vairāk nekā četri miljoni “Valheim” kopiju, kas to padara par vienu no pirktākajām videospēlēm šajā pakalpojumā

    Reklāma

    Var savilkt paralēles ar populāro seriālu “Vikings”

    “Valheim” pamatā izmantota stilizēta 3D grafika ar trešās personas perspektīvu. Spēles izstrādātāji norāda, ka tās radīšanā un tieši vairāk mākslinieciskajā ziņā iedvesmojušies no vairākām citām, arī populārām spēlēm, piemēram, “The Legend of Zelda: Breath of the Wild” un “The Elder Scrolls 5: Skyrim” un mazliet arī no “Terraria”. Ievērojama līdzība saskatāma arī ar ļoti populāro videospēli “Assassin’s Creed Valhalla”, kas iznāca 2020. gada novembrī. Taču personīgi man “Valheim” visvairāk atgādina mini seriālu “Vikings“, kas arī ataino vikingu ikdienu, kaujas momentus un man šķita ārkārtīgi interesants. Tiesa gan, pretinieki šajā seriālā nebija mītiski nezvēri, bet gan paši cilvēki – citi vikingi vai iekarojamo zemju valdnieki.

    Avots: WallpaperAccess

    Kādus piedzīvojumus varam sagaidīt?

    Spēles galvenais sižets risinās ap vikingiem, kuriem jāizcīna savas uzvaras Valheimā – desmitajā skandināvu pasaulē. Valkīras – kareivīgas sieviešu dievības – izvēlas drosmīgākos cīnītājus kaujas laukā un to dvēseles nogādā Valheimā, kur šiem kareivjiem jācīnās skandināvu augstākā dieva Odina pusē. Spēlētājiem, iejūtoties vikinga lomā, jārada spēcīgi ieroči, jābūvē neieņemamas celtnes, jācīnās ar dieviem un dažādām radībām, no kā baidās pats Odins, un galu galā jāatjauno ierastā kārtība Valheimā. Visas uzvaras un labie darbi, savukārt, nodrošinās ceļu uz Valhallu (skandināvu mitoloģijā tā dēvē par vikingu aizsaules zemi). 

    No dziļiem un tumšiem mežiem līdz sniegotām kalnu virsotnēm, no ierastās ikdienas vikingu apmetnēs līdz plašām jūrām, atrodoties pie varena kuģa stūres – apmēram tāda izskatījās vikingu dzīve, kuru būs iespēja izdzīvot no sākuma līdz beigām. Spēlētājiem, iejūtoties vikinga ādā, sākotnēji būs pašiem jāmeklē pārtika un pajumte, vēlāk jau arī jāpieliek roka ēku un kuģu būvniecībā, jārada ieroči un bruņas un jāveic virkne citu ikdienas pienākumu.

    Taču pats galvenais uzdevums būs gatavoties kaujām un pieveikt ienaidnieku – gan mītiskus nezvērus, gan savvaļas dzīvniekus. Kā jau tas bija ierasts laikā, kad dzīvoja vikingi, kaujas lielākoties notika, izmantojot zobenus, vairogus, lokus, bultas un citus ieročus. Uzvarot ienaidnieku, spēlētājs iegūst progresa punktus, kas dod iespēju tikt nākamajos līmeņos. 

    Būtiski, ka spēles darbība norisinās dažādās, unikālās teritorijās ar atšķirīgiem pretiniekiem, laikapstākļiem, dzīvotni, izaicinājumiem, kuras spēlētajam kļūs pieejamas, attīstot savas prasmes un sasniedzot jaunus līmeņus. Šajās teritorijās var sagaidīt teju jebkas – gan dažādi izaicinājumi, gan visvisādi pārsteigumi, ieskaitot stindzinošu salu un pagrabus ar paslēptiem retiem dārgumiem. Šie visi piedzīvojumi ļaus būtiski izjust savu progresu, tāpēc arī garlaicīgi tik ātri nepaliks.

    Kāpēc spēle kļuvusi tik populāra?

    “Valheim” patiesi īsā laikā kļuvusi par videospēļu hitu. Pagājušajā nedēļas nogalē, 20., 21. februārī, to vienlaicīgi spēlēja vairāk nekā 360 000 lietotāju, kas ir rekordliels skaits, pārspējot pat “Destiny 2” vienlaicīgi spēlējošo skaitu. “Valheim” šobrīd ir arī 15. visvairāk straumētā spēle “Twitch”, tāpat arī “Reddit” dalībnieku vidū tā radījusi lielu interesi un tiek plaši apspriesta. Taču, kāpēc tāda interese?

    Pirmkārt, jau tas ir sižets. Izlasot spēles aprakstu, redzot dažādos izaicinājumus un piedzīvojumus, kas sagaida, skaidrs, ka garlaicīgi nebūs, un ir vērts kāpt augšā pa līmeņiem, lai redzētu, kas tevi sagaida tālāk.

    Tas, kas “Valheim” atšķir no citām izdzīvošanas spēlēm – šeit starp spēlētājiem ir krietni mazāk konfliktu. Fokuss nav vienam vikingam nogalināt otru, bet vairāk gan sadarboties un pieveikt ienaidnieku kopā. Runājot par sadarbošanos, “Valheim” var spēlēt gan individuāli, gan kopā ar vēl maksimums deviņiem draugiem.

    “Valheim” pagaidām pieejama agrīnās piekļuves versijā, kas nozīmē, ka tā tehniski un saturiski nav līdz galam pabeigta. Vienlaikus spēlētāji atzīst, ka tā jau šobrīd ir nostrādāta ļoti augstā līmenī. Spēle piedāvā virkni iespēju, ieskaitot rūpīgi izstrādāto karti, pieejams plašs funkciju klāsts. Tāpat arī tehniskā ziņā “Valheim” šobrīd ir izstrādāta kvalitatīvāk nekā virkne citu izdzīvošanas spēļu agrīnās piekļuves versijā.

    Taču, lai pa īstam novērtētu šo spēli un saprastu, kāpēc tā kļuvusi tik iecienīta un populāra, jāsāk spēlēt pašam vai vismaz jānoskatās kāds intro video, kur parādīts mazliet no tā, kas sagaida.

    Vai un kā es varu sākt spēlēt “Valheim”?

    Ja pēc tikko izlasītā un apskatītā vēlies kļūt par vienu no vikingiem un uzspēlēt “Valheim”, šo spēli vari iegādāties caur “Steam” pakalpojumu par nepilniem 17 eiro. Tā pieejama 11 valodās, tostarp angļu, itāļu, vācu, spāņu, franču, poļu, krievu valodā. Turpat šajā mājaslapā var iepazīties ar teju 98 000 spēlētāju atsauksmēm, no kurām veseli 96% vērtējamas kā ļoti pozitīvas.

    Spēle pieejama gan “Windows”, gan arī “Steam OS + Linux” lietotājiem.

    Mac OS lietotāji diemžēl pagaidām paliek bešā.

    Priekšā vēl būtiski uzlabojumi

    “Valheim” šobrīd pieejama agrīnajā versijā, un tās izstrādātāji šogad ieplānojuši vairākus būtiskus uzlabojumus. “Hearth & Home” atjauninājums saistīts ar spēles pamatfunkciju uzlabošanu, kā arī plašāka iespēju klāsta pievienošanu, kas attieksies uz ēku celtniecību. Savukārt “Cult of Wolf” atjauninājums vairāk koncentrēsies uz kaujām un spēles scenārijiem. “Valheim” izstrādātāji atklāj, ka spēles kartē arī plānots pievienot jaunas teritorijas, koncentrējoties uz okeāna reģioniem, kur vikingi varēs aizceļot. Visai droši, ka šī gada beigās “Valheim” kartē parādīsies jauna teritorija “Mistlands”, kas, spriežot pēc nosaukuma, vikingus sagaidīs ar jauniem piedzīvojumiem un ienaidniekiem.

    Par plāniem 2022. gadam spēles izstrādātāji nav daudz stāstījuši, taču iespējams ir viskautkas, pat vikingu ceļojums uz pašu Valhallu.

    Ir vērts pamēģināt

    Iepazīstoties ar “Valheim” tuvāk, tā vien gribētos arī pašai uzspēlēt. Diemžēl šķiet, ka mans “Macbook Air” šo spēli nepavilks. Lai vai kā, noskatoties rakstā iekļautos video un vēl dažus “Twitch” strīmus, saprotu, kāpēc tik daudzus šī spēle aizrauj. Izstrādātāji ir krietni pacentušies pie “Valheim” izveides un kvalitātes, kā arī parūpējušies par to, lai spēlē visu laiku varētu just savu progresu, kas noved pie jauniem izaicinājumiem un piedzīvojumiem.

    Ja tev ir iespēja, noteikti uzspēlē un uzraksti komentārā, kā gāja, kas patika vai nepatika. Taču, ja vispirms vēlies redzēt, kā ar “Valheim” esošajiem izaicinājumiem tiek galā reāls spēlētājs, zemāk pievienoju video ar nelielu ieskatu. Arī “Twitch” diezgan daudzi lietotāji labi parāda savas prasmes “Valheim” spēlē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    DMG
    08.03.2021 16:40

    Nez es pats spēlējis neesmu, bet skatījies kā youtube spēlē citi. Un pagaidām neredzu neko sajūsmas vērtu. Jā ir šis tas labāk uztaisīts kā citur, bet kopumā tā pati garlaicība, kas visur citur. Tikai klāt vēl samērā garlaicīgās cīņas, kas ne ar ko tur neizceļas. Nu un visur jau pierastā rakšana, rakšana un vēl reiz rakšana. Piedzīvojumu ziņā pat nevelk līdz Conan Exiles. Un nevelk pat izmēra ziņā, jo tā pati pazeme iekš Valheim ir vienkārši pāris mazas istabas, kas ir kaut kāda ņirgāšanās. Bet nu gaumes lieta…

    Hobo
    08.03.2021 19:01

    He he. Pirmās divas dienas spēlējot šo spēli kas atļaušos atgādināt maksā tikai 17 euro un sver nedaudz par Gigabaitu,kas manā uztverē ir būtiski,es nevarēju apstāties ar izsaucieniem,”aa man jauns materiāls tātad būs jauna recepte “. Par samaksāto naudu es guvu baudu ar uzviju un tā vēl tikai Alfa versija.Arī Exile man ir akauntā bet tik lielu baudu man nesagādāja . Varbūt tā dēļ ka Valheimā tu nezini ko saņemsi atklājot jaunu resursu vai zemi ,vai tiekot galā ar kādu jaunu monstriņu.

    Guntars K
    11.03.2021 12:00
    Reply to  Hobo

    Kāds svars, tāda kvalitāte. Pārvilināti švako datoru minecraft spēlētāji un nekas vairāk. Šobrīd normālas spēles nevelk ar top gala videokartēm, tāpēc spēles sāk optimizēt nevis poligonu līmenī, bet apgriež dizainu, grafikas kvalitāti un grafikas zīmēšanas diapazonu. Šai spēlei jau no sākuma nav ne grafikas, ne dizaina. Garlaicīgi. Pirmskolas vecuma bērniem patiks. Ne par velti arī minecraft ieņem pārliecinoši pirmo vietu.

    Paganicus
    08.03.2021 23:45

    Kāpēc populāra? Tāpēc, ka 17 eiro, salīdzinoši daudz ko darīt priekš “Early access” un tas viss vienā gigā!

    Reklāma