Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijā no 1. janvāra pirkumu veikšanai internetā būs nepieciešama stingrā autentifikācija

    Jaunākie raksti

    Esošā situācija pasaulē šogad īpaši sekmējusi e-komercijas attīstību, un pašreiz iepirkšanās internetā vairs nav izvēle, bet nepieciešamība. Vienlaikus līdz ar vispārējo tendenci pirkumus biežāk veikt tiešsaistē, arvien aktuālāks top jautājums par pircēju finanšu un datu drošību. Tāpēc jau no nākamā gada 1. janvāra tirgotājiem internetā būs jānodrošina dubultā drošība jeb stingrā autentifikācija, kas attieksies uz lielu daļu pirkumu, ko klients veic ar norēķinu karti.

    Par jaunajiem noteikumiem informējusi Finanšu un kapitāla tirgus komisija, kas norāda, ka tirgotājiem internetā turpmāk būs rūpīgāk jāpārliecinās, vai pircējs patiešām ir tas cilvēks, par ko uzdodas, un tikai pēc tam banka ļaus veikt darījumu. Šie noteikumi ļaus efektīvāk izvairīties no apkrāpšanas un zagtu karšu izmantošanas.

    Reklāma

    Kas attiecas uz pašu samaksas procesu, pircējam būs jāievada ne tikai bankas kartes dati, bet maksājums jāapstiprina arī ar kādu no internetbankas pieejas risinājumiem, piemēram, Smart-iD. Iepērkoties internetā, esmu ievērojusi, ka liela daļa tirgotāju šādu pieeju  izmanto jau labu laiku.

    Vienlaikus ne visiem pirkumiem stingrā autentifikācija varētu tikt piemērota. Jaunie noteikumi lielākoties attieksies uz maksājumiem virs 30 eiro. Šāda pati kārtība būs aktuāla arī tad, ja klients veic vairākus līdz 30 eiro vērtus pirkumus pēc kārtas, kuru kopsumma pārsniedz 100 eiro vai arī piecas reizes pēc kārtas iepērkas par nelielu naudas summu. Izņēmums būs regulārie, ikmēneša maksājumi par kādu abonētu pakalpojumu utml. Šādos gadījumos no klienta tikai pirmajā reizē tiks prasīta stingrā autentifikācija un nākamajos maksājumos tā vairs nebūs obligāta.

    Taču, ja tirgotājs nespēs nodrošināt dubulto drošību jeb stingro autentifikāciju, tad maksājums tiks noraidīts – arī tad, ja pircējs pie konkrētā tirgotāja iepircies jau iepriekš.

    AvotsLSM.lv
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elektriķis
    23.12.2020 10:22

    Godīgi sakot, nav laba sajūta, ja ievadot tikai kartes datus, kuri labi redzami uz tās, no tava konta var noskaitīt naudu, izskatās pārāk vienkārši.

    1852
    23.12.2020 10:28
    Reply to  Elektriķis

    jau tagad prasa papildus apstiprināt tx ar bankas izsniegtajiem/izstrādātajiem drošības līdzekļiem….

    Skābene
    23.12.2020 10:32

    Tad jau ar steigu jāskrien izmantot visas priekšapmakas kartes un Narvesenā iegādātās Premium Plus dāvanukartes, jo šīm kartēm nav iespējams izmantot pieminētos bankas rīkus. Arī pats esmu izmantojis šādas kartes, lai veiktu pirkumus no iepriekš nepārbaudītām interneta tirdzniecības vietām.

    Bet ja paskatās, kā ar kartēm apietas ASV, tad šāda autentifikācija ir jau sen nepieciešama. Floridā ierasta lieta bija atstāt karti ķīlā, kamēr pildi degvielu. Un pēc kāda laika pamani, ka sāk pazust pa dolāram no kartes, jo kāds faķīrs ir pierakstījis kartes datus, bet nevari saprast kur tieši, jo visos DUS līdzīga sistēma un arī kafejnīcā aiznest karti prom no acīm ir ierasta lieta. Tādā ziņā Eiropā tas drošības līmenis ir daudz augstāks.

    Last edited 3 years ago by Skābene
    wils
    23.12.2020 11:28
    Reply to  Skābene

    Priekš šaubīgiem internetveikaliem sen ir izgudrotas virtuālās kartes, tāpēc nav uz Narvesen jāskrien

    Krotow
    24.12.2020 01:20
    Reply to  Skābene

    ASV vēl kartes ar magnētisko joslu lieto :) Attiecīgi nokopēt un pēc tam “lietot” kaut kur Bangladešā vai Indonēzijā nav problēma. EMV (čipkartes un “pīkstināmās” kartes) viņiem tikai tagad pa īstam sāk iegriezties.

    SS...
    23.12.2020 11:57

    Nevajag iepirkties veikalos ar priekšapmaksu, tad šādu problēmu nebūs !

    Skābene
    23.12.2020 13:08
    Reply to  SS...

    Nu ok, kad dabūsi šādu dāvanu karti, varēsi uzspraust to uz nagliņas! ;)

    SS...
    23.12.2020 18:15
    Reply to  Skābene

    Filtrē, skābene savu runu ! Es komentēju rakstu, nevis tavu tizlo komeentāru !

    Skābene
    23.12.2020 22:10
    Reply to  SS...

    Tu komentē rakstu, es tavu komentāru! Viss pa godīgo! Necepies!

    Jack Mort
    23.12.2020 20:35
    Reply to  Skābene

    Premium Plus kartēm darbojas 3D Secure jau labi sen.

    Reklāma