Web Analytics
More
    Reklāma

    2020. gadā Eiropas Savienībā visvairāk elektrības iegūts no atjaunojamajiem enerģijas resursiem

    Jaunākie raksti

    Eiropas Savienība (ES) var lepoties ar vienu visai zīmīgu sasniegumu, kas saistīts ar videi draudzīgākas elektroenerģijas ražošanu. 2020. gadā pirmo reizi vēsturē lielākais elektrības ieguves avots ES bija nevis fosilais kurināmais, bet gan atjaunojamie enerģijas resursi (vējš, saule utml.).

    Ne tikai ES kopumā, bet arī atsevišķi Vācija, Spānija, kā arī Lielbritānija var lepoties ar šādu panākumu, kas reizē ir kā pagrieziena punkts zaļākas elektroenerģijas ražošanā. Saskaņā ar ziņojumu, ko vakar, 26. janvārī, publicēja kompānijas “Ember” un “Agora Energiewende” – ar atjaunojamajiem enerģijas resursiem 2020. gadā ES kopumā radīja 38% elektrības. Lai arī ar mazu starpību, tomēr tas ir pārsvars pār fosilo kurināmo, ar kura palīdzību tika saražoti 37% no visas Eiropas elektrības. Atlikušo 25% saražošanā talkā ņemta kodolenerģija.

    Reklāma

    Tas, ka elektrība arvien vairāk tiek ražota ar atjaunojamās enerģijas palīdzību, ir labas ziņas planētai. Vienlaikus progress joprojām ir pārāk lēns, lai varētu runāt par būtiskām atšķirībām. “Agora Energiewende” direktors Patriks Gričens (Patrick Graichen) uzskata, ka, lai ES sasniegtu mērķi līdz 2050. gadam kļūt par oglekļa neitrālu reģionu, elektrības saražošanā fosilais kurināmais divreiz ātrākā tempā jāaizstāj ar atjaunojamajiem enerģijas resursiem.

    Vienlaikus, paskatoties nedaudz atpakaļ, zināms progress ir vērojams. Eiropā saražotā elektrība 2020. gadā bija par 29% tīrāka nekā pirms pieciem gadiem. 2015. gadā uz vienu kilovatstundu radās aptuveni 317 grami oglekļa dioksīda. Tagad tas pats elektroenerģijas daudzums rada vien aptuveni 226 gramus CO2.

    AvotsVerge
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Janculis
    27.01.2021 13:41

    Kāds enerģijas īpatsvars tiek importēts?

    Elektriķis
    27.01.2021 18:18

    Kurā maisā liek kodolenerģiju?

    Skābene
    28.01.2021 10:30
    Reply to  Elektriķis

    Vācieši to liek videi nedraudzīgajā maisā, tieši dēļ kodoleņerģijas atkritumu pārstrādes un uzglabāšanas problēmām! Vienīgais veids kā šos atkritumus pašlaik utilizēt – ir aprakt dziļi zem zemes, ieteicams citas valsts teritorijā, ne savējā.

    Reklāma