Web Analytics
More
    Reklāma

    Kādu portatīvo datoru skolēnam vai darbam no mājām var nopirkt par 500-600 eiro?

    Jaunākie raksti

    Diemžēl ir sanācis tā, ka neskaitāmu ārēju spēku rezultātā mēs vairs nevaram brīvi ieiet veikalā un iegādāties jaunu klēpjdatoru. Bet izrādās, situācija ir vēl sliktāka, jo arī tīmekļa veikali pat gribēdami ne vienmēr spēj pircējam kaut ko pārdot saprātīgos termiņos vai par saprātīgu cenu.

    Reklāma

    Man pašam nācās nedaudz pirms Ziemassvētkiem piemeklēt aptuveni 600 eiro vērtu klēpjdatoru citam cilvēkam darbam no mājām. Tobrīd izvēle nebija plaša, bet izdevās iegādāties ASUS zīmola 15.6 collu klēpjdatoru ar 1080 x 1920 izšķirtspējas ekrānu, AMD Ryzen 7 trešās paaudzes procesoru, 512 GB SSD tipa atmiņu, 8 GB RAM un arī Windows licenci. Datoram pat ir izgaismoti taustiņi, USB Type-C pieslēgvieta (bez Thunderbolt). Vienīgā iebilde pret konkrēto klēpjdatoru bija tā sudraba krāsa, kas mēdz nodilt, bet tāda nu bija viena no retajām jēdzīgajām izvēlēm noskatītajā cenā.

    Burtiski nedēļu vēlāk līdzīgi komplektēts klēpjdators maksāja jau 100 eiro dārgāk, un nu (divus mēnešu vēlāk) esam nonākuši situācijā, kad pie 500 eiro jau nākas pētīt, vai šis dators maz spēs kaut cik jēdzīgi darboties bez papildu ieguldījumiem vai galvassāpēm par ātrdarbību. Visai nejaukā kārtā tikai retais klēpjdators cenā zem 600 eiro ir pieejams ar Windows 10, bet ir pieejami datori ar Windows 10 Home in S mode.

    Paldies komentāros norādītajam, ka Windows 10 Home in S mode ir tagad bez maksas pārslēdzams uz parasto Windows 10 Home versiju! Kādu laiku atpakaļ šī pārslēgšanās maksāja 49 dolārus.

    Ko vajadzētu meklēt normālā, lietojamā klēpjdatorā?

    Katram, protams, ir savas vajadzības un savi iespaidi par iepriekš piedzīvoto un pieredzēto, bet vismaz es cenā ap 500 vai 600 eiro meklēšanas filtrus vairāk virzītu tieši uz klēpjdatora pieejamību tuvāko dienu vai nedēļu laikā, tad droši vien nāktos ieklikšķināt Windows 10 operētājsistēmas esamību, jo mazumtirdzniecības Windows 10 licence klāt pieliks vēl vairāk nekā 100 eiro. Noteikti jāizvairās no tām Windows 10 licencēm, kas tiek pārdotas eBay un citviet par 12 dolāriem – tās, visticamāk, ir Enterprise licences, kas tiek iztirgotas it kā zem mazumtirdzniecības licences, bet kādā jaukā dienā Microsoft var šo rūpalu piegriezt un tad paliec ar neaktivizētu Windows 10 – ierobežotām datora iespējām.

    Skolēna datoram noteikti nekaitēs, ja to iegādāsies bez Windows 10, tā vietā uzstādot kādu no populārajiem Linux distributīviem, piemēram, Ubuntu. Ubuntu piedāvā gan latviski tulkotu saskarni, gan vienkāršu un ērtu uzstādīšanu. Būs nepieciešama 8 GB zibatmiņa, strādājošs Windows dators, Rufus programma un pati Linux distributīva ISO datne.

    Tas pats jau pieminētais Ubuntu atļauj sevi gandrīz pilnībā izmēģināt pirms uzstādīšanas datorā ar visu Wi-Fi atbalstu un iespēju uzstādīt lietotnes. Tāpat Ubuntu un citiem populārajiem Linux distributīviem nebūs nekādu problēmu ar Zoom videozvaniem, ar Libre Office ofisa programmatūru, ar Chrome pārlūku u.tml.

    Vēlreiz uzsveru, ka normālā situācijā Windows 10 noteikti vismaz manos filtros nenonāktu topa pieciniekā, jo iepriekš šīs licences bija kļuvušas gandrīz par normu.

    Ubuntu 20.04 LTS

    Procesora izvēle

    Ja izvēli starp trīs vai četriem sākuma līmeņa procesoriem vispār drīkst dēvēt par izvēli…

    Tagad droši vien kārta mest acis procesora virzienā. Šobrīd prātīgākais būtu ņemt kaut no AMD Ryzen trešās vai ideālā variantā ceturtās paaudzes (ceturtā paaudze būs tie modeļi, kuru nosaukumā ir četru tūkstošu skaitlis), jo šie procesori ir gana ātri un ļoti vēsi, kad tos salīdzina ar Intel. Bet te uzreiz ir jāsaka, ka pie procesoriem nekāda dižā izvēle raksta tapšanas laikā nav. Iespējams iegūt AMD Ryzen 3 3300U, Intel Core i3-1005G1, AMD Ryzen 3 3250U vai Intel Core i3-10110U, bet ar to arī kaut cik jēdzīgu procesoru izvēle noslēdzas. Noteikti vajadzētu turēties pa gabalu no AMD Athlon, Intel Celeron procesoriem – tie būs ļoti lēnīgi un neadekvāta izvēle 500-600 eiro kategorijā. Ja klēpjdators maksātu 350 eiro, pret AMD Athlon vai Intel Celeron procesoriem nebūtu lielu iebildumu.

    Hewlett Packard 245 G7 Dark Ash Silver

    Diemžēl mūsu izvēlētajā klēpjdatoru cenu kategorijā neatradu nevienu modeli ar AMD Ryzen 5 vai Ryzen 7, tāpat nav atrodami pat Intel Core i5 procesori. Procesoru izvēles ziņā situācija ir negaidīti švaka.

    Pērn mēs bijām sagatavojuši apskatu Hewlett Packard 250 G7 portatīvajam datoram. Tas tieši darbojas ar iepriekš pieminēto ļoti lēnīgo Intel Celeron procesoru. Palasi, kā mums ar to gāja.

    Hewlett Packard 250 G7 budžeta klases portatīvā datora apskats

    SSD atmiņa un RAM

    Nomainīt vai papildināt, visticamāk, šīs komponentes varēsi. Bet vai uzšķērst savu jauno klēpjdatoru katram būs pa zobam?

    Operatīvā atmiņas un SSD tipa atmiņa parasti ir nomaināma vai papildināma, bet 100% šo nevaru apsolīt. Gana mūsdienīgam klēpjdatoram meklētu vismaz 8 GB RAM jau no rūpnīcas vai sliktākajā gadījumā klēpjdatoru ar 4 GB DDR4 RAM, kas ir papildināms. Šobrīd Windows 10 visai pieņemami darbojas arī ar 4 GB RAM, bet ieteiktu tomēr skatīties uz 8 GB RAM vai iespēju papildināt esošo RAM apjomu ar vēl vienu operatīvās atmiņas tāfelīti. Papildu RAM modulis maksās ap 30 eiro par 4 GB vai ap 40… 45 eiro par 8 GB.

    Lenovo IdeaPad 3 15ADA05 Platinum Grey

    SSD tipa atmiņa gandrīz vienmēr būs nomaināma dārgākos klēpjdatoros, bet jārēķinās, ka lētākos modeļos SSD tipa atmiņa var būt uzlodēta uz pamatplates un to nevarēs nomainīt. Redzēts, ka šādos gadījumos klēpjdatorā atstāta brīva vieta 2.5 collu SATA SSD diskam. Vismaz man nekārotos uzreiz skrūvēt vaļā jaunu klēpjdatoru, lai mainītu SSD tipa atmiņu. Vienkāršiem darbiem ar 256 GB būs gana, turklāt mūsu noskatītajā cenā ap 500 līdz 600 eiro neredzēju gandrīz nevienu piedāvājumu ar 512 GB SSD tipa atmiņu.

    Noteikti izvairies no klēpjdatora, kam ir tikai HDD jebšu rotējošais cietais disks. Operētājsistēmu uz HDD turēt mūsdienās ir kaitinoši lēni.

    Par SSD tipa atmiņas un RAM nomaiņu vai papildināšanas iespējām jāskatās katram klēpjdatora modelim atsevišķi, citu iespēju šajā cenu kategorijā nav. Lielāki tīmekļa veikali varētu piedāvāt arī ievietot papildu RAM, ja gan datoru, gan RAM iegādāsies šai veiklā vienlaikus.

    Ekrāns

    Ekrāna izvēle ir ļoti svarīgs parametrs, bet to var nebūt tik vienkārši novērtēt attālināti. Izvēlētajā cenā ap 500 līdz 600 eiro pārsvarā redzam 14 collu klēpjdatorus, ir arī pa kādam 15.6 collu modelim. Tiek runāts, ka ar 15.6 collu ekrānu piegāžu problēmām saskaras gandrīz visi ražotāji, tāpēc šis ir 14 collu uzvaras gājiena laiks. Ekrāna izmēram nevajadzētu būt ļoti noteicošam šādā cenā, jo vienmēr var iegādāties klāt monitoru, kuru cenas vēl nav saskrējušas debesīs.

    Lētā klēpjdatorā šobrīd atrast kaut cik jēdzīgu ekrānu būs negaidīti sarežģīts uzdevums. Noteikti jāpievērš uzmanību tam, lai nesanāktu iegrābties draņķīgā TN panelī un izšķirtspējā zem 1080 x 1920 (to sauc arī par Full HD izšķirtspēju). Diemžēl šobrīd no TN ekrāna matricas izvairīties var neizdoties, bet, cik kādreiz redzēts, tad laba TN ekrāna matrica ir vienlīdz kvalitatīva ar lētu IPS matricu.

    Bet principā iesaku meklēt datoru ar IPS tipa displeju – tāds būs vislabākais ofisa/mācību darbam, jo spēs korekti attēlot krāsas un nodrošinās labus skata leņķus, kad uz datoru skatīsies no sāniem. Geimeriem atkal vairāk noderēs cita tipa displeji (piemēram, VA), kur uzsvars uz ekrāna atsvaidzes ātrumu nevis krāsu korektu attēlojumu.

    ASUS ExpertBook P2451FA-EB0933T

    Jāsaka, ka šobrīd pircējs ir ķīlnieka lomā tieši ekrāna tehnoloģijas izvēlē. Diemžēl daudzi veikali nemaz necenšas norādīt izmantot ekrāna matricas tehnoloģiju, tāpēc var nākties meklēt pēc konkrēta klēpjdatora modeļa ražotāja atbalsta lapā.

    Ar ekrānu parametriem ražotāji rīkojas ļoti nedraudzīgi, viena burta maiņa klēpjdatora modelī var izmainīt ne tikai ekrāna tehnoloģiju, bet arī nozīmēt matētu vai glancētu ekrānu. Glancētam ekrānam vajadzētu piedāvāt sulīgākas krāsas un nereti šādi ekrāni arī ir nedaudz spilgtāki, bet matēti ekrāni pasargās no atspīdumiem. Es ņemtu tikai un vienīgi matēta ekrāna klēpjdatoru.

    Ekrāna spilgtums arī spēlē pamatīgu lomu ikdienā, bet šajā cenu kategorijā šobrīd nav nekādu manevru iespēju, kas ļautu būt izvēlīgam, kad ir runa par ekrāniem klēpjdatoros.

    ASUS Vivobook D515DA

    Otrreizējais tirgus

    Katastrofa piemeklējusi arī šo jomu. Pārsvarā pieejami klēpjdatori ar Intel Core trešo vai ceturto paaudzi, turklāt šādu klēpjdatoru cenas jau ir puse no jauna aparāta cenas. Vismaz es uzskatu, ka zemāk par 8. paaudzes Intel Core procesoru kāpties nevajadzētu, ja grasies par datoru tērēt 500… 600 eiro.

    Esmu pāris nedēļas pētījis Facebook Marketplace un ss.lv, bet arī šeit mīt visi Latvijas kosmonauti un vecu mēslu cenu eksperti. Vēl vairāk apsaukāt un vainot šos tirgoņus neceļas roka, jo kādu papildu kapeiciņu vienmēr ir patīkami iegūt ierobežota piedāvājuma laikā.

    Var palūkoties, kas pieejams pie mūsu igauņu draugiem Elektroonika24, kas tirgo lietotu biznesa klases datortehniku. Esam no viņiem paši šo to pirkuši, tas ir izskatāms variants.

    Ko tad konkrēti pirkt?

    Absolūts iztikas minimums būtu ASUS ExpertBook P2451FA-EB0933T (14″ FHD IPS, Core i3-10110U, 4 GB, 256 GB SSD, Windows 10 Home) par aptuveni 550 eiro.

    Lenovo IdeaPad S340-15IIL

    Lenovo IdeaPad 3 15ADA05 būtu nākamā izvēle ar 15.6″ FHD ekrānu, Ryzen 3 3250U, 8 GB, 256 GB SSD, Windows 10 Home par 590 eiro.

    Tad sekotu Lenovo IdeaPad S340-15IIL ar 15.6″ FHD IPS Touch ekrānu, Core i3-1005G1, 8GB, 256GB SSD, Windows 10 Home par aptuveni 613 eiro. Šim modelim jau ir tāds patīkams nieks kā tastatūras izgaismojumus. Par skārienekrānu ir dalītas jūtas, tas šādā cenā varētu būt mīnuss, nevis pluss.

    No citiem veikaliem varētu pieminēt ASUS Vivobook D515DA, kas par nepilniem 600 eiro piedāvā 15.6″ FHD ekrānu, Ryzen 3 3250U, 8 GB, 256 GB SSD, Windows 10 Home.

    Nobeigumā

    Diemžēl nespējam garantēt, ka rakstā pieminētie klēpjdatori vēl būs pieejami pēc pāris dienām. Labā ziņa gan būtu tā, ka daudzi lielie tīmekļa veikali uzsākuši daudz nopietnāk plānot klēpjdatoru piegādes. Raksta komentāros droši vari pieminēt konkrētus modeļus un saites uz veikaliem, kur šobrīd esi pircis vai atradis sakarīgus datoru variantus cenā ap 500-600 eiro. Situācija te mainās pa dienām.

    Vari izvēlēties datoru ar Windows 10 Home in S mode versiju, to iespējams pārslēgt arī uz Windows 10 Home bez maksas.

    Kad varētu būt gaidāmi kādi plašāki un interesantāki piedāvājumi no tīmekļa veikaliem? Tiek lēsts, ka lielākas piegādes gaidāmas ap marta vidu vai pat aprīli. Nav gan zināms, kad situācija ar klēpjdatoru pieejamību varētu nostabilizēties.

    Raksta komentāros droši vari pieminēt konkrētus modeļus un saites uz veikaliem, kur šobrīd esi pircis vai atradis sakarīgus datoru variantus cenā ap 500-600 eiro. Situācija te mainās pa dienām.

    Aicinu arī iepazīsties ar Kristapa veidoto apskatu nedaudz dārgākam, centralizēti iepirktam Acer TravelMate P2 klēpjdatoram, kas paredzēts Latvijas skolām. Pat ja šo konkrēto modeli varētu arī veikalos neatrast, vismaz uzskatāmi redzēsi, kādas tehniskās spējas nodrošina šādas cenu klases dators.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    100 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Juris
    25.02.2021 11:18

    Windows 10 Home in S Mode – kopš kura laika S Mode nav atslēdzams?

    Kursors.lv
    Mariaci
    25.02.2021 11:57

    S mode uz home ir FREE. Uz pro tikai jāmaksā.

    Jānis Rozenšteins
    25.02.2021 12:05

    Nesen pirktajam Lenovo IdeaFlex 5 atslēdzu bez papildus maksas, pēc šīs pašas instrukcijas.

    Par kādu maksu tu runā???

    Last edited 3 years ago by Jānis Rozenšteins
    Jānis Rozenšteins
    25.02.2021 12:01

    Noteikti jāizvairās no tām Windows 10 licencēm, kas tiek pārdotas eBay un citviet par 12 dolāriem – tās, visticamāk, ir Enterprise licences, kas tiek iztirgotas it kā zem mazumtirdzniecības licences, bet kādā jaukā dienā Microsoft var šo rūpalu piegriezt un tad paliec ar neaktivizētu Windows 10 – ierobežotām datora iespējām.

    Vairākkārt ir pierādījies, ka šīs licenzes ir pilnīgi legālas. Ir vairāki YTberi, kas tās ir pārbaudījuši caur Microsoft un nekādu problēmu.

    Kursors.lv
    25.02.2021 12:06

    Līdz brīdim, kad viss apstājas. Mums nesen piedāvāja šādi gudriniki reklamēt savas lēto licenču lapas un pēc īsas sarunas ar Microsoft noskaidroju, ka tas nav legāli. Neredzu jēgu atbalstīt krāpniekus.

    Juris
    27.02.2021 22:12

    Kādus vēl krāpniekus? Krāpnieki ir MS kuri plēš nenormālu ciparu par savu programmatūru. Es lietoju pa 5 eiro nopirktu pro licenci jau vairāk kā gadu un man nav nekādu problēmu ar viņu.

    Kursors.lv
    28.02.2021 08:18
    Reply to  Juris

    Microsoft ir programmatūras autori un tikai viņi (ja neņemam vērā tirgu/konkurenci) ir tiesīgi noteikt to, cik ir jāmaksā viņu darbam. Viss pārējais ir lirika.

    Sergejs
    25.02.2021 12:05

    “ACER Aspire 3 A315-23G-R0UM” https://www.tet.lv/veikals/acer-aspire-3-a315-23g-r0um.html es šādus divus paņemu

    capsx
    25.02.2021 20:23
    Reply to  Artis Ābols

    Kāpēc nav pieejams?
    Vismaz iekš tet veikala ir iespējams viņu pasūtīt ar piegādi 2 martā ..

    Andris
    25.02.2021 12:11

    Jā ar portatīvo iegādi švaki. Pagaidām izvēle kritusi uz šo (Lenovo ThinkBook 15 G2 ARE Mineral Grey, 15.6″ FHD IPS, Ryzen 5 4500U, 8GB, 256GB SSD, No OS (20VG006EMH) (dateks.lv)), bet saņemšana tikai maijā.

    Dzintars
    25.02.2021 12:31

    Kursors.lv nesapratu kāds šim rakstam ir sakars ar datoru mācībām vai darbam…nosauktie parametri vajadzīgi tikai spēļu frīkiem..

    Kursors.lv
    25.02.2021 13:04
    Reply to  Dzintars

    Tu smejies? Geimeru datoru cenas sākas no kādiem 1500 eiro un uz augšu. Šajā rakstā apskatīts pats, pats dzelžu minimums, lai dators vispār spētu kaut cik normāli darboties un neapstāties kādus gadus piecus.

    Gun
    25.02.2021 23:54

    Forši, ka vairs nevar dabūt datorus par 300€ un ielikt pats ssd. 600€ smieklīgi liekas. Bet nu lai jau pelna. win 7 laikos, ja spēles neinteresēja pietika ar to naudu atliektiem galiem.

    Gun
    25.02.2021 23:56
    Reply to  Gun

    P.s win 10 default, bez jebkādiem tweaks ir mēsls ar hdd. Un tàdu portatīvo ir pilns. Ieliec ssd un tad ir ok, bet ne visiem ir zināšanas un saprašana.

    Jack Mort
    25.02.2021 12:45

    Nu cik var par to Windows licenču eBay tēmu. Ir Eiropas tiesas lēmums, kas ļauj tālākpārdot licences. Microsoft uzskata, ka nedrīkst, jo viņu EULA tā rakstīts. Microsoft te nav taisnība.
    https://www.computerworld.com/article/2505356/eu-court-rules-resale-of-used-software-licenses-is-legal—-even-online.html

    Kursors.lv
    25.02.2021 13:07
    Reply to  Jack Mort

    Microsoft labāk zināt kā drīkst un kā nedrīkst izmantot viņu licences. Licenču tirgotāji tajās šeidī lapās parasti neskaidro, kas tās ir par licencēm un no kurienes tās nāk. Manā skatījumā tas ir aptuveni tas pats, kas nospert softu pie pirātiem, tikai par to vēl samaksāt.

    Jack Mort
    25.02.2021 13:20

    Šī nav tā situācija, kad Microsoft labāk zināt. Diemžēl. Vairumā gadījumu jā, bet ne ar resale. Licences legalitāti nosaka valsts likumi, ne jau Microsoft. Latvijā legāla būs jebkura licence, kurai ir iespējams uzrādīt iegādes dokumentu.
    Un jā, man pašam kādreiz šī lieta likās shady. Tomēr, nu jau gadiem uz 3 datoriem stāv tādas Windows licences un nav nekādu problēmu.

    Kursors.lv
    25.02.2021 13:49
    Reply to  Jack Mort

    Un kādu sākotnējās iegādes dokumentu tu vari uzrādīt tiem licenču pār-pārdevējiem?

    Jack Mort
    25.02.2021 14:26

    Man ir jāuzrāda tikai paypal maksājums. Tev tak pērkot priekš uzņēmuma datoru, nav jābūt papildus pavadzīmei, ka pārdevējs to ir nopircis pa pa tiešo no Apple vai HP?

    Kursors.lv
    25.02.2021 14:42
    Reply to  Jack Mort

    Kas tev liek domāt, ka tev ar to pietiek, lai licence skaitītos legāli izmntojama?

    Jack Mort
    25.02.2021 17:09

    Jurista konsultācija par Latvijas likumiem. Kā arī publiski pieejamie VID skaidrojumi.

    Kursors.lv
    25.02.2021 17:30
    Reply to  Jack Mort

    Avots? Parādi, lūdzu, konkrētu piemēru. Kamēr neredzēšu, neticēšu.

    Jack Mort
    25.02.2021 17:39

    https://www.vid.gov.lv/sites/default/files/Metodiskais%20materi%C4%81ls%20Licenc%C4%93tu%20datorprogrammu%20izmanto%C5%A1anas%20rekomend%C4%81cijas.doc
    Lūdzu viens. Ir uzskaitīts, kas apliecina pirkuma legalitāti.
    Tekstā ir šāds tāds bla bla bla par iegādi internetā, bet tas ir tikai informatīvs. Jo paskaidrojošais teksts ir novecojis, tas balstīts uz to, ka vairums produktu ir fiziski nesēji. Kas mūsdienās ir liels retums.
    Visi šie interneta licenču tirgotāji nodrošina normālu pavadzīmi. Arī pilns internets ar normālām atsauksmēm.

    Kursors.lv
    25.02.2021 17:47
    Reply to  Jack Mort

    Paldies, bet šajā dokumentā runā tikai par to, ka ir jāpierāda licences iegādes fakts (ar čeku vai preču piegādes dokumentu, jeb pavadzīmi). Vai tad nav jāņem vērā arī konkrētās programmatūras autortiesību īpašnieka noteiktie licences nosacījumi/noteikumi?

    Jack Mort
    25.02.2021 17:58

    Ir jāņem. Bet tikai tik daudz, cik tie nav pretrunā ar konkrētās valsts likumiem. Ja pēc likuma pavadzīme pierāda iegādi, tad daudz ko var ražotājs rakstīt savā EULā.
    Tīri teorētiski šis ražotājam ir tiesības vērst pret Tevi civilprasību, par noteikumu neievērošanu. Bet Policijai un Latvijas valsts iestādēm tā licence ir legāla, ja ir pirkuma dokumenti kārtībā.

    Kursors.lv
    25.02.2021 17:59
    Reply to  Jack Mort

    Neizklausās loģiski. Kāda tad jēga no EULAs?

    Jack Mort
    25.02.2021 20:01

    Tieši tikpat loģiska ir Apple 1 gada garantija ES teritorijā, kur likums prasa 2 gadus.

    Kursors.lv
    25.02.2021 20:47
    Reply to  Jack Mort

    Otru gadu tad pārdevējs apstrādā.

    1253
    25.02.2021 21:49
    Reply to  Jack Mort

    tur nevajadzētu jaukt 2 dažādas garantijas – EU tu dabū 2 gadus no pārdevēja. Ražotāja garantija var būt garāka – 3 gadi (vai 5, vai mūža), kas var noderēt pēc tirgotāja garantijas beigām.

    Māris
    25.02.2021 17:29

    Eiropā ir daudz dažādu pārdevēju, bet no kura es pērku pa kapeikām šīs licences nāk pie pirkšanas arī pavadzīme epastā. Nevis papīrelis, bet reāla pavadzīme ar numuru utt.

    Kursors.lv
    25.02.2021 17:39
    Reply to  Māris

    Un ko tev šāds papīrelis dod? Tu pēkšņi kļūsti par uzņēmumu, kam tā licence pārdota, lai varētu to legāli izmantot?

    Maxal
    25.02.2021 15:01
    Reply to  Artis Ābols

    Jack – EU tiesa nolēma to, ka drīkst pārdot, BET, ir jāpārdod viss pirkums, nedrīkst dalīt.
    Attiecīgi tu nedrīksti nopirkt 10000 licences un 1288 pardot tālāk, tu vari pārdot tikai vienu 10000 licenču bloku.

    25.02.2021 20:32
    Reply to  Jack Mort

    @Jack Mort

    Labāk linko oficālu informāciju:
    (viegla valoda,pēc būtības tl;dr)
    https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2012-07/cp120094en.pdf

    pilns spriedums:http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf;jsessionid=181F1CAC7B24CE63E01D389DB217E0BF?text=&docid=124564&pageIndex=0&doclang=lv&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=6445581
    un uzsvars ir uz šo punktu:
    69 – Tomēr ir jāuzsver, ka, ja pirmā ieguvēja saņemtā licence attiecas uz lietotāju skaitu, kas pārsniedz šī ieguvēja vajadzības, kā tas ir izklāstīts šī sprieduma 22. un 24. punktā, šis ieguvējs saistībā ar izplatīšanas tiesību izsmelšanu, kas paredzēta Direktīvas 2009/24 4. panta 2. punktā, nav tiesīgs sadalīt šo licenci un pārdot tālāk vienīgi attiecīgās datorprogrammas izmantošanas tiesības atbilstoši lietotāju skaitam, kuru tas noteicis.

    Sekojoši šādas licences, ja vien tās nav retail, pa vienai tirgot nebūs likumīgi.
    Tas ir salīzināms, ar petja&co ar keygen tev uzģenerēs atslēgu un izrakstīs pavadzīmi.

    Rolands
    25.02.2021 14:15

    Es domāju ka sīkajiem priekš mācībām un lielai daļai no mājām strādātāju pilnīgi pietiek ar chromebook. Protams viņiem ir sava specifika, bet toties lētāki un vidējam lietotājam pilnīgi pašpietiekami. Vienīgi Latvijā viņi nav diez ko populāri.

    Kursors.lv
    25.02.2021 14:43
    Reply to  Rolands

    Chromebook datori būs noderīgi tiktāl, cik pietiks tikai ar tīmekļa pārlūku. Ja uz datora ir vajadzība darbināt citas programmas, šādi datori kļūst mazāk lietojami.

    Rolands
    25.02.2021 15:03

    Jautājums ko skolēnam pēc būtības citu vajag? un kopš ChromeOS ir arī Playstore tad saziņas aplikācijas un MS office 365 ir pilnīgi pietiekami. Tas pats attiecās arī uz lielu daļu strādātāju no mājām.
    Protams būs arī daļa kuriem ir nepieciešama atsevišķa programatūra tie arī domās par Laptopa iegādi, bet manuprāt lielai daļai Chromebook ir lētāka alternatīva.

    Starpcitu vai vispār Kursors.lv ir testējis kādu chromebook? Gribētos uzzināt kādēļ Latvijā šīs ierīces nav populāras.

    Kursors.lv
    25.02.2021 17:55
    Reply to  Rolands

    Mums tālajā 2014. gadā bija viena Chromebook tests, bet kā jau minēji mūsu pusē šīs ierīces ir ļoti neizplatītas. Pamatā gan jau tāpēc, ka Google tās šeit neatbalsta un tāpēc neviens negrib krāmēties ar to tirgošanu (un reklamēšanu par savu naudu), kā arī atbalstu (kaut vai garantijas remontiem).

    Plus, noteikti nemaz tik daudz cilvēki negrib pirkt datoru, kas it kā ar darīt lietas, bet ne visas. Hrombukus tomēr pārsvarā pērk visādos iepirkumos skolām nevis privātpersonas ikdienas lietošanai.

    Rolands
    25.02.2021 18:39

    Nu raksta virsraksts jau tā kā ir par skolēniem un un attālinātā darba darītājiem. :)

    Es domāju ka popularitātes nav jo Latvieši nav pieraduši strādāt un veidot darba vidi “mākoņos”. Latvietim parastajam vajag būt uzstādītam uz pc MS office un visu jāvar saglabāt HDD. Tādēļ arī google ekosistēma nav pievilcīga. Un attiecīgi no tā izriet arī tavas pieminētās problēmas par google atbalstu un garantijām.

    Kursors.lv
    25.02.2021 19:40
    Reply to  Rolands

    Dienas beigās atziņa ir tāda, ka Chromebook datori Latvijā nav īsti aktuāli un nevaram tos rekomendēt pirkt vairumam.

    1253
    25.02.2021 21:45
    Reply to  Rolands

    Teams ir rijīgs zilonis un web versija ikdienas lietošanai ir sliktāka par instalēto, gan pats, gan bērns esam sastapušies ar lietām ko webtīmā nevar. Tas pats ar online ofisu – der retai lietošanai.
    Man pašam pilnīgi pietiek ar *nix, bet skolēnam, kam uzdevumi paredz MS Win versiju izmantošanu – es padevos un teicu, lieto windows, instalē visu lokāli un miers.

    Maxal
    25.02.2021 15:00
    Reply to  Rolands

    Radiniece tika pie https://www.euronics.lv/t/126066/it-tehnika/portativais-dators-ideapad-3-17ada05-lenovo/81w2006rlt

    Esošajā situācijā izteikts bonus tas – ka ir uz vietas.

    Ārnijs
    25.02.2021 14:56
    Last edited 3 years ago by Arnys Inc™
    Māris
    25.02.2021 17:26
    Reply to  Ārnijs

    Gribi joku? šim datoram ir 12 mēnešu ražotāja garantija. lenovo V sērija ir biznesa sērija attiecīgi ražotājs ir noteicis 12 mēnešu garantiju. Protams cerams ka nekas nenotiks, bet ja nu tomēr tad pēc 12 mēnešiem būs jauks pārsteigums 707 veikalam, jo nāksies labot no savas kabatas. (protams ja pirki kā fiziska persona)

    Kursors.lv
    25.02.2021 17:52
    Reply to  Māris

    Vai tad fiziskām personām nav likums nodrošināt 2 gadu garantiju? Un tur nav svarīgi vai abus gadus nodrošina ražotājs, vai dala šo ar pārdevēju.

    25.02.2021 20:22

    nozīme ir tad, ja pērk no firmas ‘ viendienītes’. Jo ražotāja autorizēts serviss tevi, visticamāk, pasūtīs. A firma vairs neeksistē.

    test
    27.02.2021 12:13
    Reply to  Uldis Upenieks

    707 jau sen eksistē, es tur pirms 5 gadiem kaut kādus krāmus pirku

    Rudolfs
    25.02.2021 17:45

    Es arī šokā par šādām cenām. Gandrīz tiešām gribas rekomendēt cilvēkiem pirkt stacionāros datorus ar normālu ekrānu. Cena tā pati, bet tad vismaz var kārtīgi strādāt. Saprotu, ka gluži nav tas pats un piesien pie galda, bet man arī liekas crazy par 600 eur pirkt vārgu laptopu ar sliktu ekrānu.

    davix
    26.02.2021 14:58
    Reply to  Rudolfs

    Nav korekti skatīties tikai uz stacionārā datora cenu un salīdzināt ar portatīvo datoru. Stacionārajam datoram jāpieskaita monitora cena, tad vēl web kameras cena (kas arī šobrīd ir ļoti izpirktas vai augstā cenā – vēl pirms mēneša lētākā Logitech web kamera, kas bija pieejama veikalā sākot ap 60 EUR). Tad vēl klāt jāskaita austiņas/mikrofons.

    Tā, ka ņemot vērā vēl pieejamo vietu mājās, dažkārt izvēle par labu portatīvajam nevis stacionārajam datoram ir pat ļoti racionāla.

    Pie tam, ja skatīsies piemēram mazizmēra Lenovo stacionāro datoru virzienā, tur cenas (+ monitros + webkamera) beigās sanāk vēl augstākas par portatīvajiem.

    1012
    26.02.2021 15:33
    Reply to  davix

    lenovo stacionārais aio ir ar visām minētajām ķeskām, laptops būs vai nu dārgāks, vai lielāki kompromisi.
    laptopam tu tāpat gribēsi normāla izmēra moni uz kājas, kas ļauj to uzlikt ērtā augstumā, laptopa ekrāns ir komfortabls tikai lidostā kur nekā labāka nav.

    27.02.2021 01:23
    Reply to  davix

    “Tā, ka ņemot vērā vēl pieejamo vietu mājās, dažkārt izvēle par labu portatīvajam nevis stacionārajam datoram ir pat ļoti racionāla.” – jā, vai ne. Es arī nesen nopirku jaunu portatīvo datoru (iepriekšējais arī bija portatīvais) tā viena iemesla dēļ, ka dzīvoklis ir mazs un stacionāro datoru būtu pagrūti kaut kur novietot (precīzāk – uz galda, jo uz zemes jau neliksi 🙂), un tad vēl TIE VADI! Visu laiku jābūt pieslēgtiem. Ja būtu atbilstoša vide, tad es noteikti ņemtu stacionāro, jo tam ir lielāks ekrāns, tas ir pats par sevi jaudīgāks, ilgāk kalpotu (iespējams) un pats galvenais – lētāks.

    1012
    27.02.2021 13:37

    kādi VADI? all-in-one kompim var iztikt ar tieši 1 vadu, barošanai.
    nav jau 1995. kad kompis bija milzu rūcoša kaste un crt monitors uz koka paliktņa))

    27.02.2021 15:23
    Reply to  1012

    Nu labi, lai nu būtu.
    Es zinu, ka, ja grib lielāku ekrānu, tad vēl ir variants nopirkt papildus monitoru, bet tad sanāk, ka tad jālieto laptopa tastatūra, vai ne? Ar peli tā kā viss būtu kārtībā, jo man ir bezvadu pele, bet kā ar tastatūru? Jo man liekas stulbi skatīties uz lielāku monitoru, bet lietot laptopa tastatūru, kas nozīmē nolikt laptopu priekšā monitoram – tas būtu kaitinoši un traucējoši. Tad tam vienkārši nav jēgas. Tātad tas nozīmē, ka man būtu vajadzīga arī bezvadu tastatūra?

    1012
    27.02.2021 15:55

    protams, tas būtu stulbi un traucējoši.
    tāpēc es laptopu aizvērtā veidā (lai tajā nekrājas putekļi un mušas nedirš uz taustiņiem) piespraužu pie monitora un izmantoju ārējo klavieri un peli.
    zinot, ka bērnam apkārtnēsāšana nav prioritāte, un ka plika laptopa lietošana ilgāku laiku nav fun, uzreiz pirku ekrānu, kam iekšā ir kompis un nav nekādu lieku vadu, bet ir pieklājīgs ekrāns un iespēja to visu ātri pārvietot, ja ir nepieciešams.

    pērkot papildus bezvadu klaviatūru, es nezinu par to vai klaviere bez problēmām izmantos to pašu wifi donglu (aka puļķi), kas jau ir kopā ar peli.
    Par šo kāds varētu pārliecinoši pateikt, cik man zināms, tad var būt dažādi – ar iet, var pieprasīt puļķi kas tai komplektā. Ja klaviere ir ar BT, tad tā pa tiešo var savienoties ar kompi bez puļķa. Bezvadu savienojumi – tas vienmēr ir mazliet piņķerīgāk par vadu savienojumu (paradoksāli).

    28.02.2021 15:38
    Reply to  1012

    Nu ja

    Kārlis
    25.02.2021 19:06

    Tālajā 2013gadā tika nopirkts portatīvais dators samsungs i5-3230m 2.6GHz: RAM 8GM; un video karte arī ir 2Gb, bet precīzi kāda neatceros par 360Ls. Pašo laiku tika nomainīts HDD uz SSD pa 55€. Vienīgā bēda, ka bērni rada ļoti lielu nolietoju datoram, eņģes sāk ķilēt u.c. likstas. Bija doma pirkt citu datoru, bet tomēr laikam jānogaida. P.S. doma varbūt nopirkt ekrānu un mēģināt uzmeistarot all-in, ko šādu https://youtu.be/8jeLCQ62vFk

    1253
    25.02.2021 21:39
    Reply to  Kārlis

    AIO – gatavs vai paštaisīts – mājām ir ļoti jēdzīgi, gan ekrāns ir piemērots ilgākām darba stundām, gan viegli var aiznest uz blakus istabu.
    Piekrītu domai par lietotu biznesu tehniku, ja izdodas paņemt moni ar kāju, kurai gan visi regulējumi, gan vieta (slota vai vesa veidā) smadzenei.

    Mārtiņš
    25.02.2021 19:09

    Prakse rāda, ka labāk tad jau pirkt mazlietotu biznesa klases portatīvo. Kas vainas 5 gadus vecam Thinkpad ar i5 pa 300 EUR vai pat lētāk? Būs ne īpaši mazāk jaudīgs par jaunu budžeta portatīvo un noteikti izturīgāks, un nebūs arī žēl, ja bērns saplēš mēģinot kaut kur pārnest datoru (tāpēc, ka portatīvs :D ).
    Protams, stacionārais ir ekonomiski un ilgtermiņā izdevīgāks variants. Man pašam ir stacionārais nopietnam darbam un X230 – ja gribas kaut kur paņemt ceļā vai komandējumā. X230 velk visu, ko vajag, pat uzrīkoju no tā dual boot ar hakintošu un programmēju vienu nopietnu iOS lietotni iekš XCode.

    Kursors.lv
    25.02.2021 19:41
    Reply to  Mārtiņš

    Jā, tāpēc rakstā ir iekļauta saite uz Elektroonika24 veikalu.

    Haralds
    26.02.2021 16:41
    Reply to  Mārtiņš

    Pilnībā piekrītu, ka jēdzīgi ir pirkt lietotu darbstaciju.
    2016.gadā sievai nopirku lietotu Dell Precision M6700 16Gb i7-3740QM NVIDIA Quadro K3000M 2GB.
    Varu teikt, ka ne mirkli nenožēloju pirkumu. Ar šo datoru nav bijušas nekādas problēmas un manuprāt tas ir dators ar kuru vēl ilgi varēs normāli strādāt.
    Izskatās, ka tagad šo dosim bērniem skolai, un nākošo klāt arī viennozīmīgi pirkšu lietotu Precision.

    ubmars
    25.02.2021 19:27

    Var taču neņemt jaunus, jo to izvēle ir ierobežota. Pats paņēmu pa pāris simtiem lietotu, vēl ar garantiju un oriģinaļo iepakojumu. Pilni sludinājumu portāli..

    Lemings
    25.02.2021 21:29

    Es labāk reklamētu Linux mint interfeiss tuvāks windows. Nepatīk man tas ubuntu unity stila palaidējs. Linux versijā zoom nsstrādā tulkojumi un dažas citas funkcijas ir apgrieztas, bet lietot var.

    LAN
    25.02.2021 21:39
    Reply to  Lemings

    Jā un ofisa vietā arī noteikti vajadzētu minēt SoftMaker Office, kurš, manuprāt jau spēj pilnībā aizstāt Microsoft Office, neuztraucoties par nesaderībām utt.

    28.02.2021 14:34
    Reply to  Artis Ābols

    SoftMaker jau nav bezmaksas.

    Lemins
    26.02.2021 10:06
    Reply to  Artis Ābols

    Jā protams, tas ir gaumes jautājums, bet ja tik daudz tiek runāts par Windows tad līdzība windowzei tomēr ir arguments. Man ubuntu neiepatikās, kāpēc man sevi jālauž :).
    Es iztieku ar libreoffice.
    Lielākā sāpe ir printera draiveri. Man ir epson un tam nevar firmware atjaunināt no linux. Nerāda tintes līmeņus, bet drukāt drukā.

    digitalk
    28.02.2021 17:20
    Reply to  Lemings

    ja gribēji tuvāk windows, tad jādarbina Zorin OS

    Džirts
    25.02.2021 22:40

    Pagājušo nedēļ paveicās iegādāties lenovo ideapad gaming 3
    https://www.1a.lv/p/dators-lenovo-gaming-3-r5-256gb-dos/ajzw

    Nedaudz virs 600, bet nu manuprāt ir tā vērts.

    Pigors
    26.02.2021 08:42
    Reply to  Džirts

    Tad jau Rd veikala Envy datori ir medusmaize.

    Džirts
    28.02.2021 11:13
    Reply to  Pigors

    Neredzu kas tieši tur ir medusmaize. Un rakstā pieminētajās summās neiekļaujas, un 13.3″ ekrāns. Tad jau gandeīz labāk lietot telefonu.

    Gatis
    01.03.2021 00:13
    Reply to  Džirts

    Pirkt kaut ko dārgu no 1a.lv nav diez ko laba ideja. Ja kompis noplīsīs, pastāv risks, ka veikals tevi uzmetīs un dažādu iemeslu dēļ atteiks garantiju. Neieslīgšu sīkumos par paša bēdīgo pieredzi ar 1a, bet ieteikšu palasīt sūdzības par viņiem vai ievērtēt viņu reitingu portālā salidzini.lv

    ek@mailinator.com
    01.03.2021 13:24
    Reply to  Gatis

    skolniekam mājām es ņemtu beelink u57 no amazon.de pa eur 350 un pārējo perifēriju – monitoru, webkameru, klavieri, un peli pa kādiem eur 150 pielasītu vietējos veikalos.

    btw. M$ ofisa licenci skolniekiem Rīgā sponsorē Rīgas dome.

    Edgars Briedis
    27.02.2021 06:47

    Izlasīju rakstu un sapratu, ka kopš lietoju Mac, esmu tik ļoti atpalicis no Windows pasaules un laptopiem, ka šodien tādu vienkārši nemācētu nopirkt. Bet drīz vajadzēs. Raksts ļoti noderēs, ja nespēšu atrast labu, lietotu Mac datoru 500-600 naudu robežās, tad raudzīšos kaut ko no šeti aprakstītajiem. Paldies autoram!

    1012
    27.02.2021 10:39
    Reply to  Edgars Briedis

    kad bērnam skatījos kompi, pieļāvu domu par lietotu maķi – par 500 nāk 5 gadus vecs all-in-one. you kiddin me? es saprotu, ka jauns tas maksāja kaudzi naudas, bet šodien par 700 jauns windows ir visās ziņās labāks, izņemot moņa izšķirtspēju, kas ir fhd (bet ir properly matēts, nepētīju makam tālāk).
    ja vajag tieši macos, tad protams, citi rēķini.

    Mahmuds
    28.02.2021 18:45

    Ja nav bail pirkt PC no Ķīnas ražotāja, tad no Banggud pa 373€ var dabūt Mini PC, ko var izvietot aiz monitora vai televizora. Ryzen 7 2700U CPU ar Vega 10 grafiku, 16GB RAM un 512GB SSD. Windows 10 jau uzlikts. Sūta no Čehijas, līdz ar to muita nav jāmaksā. Piemet klāt klaviatūru un peli un pa 400€ sanāk labs PC.
    https://bit.ly/3ky80qJ

    Pff
    28.02.2021 23:50

    Nopērc piecgadīgu macbook un dzīvo bēdu nezinādams. Bet nē, Linux mēslu viņam vajag.

    digitalk
    01.03.2021 00:17
    Reply to  Pff

    vispār jau maķītis startam izmantoja bezdi, tikpat juniksveidīgs mēsls vien būs. bet laipni lūgts maķīša servisa pasaulē, kur remonts “ne priekš čomiem” maksā sākot no x2.

    ddfdf
    01.03.2021 17:00
    Reply to  digitalk

    kāds remonts? Man ir mac 3 bijushi pedejos gadus 6, viniem vispar nekad un nekas nav saplisis. Man pat nekad telefonu ladetaji neplist, nezinu ko cilveki dara ar viniem.

    digitalk
    01.03.2021 23:48
    Reply to  ddfdf

    “kāds remonts?”

    interesanti gan, uz ko tad es dzīvoju? ā, laikam cilvēkiem aizlūzt nagi, un es skrienu tiem nopakaļ ar šķērītēm :D

    Last edited 3 years ago by digitalk
    ddfdf
    01.03.2021 17:01
    Reply to  Artis Ābols

    Tas vecais Intel mac tapat darbosies labak par 500 vertu windas grabažu.

    1253
    01.03.2021 19:50
    Reply to  ddfdf

    tas jau atgādina “20 gadīgs bembis > par jaunu kia”.

    ir jau savs skaistums vecās lietās, ja tās neizmanto ikdienas vajadzībām un neskaita izdevumus.
    un vecs kompis nav ne tuvu tik labs pirkums, kā vecs velo, kāpostu ēvele vai ogļu gludeklis.

    digitalk
    02.03.2021 05:15
    Reply to  ddfdf

    Tas vecais Intel mac tapat darbosies labak

    nedarbosies. palaid Tildes Jumi.

    Pff
    02.03.2021 16:17
    Reply to  digitalk

    Kāpēc lai kāds to gribētu darīt?

    digitalk
    03.03.2021 00:17
    Reply to  Pff

    vai esi kādreiz runājis ar Valsts ieņēmumu dienestu? iesniedzis atskaites vairāk kā pāris ieskanētus čekus par benzīnu un hesburgeri? neizklausās gan.

    Teteris
    02.03.2021 09:57
    Reply to  ddfdf

    Daudz atkarīgs kā lieto. Manu draugu lokā īsti labi nav vedies ar apple ilglaicību. Personīgi man dzīvojas 3 windows laptopi. 2 laptopi (asus un lenovo) no 2014. un 2015.gada, kā arī vēl viens lenovo no 2018.gada. Ne reizi nav bijusi pat niecīga problēma. Ar telefoniem arī ne skramba nav bijusi visā mūžā. Tāda vispārināšana īsti nav vietā. Tiesa, tagad plānoju pāriet uz M1 macbooku, jo apnicis visu laiku strādāt ar wsl un citām apkšistēmām vai virtuālajām vidēm. Bet negribu arī pliku linux.

    digitalk
    02.03.2021 05:12
    Reply to  Artis Ābols

    M1 procesoru ēnā pirkt vecu, Intelisku Mac par tām cenām

    500-600 eiro, kas minēti virsrakstā ir vairāk kā starteris sakarīgam MacAir, ar kuru joprojām var izdarīt visu skolēnam vai papīrdarbam. brīnums ne? izdarīt tieši to pašu, ko zem windozes vai lienukša, tikai ‘krutā’ ļūmīnija korpusā, nevis 3x biezākā plastmasas zārkā.

    riebj izklausīties pēc apfeldroča, jo esmu neitrāls, bet cenu kategorijās ieslēdz domāšanu. macos zināmā mērā rullē gurķi.

    Iveta
    23.08.2021 13:37

    Sveiki! Tā kā šis ir februāra apskats, tad kādu datoru no šobrīd pieejamajiem varētu ieteikt pirkt darbam un mācībām (nedaudz spēlēm) līdz 800eur? No Jūsu šī apraksta sapratu, ka vajag skatīties uz AMD Ryzen procesoru, un Intel Core i5 (kas manuprāt šobrīd ir visvairāk piedāvājumā), skatīties nevajag. Varbūt ir kāds konkrēts modelis, ko Jūs iesakat? Paldies! No piedāvājuma apjukusī… Iveta :)

    digitalk
    23.08.2021 13:54
    Reply to  Iveta

    uzraksti forumā, gan kāds palīdzēs. dzenāties, pēc stundas pazudušiem no redzesloka, bloga komentāriem reti kam būs iekāriens.

    Ryzen ir labs tikai dēļ zemākas cenas, bet ja nav pieejams, tad i5 dara to pašu un parasti tam komplektā ir labāks videočips spēlēm.

    [edit] mans tops ir Lenovo un HP.

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Reklāma