Web Analytics
More
    Reklāma

    Īpaša aplikācija tālrunī ļaus pierādīt, ka esi vakcinējies pret Covid-19

    Jaunākie raksti

    Gada beigās Latvijā tāpat kā daudzās citās Eiropas valstīs tika piegādātas pirmās Covid-19 vakcīnas. Vakcīnas specifika paredz, ka jāpotējas divreiz ar zināmu laika intervālu. Būtisks izaicinājums saistīts ar to, kā izsekot, kurš iedzīvotājs saņēmis poti, kurš divas un kuram vēl vakcinēšanās tikai priekšā. Lai to efektīvāk izdarītu, ASV Sabiedrības veselības departaments sadarbībā ar jaunuzņēmumu “Healthvana”, radījis lietotni, kas Google vai Apple digitālajos makos ļaus uzglabāt lietotāja vakcinācijas datus.

    Šādā veidā lietotāji saņems laicīgu atgādinājumu par to, kad jāierodas saņemt otrā vakcīnas deva. Tāpat risinājums ļoti palīdzēs situācijās, kad, piemēram, aviosabiedrības, skolas vai kāds cits prasīs pierādījumus, ka cilvēks ir vakcinēts pret Covid-19. Šādas informācijas glabāšana telefonā varētu būt diezgan ērta, un vajadzības gadījumā nav jāzvana ne ārstam, ne jārakājas papīru kalnos, lai šos datus atrastu.

    Reklāma

    Viena no pirmajām pilsētām, kur jaunā aplikācija tiks izmantota, ir Losandželosa, kas jau saņēmusi pirmās 82 875 Covid-19 vakcīnas devas. Tā kā Losandželosa ar vairāk nekā 10 miljoniem iedzīvotāju ir viens no lielākajiem apgabaliem ASV, tiklīdz vakcinācijas process paātrināsies, izsekošana, kurš ir un kurš nav saņēmis poti, kļūs par nopietnu problēmu. Tā kā cīņā pret Covid-19 vienlīdz svarīga ir abu vakcīnas devu saņemšana, aplikācija varētu sniegt būtisku atbalstu tajā, ka liela daļa iedzīvotāju atkārtoto poti saņem laicīgi.

    Pagaidām vēl īsti nav skaidrs, kad lietotne/pakalpojums būs pieejams vai kā tieši tas darbosies. Vienlaikus jāatzīmē, ka šis nav “Healthvana” vienīgais projekts. Uzņēmums līdz šim izstrādājis kontaktu izsekošanas lietotni tiem pašiem Losandželosas iedzīvotājiem, kā arī pacientu portālu testu uzskaitei un citus ar Covid-19 saistītus risinājumus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Einis
    02.01.2021 18:04

    O…. tad jau darbs hakeriem. Pa 5 EUR varēs tirgot info, ka nopotējies.

    LAN
    02.01.2021 18:30

    Labi ka mums ir visvarenā E-veselība! Ceram arī uz E-veselības lietotni! 👍😄

    Skābene
    04.01.2021 09:02
    Reply to  LAN

    e-veselība ir būvēta uz 2000šo gadu tehnoloģijām un morāli novecojusi jau tās palaišanas dienā, daudz vienkāršāk būtu to visu nonest un un būvēt pa jaunu, bet to neviens neļaus darīt, ņemot vērā, tos miljonus, kas ir iegrūsti un ES fondu līdzekļus.

    excel
    02.01.2021 22:20

    Super,ļoti patīk potēties.nevaru sagaidīt kad mums būs aplikācija un varēšu lepoties un visiem rādīt cik es moderns.Žēl ka tikai 2 reiz gadā jāpotējas,es gribētu reizi mēnesī.Paldies googlei baigi krutie ka šitā izdomā cool>

    Usinss
    03.01.2021 09:16

    Pēc idejas lidsabiedrībai nav pilnīgi nekādu tiesību zināt manu veselības/slimības vēsturi. Tā būs cilvēku šķirošana. Neesmu pret vakcināciju, pats potējos, bērnus potēju, bet nevar kaut kāds kantoris man prasīt manus medicīnas datus. Tā ir sensitīva informācija un Eiropas datu regula liedz to pieprasīt , ja tā nav vitāli svarīga pakalpojuma sniegšanai. Un ja tiks vakcinēti tie maģiskie 70%, tad tiks sasniegta kolektīvā imunitāte kā arī kāpēc tad viņi tagad pārvadā jebkuru, bet pēkšņi sāks šķirot cilvēkus? Kāpēc neprasa vakcīnu pret tuberkulozi, masalām un g4ipu? Samērā nāvējošas slimības.

    Krotow
    03.01.2021 15:40
    Reply to  Usinss

    Par potes esamību pret tuberkulozi, masalām, bakām un difteriju iebraucot uz robežas derētu paprasīt. Mūsdienās antivaxxeru ņemšanās dēļ šīs slimības šur tur rietumos sāk atgriezties un ar letālām sekām.

    LAN
    03.01.2021 16:47
    Reply to  Krotow

    Vismaz starpkontinentālos pārlidojumos tas varētu būt diezgan loģiski, lai varētu apkarot slimības.

    Skābene
    04.01.2021 09:03
    Reply to  Usinss

    Ir valstis, kur prasa potēšanas pasi.

    Ivars
    04.01.2021 09:37
    Reply to  Skābene

    Kuras ir tās valstis, kas prasa potēšanās pasi? Ir prasīts pierādīt vakcināciju pret dzelteno drudzi, bet tā, ka potēšanās pasi – neesmu redzējis :)

    Fedja
    04.01.2021 13:24
    Reply to  Ivars

    Piemēram, Latvija.

    Vakcinācijas noteikumu 42.punkts.

    Ivars
    04.01.2021 13:40
    Reply to  Fedja

    Mans jautājums bija par to, kuras ir tās valstis, kurās ieceļojot ir jāuzrāda potēšanās pase. Nevis kur vispār ir potēšanās pase. Tiešām no konteksta to nevarēja saprast?
    Btw, Latvijā ir 2 dažādas potēšanās pases. Viena ir dzeltenā – starptautiskā, otra ir zaļgani balta – vietējā.

    Reklāma