Web Analytics
More
    Reklāma

    Saūda Arābija plāno izveidot viedo pilsētu tīklu, kurā nebūs ne automašīnu, ne ielu

    Jaunākie raksti

    Saūda Arābijas kroņprincis Muhameds bin Salmans ir uz nākotni orientēts cilvēks, solot izveidot viedo pilsētu tīklu “The Line“, kurā nebūs ne automašīnu, ne ielu. Zināms, ka tā būs daļa no 2017. gada oktborī izziņotā 500 miljardu ASV dolāru vērtā projekta “NEOM” (tulkojumā – “jauna nākotne”).

    Paredzams, ka šis viedo pilsētu tīkls aptvers ap vienu miljonu iedzīvotāju. Stiepjoties 170 km garumā, paredzēts, ka “The Line” tādā veidā reprezentēs tā saukto hipersavienoto nākotnes kopienu izkārtojumu (tāpēc arī tāds nosaukums). Projekta fokuss vērsts uz ilgtspēju, dzīvi tuvāk dabai un zaļo dzīvesveidu, ko pierāda iecere izmantot tikai 100% tīru enerģiju, kā arī plāns plaši izbūvēt ietves.

    Reklāma

    Pēc kroņprinča teiktā “The Line” piedāvās augstas mobilitātes un ātrgaitas tranzīta iespējas. Šajā viedo pilsētu tīklā kursēs autonomais transports, piemēram, metro un gaisa transportlīdzekļi, jo ielas kā tādas tur nebūs paredzētas. Savukārt pats iekārtojums un infrastruktūra tiks radīta tā, lai līdz nozīmīgām iestādēm, kā skolas un slimnīcas, gājiens ar kājām nebūtu ilgāks par piecām minūtēm. Savukārt neviens brauciens līdz galamērķim nebūšot garāks par 20 minūtēm. “The Line” no sākuma līdz beigām uzraudzīs mākslīgais intelekts, kas, izmantojot datus un paredzamos modeļus, spēs izdomāt veidus, kā uzlabot ikdienas dzīvi un pilnveidot pakalpojumus.

    Plānots, ka šīs metropoles celtniecība sāksies jau tuvāko mēnešu laikā. Tā būs ne tikai kā daļa no “NEOM”, bet arī projekta “Saudi Vision 2030”, ar kura palīdzību cer radīt 380 000 darbavietu. Kas attiecas uz “NEOM” – pagaidām tā izveide ir visai pretrunīga. Šim projektam ir nepieciešama zeme, uz kuras pašlaik dzīvo Huwaitat cilts, kurai, visticamāk, šā vai tā būs jāmeklē citas mājas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    12.01.2021 12:59

    SA valdošā kasta būvēs sev patvertnes kur slēpties, kad nafta beigsies.

    1210
    12.01.2021 13:30
    Reply to  Krotow

    no kā viņi tur plāno slēpties?

    Aigars Axx
    12.01.2021 22:56
    Reply to  Krotow

    “patvertne” :-)

    Aigars Axx
    12.01.2021 23:04

    Tas būs jautri!
    Pie mums Vecrīgā jau tagad tauta sūkstās, ka neko ne atvest ne pievest… Padzirdējuši adresi, meistari arī atsakās braukt. Nu i ko tu darīsi tajā salā? Un vai šie to projektu nebīda par naftas naudu?

    Reklāma