Web Analytics
More
    Reklāma

    Japāna vēlas no koka būvēt kosmosa satelītus

    Jaunākie raksti

    Japānas uzņēmums “Sumitomo Forestry” un Kioto Universitāte apvienojuši spēkus, lai attīstītu, viņuprāt, pasaulē pirmos satelītus, kuri izgatavoti no koka. Projekta mērķis ir pakāpeniski samazināt kosmosa atkritumu apjomu, kas ar katru gadu mērķtiecīgi palielinās un kļūst par aizvien lielāku problēmu. Tikmēr koka satelīti spētu sadegt, neradot piesārņojumu.

    “Sumitomo Forestry” paziņojusi, ka pašreiz sākuši pētījumus par koku augšanu un koksnes izmantošanu kosmosā. Sadarbībā ar Kioto Universitāti iesākumā paredzēts veikt eksperimentus ar dažādiem koksnes veidiem ekstremālos apstākļos uz Zemes. Kioto Universitātes profesors Takao Doi informē, ka nākamais posms būs satelīta modeļa tehniskā izstrāde, pēc kura secīgi varēs radīt jau satelīta lidojuma modeli. Pirmos koka satelītus plānots izgatavot līdz 2023. gadam.

    Reklāma

    Pati kompānija norāda, ka koka satelīti tiks radīti īpašā tehnikā, padarot tos izturīgus pret temperatūras izmaiņām un saules gaismu. Vienlaikus šādi satelīti būtu krietni draudzīgāki kosmosa videi un neradītu paliekošus kosmosa atkritumus, jo paši spētu sadalīties  sadegot. Tādējādi arī atmosfērā un Zemes nenonāktu kaitīgas vielas, piemēram, alumīnija oksīda daļinas, ko rada šobrīd ap Zemi riņķojošie satelīti.

    Cīņa ar kosmosa atkritumiem

    Būtiski, ka kosmosa atkritumi kļūst par arvien lielāku problēmu, jo atmosfērā tiek palaisti vairāk satelītu. Saskaņā ar Pasaules ekonomikas foruma datiem – ap Zemi šobrīd riņķo gandrīz 6000 satelītu, aptuveni 60% no tiem ir nederīgi un saucami par kosmosa atkritumiem. Tikmēr pētījumu firma Euroconsult prognozē, ka šajā desmitgadē katru gadu tiks palaisti ap 990 satelītu. Tas nozīmē, ka jau ap 2028. gadu kosmosā varētu atrasties 15 000 satelītu.

    AvotsBBC
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Pigors
    30.12.2020 11:55

    Pirmajai vajadzēja būt Latvijai. Bet varam vēl paspēt iespraukties bez rindas un uzlaist koka kārbas ar Eiropas kosmosa aģentūras palīdzību.

    Kursors.lv
    30.12.2020 12:19
    Reply to  Pigors

    Galvenais, lai ir latvju spēka zīmes iededzinātas :)

    LAN
    30.12.2020 20:44

    Starlink vienam pašam plānojas vairāk nekā 15 000 satelītu un citi arī grib kko līdzīgu radīt.

    Reklāma