Web Analytics
More
    Reklāma

    Viltus ziņu veidotāji ļaunprātīgi izmanto runas tehnoloģijas

    Jaunākie raksti

    Pēdējo dienu laikā sociālajās platformās (Facebook, Whatsapp u.c.) tiek izplatīta viltus ziņa, kuras veidošanā neatļauti izmantotas Tildes runas tehnoloģijas. Izplatītā audioieraksta pamatā ir ilggadējās Latvijas radio diktores Sandras Glāzupas mākslīgi sintezētā balss, kas izmantota, lai izveidotu maldinošu informāciju, kura traktējama kā ļaunprātīga viltus ziņa, lai arī sākotnēji izplatīta kā joks.

    “Covid-19 pandēmijas laikā aicinām īpaši kritiski izvērtēt, vai tas, ar ko dalāties sociālajos tīklos, satur patiesu un pārbaudītu informāciju, vai veicina atbildīgu attieksmi pret sevi un sabiedrību. Mēs aicinām Latvijas iedzīvotājus ar izpratni izturēties pret valdības noteiktajiem ierobežojumiem, tos stingri ievērot un atturēties no jebkādas veida provokatīvu audioierakstu izplatīšanas. Būsim atbildīgi, rūpēsimies par mūsu visu fizisko un emocionālo veselību”, aicina Tildes valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs.

    Reklāma

    Tildes runas tehnoloģijas ir autortiesību objekts, kura izmantošanā jāievēro lietošanas noteikumi un likumu normas. Ar Tildes runas tehnoloģijām nav atļauts apstrādāt tekstus, kas satur aizskarošus, nepieklājīgus, apmelojošus, maldinošus, naidu vai diskrimināciju veicinošus apgalvojumus un draudus, lai sagatavotu nodošanai vai izplatīšanai paziņojumus, slēpjot savu identitāti, lai sagatavotu paziņojumus, kas var būt aizskaroši personu grupai vai kādai individuālai personai, lai veiktu jebkādas prettiesiskas vai neētiskas darbības. Par lietošanas noteikumu pārkāpumu var iestāties LR likumos noteiktā atbildība.

    Kā norāda advokāts un Latvijas Universitātes lektors Lauris Liepa: “Tildes runas tehnoloģiju instruments sekmē cilvēka studijas, zināšanu apguvi un darbu, tas radīts, lai veicinātu mūsu prasmes un attīstību. To var izmantot arī izklaidei. Tomēr lietotājam ir jāapzinās sava atbildība gan par rakstīto, gan runāto vārdu. Sabiedrībai kritiskos brīžos tehnoloģiju bezatbildīga izmantošana var izraisīt neprognozējami nopietnas sekas un par tām būs jāatbild juridiski. Internetā nav anonīmu lietotāju un jebkurš kaitējums tiks izmeklēts un atklāts.“

    Mākslīgajā intelektā balstītās Tildes runas tehnoloģijas ir neaizstājams palīgs cilvēkiem ar redzes vai dzirdes ierobežojumiem. Tildes balss sintēzes rīks neredzīgiem cilvēkiem ļauj sekot Interneta informācijai, kas tiek nolasīta cilvēka izrunai tuvā robota balsī. Vājdzirdīgiem cilvēkiem runas atpazīšanas rīks ļauj sekot līdzi pasākumu norisei, pārveidojot uzstāšanās uz mobilās iekārtas lasāmā tekstā. Runas tehnoloģijas jebkuram var noderēt, lai klausītos grāmatu saturu, diktētu īsziņas, sazinātos balsī ar virtuālo asistentu u.c. lietojumos.

    Taču šis gadījums vēlreiz akcentē, ka mākslīgo intelektu tāpat kā jebkuru citu tehnoloģiju var izmantot ne tikai dzīves kvalitātes celšanai, bet arī ļaunprātīgos nolūkos. Tāpēc ir svarīgi nodrošināt gan juridisko ietvaru tehnoloģiju lietojumam, gan sabiedrības izpratni par ētisku mākslīgā intelekta izmantošanu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    F.Y.T
    19.12.2020 17:58

    Tur no mākslīgā intelekta, tik daudz cik mērkaķim līdz Marsam.

    digitalk
    19.12.2020 19:33
    Reply to  F.Y.T

    bet ja tur izmantota neironu tīkla pašmācības sistēma, tad tas termins ir vietā. jautājums tikai vai tika izmantota, nevis kāds adaptīvs algoritms?

    Reklāma