Web Analytics
More
    Reklāma

    Nopludinātā audio ierakstā atklājas Facebook iecere par domu nolasīšanas ierīci

    Jaunākie raksti

    Kādā nopludinātā audio ierakstā atklājies, ka Facebook kaļ slepenus plānus par domu nolasīšanas ierīci. Ierakstā piefiksēta pagājušajā nedēļā notikusi sanāksme, kurā Facebook ar šo ieceri iepazīstinājis darbiniekus un pastāstījis par šīs ierīces darbības principiem.

    Sapulces audioierakstā Facebook galvenais tehnoloģiju speciālists Maiks Šrēfers (Mike Schroepfer) skaidroja, kā neironu sensors pārveidos cilvēku domas datorkomandās. Šāda iespēja noderēs, piemēram, rakstiskā komunikācijā, videospēlēs un daudz kur citur, kur domas iespējams transformēt datorkomandās. Šrēfers arī piebilda, ka pirms jebkura šāda veida risinājuma izlaišanas jānoskaidro, kādas ir lietotāju domas saistībā ar privātuma aspektiem.

    Reklāma

    Jau vairākus gadus klīst baumas, ka Facebook strādā pie domu nolasīšanas ierīces, taču joprojām ir ļoti maz informācijas, kā šis rīks vispār varētu izskatīties. Vienlaikus par to, ka Facebook nopietni pievērsies šim risinājumam, liecina kāds darījums. Kompānija pērn iegādājās neironu interfeisa jaunuzņēmumu “CTRL-Labs”, kura vērtība ir aptuveni viens miljards ASV dolāru. Facebook papildinātās realitātes vadītājs Endrjū Bosvorts (Andrew Bosworth) toreiz teica, ka šī uzņēmuma iegāde pavērs jaunas radošas iespējas, kā arī mainīs veidu, kā lietotāji savienojas. Pirms šī darījuma “CTRL-Labs” strādāja pie augsto tehnoloģiju aproces, uzskatot, ka tā var izmērīt neironu aktivitāti no fiziskiem žestiem un pārveidot to datora vadībā.

    Zināms, ka 2019. gadā Facebook atklāja informāciju par atsevišķu smadzeņu-datora saskarnes veidu, kurā domu lasīšanai aproces vietā izmanto austiņas. Facebook pētnieki toreiz izklāstīja, ka šādas austiņas paļaujas uz algoritmu, kas spēj dekodēt smadzeņu darbību, lai acumirklī pārrakstītu cilvēka teikto tekstā. Tolaik šāda ierīce jau spēja pati atpazīt nelielu vārdu un frāžu kopu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jurčiks
    21.12.2020 16:27

    Vai lasīs kas ‘draugu’ bildēs izraisa lietotājam skaudību un attiecīgos produktus tad uzmācīgi reklamēs?

    Krotow
    21.12.2020 17:03

    Mmmmm, domu lasīšana. Ar kura kontinenta pakļaušanu sāksim?

    Šodien taču nav 1. aprīlis.

    Elektriķis
    21.12.2020 17:06

    Mike Schroepfer senčiem laikam uzvārdā “oe” vietā bija “o” ar diviem punktiņiem augšā.
    Tas, ka ar aprocēm varētu lasīt domas, ir visai saprotami, bet ar austiņām? Ja nu vienīgi ar tādām, kurās ir arī mikrofons, un tad ir saprotams kā izrunāto tekstu var atšfrēt. Varbūt tomēr austiņām ir omisks kontakts ar ausīm, un tās aizvieto aproci?

    Reklāma