Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijā par 66% audzis saules enerģijas risinājumu skaits

    Jaunākie raksti

    Baltijas valstīs pērn vairāk nekā divkārt pieaudzis to mājsaimniecību un uzņēmumu skaits, kuri no enerģijas patērētājiem kļuvuši par tās ražotājiem. Arī Latvijā mikroģenerācijas projektu skaits 2020. gadā palielinājies par 66%, un, kā liecina energokompānijas Enefit apkopotie dati, to galvenokārt veicina saules enerģijas risinājumu uzstādīšana. Enefit grupas uzņēmumi 2020. gadā Baltijas valstīs ir īstenojuši vairāk nekā 400 saules enerģijas projektu ar kopējo uzstādīto jaudu 8,5 megavati.

    Aizvadītajā gadā jau 1155 Latvijas mājsaimniecības un uzņēmumu patērētāji elektroenerģijas iegūšanai izmantoja saules enerģiju. Enefit Latvijā īstenojis vairāk nekā 100 saules enerģijas risinājumu, starp kuriem lielākā daļa uzstādīti mājsaimniecībās. Lielākais saules spēkstaciju skaits uzstādīts Igaunijā – 285 projekti ar 8 megavatu jaudu. Savukārt Lietuvā īstenoti 34 projekti ar 0,4 megavatu jaudu. Lielākais projekts Baltijā bija saules enerģijas parks ar 348 kilovatu jaudu. Saules paneļi vienlīdz bieži tiek uzstādīti gan uz ēku jumtiem, gan uz zemes.

    Reklāma

    “Daudzas mājsaimniecības un uzņēmumi, kas agrāk piesardzīgi izturējās pret saules enerģiju, ir pārliecinājušies par šī risinājuma efektivitāti arī Baltijas reģionā. Turklāt Lietuvā un Igaunijā pieejamais valsts atbalsts sniedz papildu motivāciju mazināt savu ietekmi uz vidi, kļūstot klimatneitrāliem. Latvijā gan šāds atbalsts netiek sniegts, tomēr klienti aktīvi izmanto iespēju par saules paneļiem norēķināties nomaksā, izmantojot ikmēneša elektrības rēķinā gūto izmaksu ietaupījumu,” skaidro Krists Mertens, energokompānijas Enefit vadītājs.

    Interesi par enerģijas ražošanu veicina ne tikai tehnoloģiju izmaksu kritums, bet arī fakts, ka, iepērkot mazāk elektroenerģijas no tīkla, samazinās “Sadales tīkla” maksājumi, kā arī ir iespēja pārdot saražoto, bet pašpatēriņam neizmantoto enerģiju. Šobrīd jau vairāk nekā 2500 klienti visā Baltijā darbojas kā mazie enerģijas ražotāji, pārdodot Enefit savās mājās vai uzņēmumos saražoto elektrību.

    Kā norāda Krists Mertens, uzņēmumiem šobrīd ir iespēja izvēlēties arī sadarbības modeli, kurā savā teritorijā tikai izvieto saules elektrostaciju, bet tās uzstādīšanu un apsaimniekošanu veic un apmaksā elektroenerģijas tirgotājs: “Šajā sadarbības modelī saules paneļu sistēma saglabājas Enefit īpašumā, bet ar klientu tiek slēgts līgums, kas paredz saražotās elektroenerģijas iegādi klienta vajadzībām par īpaši izdevīgu cenu, kamēr neizmantotā enerģija tiek pārdota tirgū. Pēc līguma beigām uzņēmumam ir iespēja saules paneļus izpirkt un iegūt tos savā īpašumā. Šobrīd Baltijā Enefit īstenojis jau 15 šādus projektus, un tos galvenokārt izvēlas uzņēmumi, kuri nevēlas veikt lielas tūlītējās investīcijas zaļajā enerģijā, bet vēlas iegūt tūlītēju elektroenerģijas izmaksu samazinājumu.”

    Pretēji dažādiem aizspriedumiem, Latvija ir laba vieta, kur ražot elektrību no saules enerģijas. Turklāt mērenākas gaisa temperatūras arī paaugstina saules paneļu efektivitāti. Tikai ziemas periodā saule atrodas zemāk, kas samazina ražošanas jaudu, tomēr kopējais gada laikā iegūtās enerģijas apjoms ir pietiekams, lai elektrības rēķinu samazinātu aptuveni uz pusi.

    Interese par enerģijas ražošanas iespējām privātīpašumos un uzņēmumos strauji aug, un šobrīd arvien vairāk cilvēku interesējas arī par autonomiem enerģijas risinājumiem. Tas potenciāli nozīmē arī enerģijas uzglabāšanas pakalpojumu attīstību jau tuvākajā nākotnē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    27.01.2021 09:44

    Savulaik prasīju Elektrum, lai aprēķina izmaksas un cik ilgā laikā atmaksāsies saules paneļi uz Jumta. Vājā vieta ir Sadales tīkla tarifs + OIK. Tā kā 2/3 no elektrības rēķina sastāda sadale un pārvade+OIK+PVN, tad jēga irt taupīt tieši uz dārgāko rēķina komponenti. Ja saražoto elektrību laiž tīklā, tad no dārgākās komponentes nevar atbrīvoties, savukārt, elektrības uzkrāšana akumulatoros šo pasākumu padara par ļoti dārgu un atmaksāšanās periods jau ievelkas divās, ja ne trīs desmitgadēs.

    Saules paneļi + akumulatori atmaksājas tajos gadījumos, kad elektrības pievilkšana objektam maksā nesamērīgi dārgi( jāfinansē transformatora izbūve + tālu jāvelk kabeļi). Tad kaut kādai vasaras mājai labāk likt paneļus un akumulatorus.

    Sev sarēķināju, ka labāk palikt pie biržas tarifa un apkures vai siltā ūdens atbalstam uzlikt uz jumta saules karstā ūdens kolektoru.

    Lauris
    27.01.2021 10:33

    Ja kopējo uzstādīto risinājumu skaits ir ļoti mazs,ir viegli lielīties par procentuālo pieaugumu. Ja iepriekš uzliki vienu,un šogad divus,pieaugums par 100% gatavs 😂 Ja risinājums atmaksājas 10+ gados,drīkst uzskatīt,ka neatmaksājas.

    LAN
    28.01.2021 10:55
    Reply to  Lauris

    Šitam arī es varētu piekrist, jo 10 gados atmaksājas investīcijas S&P 500, tad kāda jēga riskēt ar paneļiem, jo īpaši ņemot vērā mūsu valsts lieliskos politiskos riskus.

    Reklāma