Web Analytics
More
    Reklāma

    Noskaidroti populārākie “Google” meklējumi Latvijā 2020. gadā

    Jaunākie raksti

    Jau divdesmito gadu “Google”, ieturoties tradīciju rāmjos, iepazīstina interesentus ar jaunāko pieejamo informāciju par populārāko (trending) meklējumu un tendenču kopainu. Arī šogad ir noskaidrots, ko Latvijas iedzīvotāji ir visbiežāk ierakstījuši “Google” meklētājā. Salīdzinājumā ar citiem gadiem ir vērojamas būtiskas izmaiņas latviešu interneta meklējumu paradumos.

    2020. gada apskatā redzams, ka globālās pandēmijas kontekstā Latvijas iedzīvotāji, protams, ir meklējuši informāciju par Covid-19 vīrusu. Atslēgas vārdi ir bijuši dažādi – tika meklēta ne vien informācija par pašu vīrusu Latvijā un ārzemēs, bet arī par tehnoloģiskajiem risinājumiem darbam un skolai, par iespējām pasūtīt preces un produktus attālināti. Būtiski atzīmēt, ka tehnoloģiskie risinājumi ne tikai attālinātajam darbam, bet arī mācību procesam šogad ir ierindojušies kā vieni no meklētākajiem ierakstiem kopumā.

    Reklāma

    Ja iepriekšējos gados latvieši vairāk meklēja informāciju par ārvalstu izpildītāju koncertiem, tad šogad īpaši tika novērtēti vietēja mēroga notikumi – ikgadējās skolēnu “Ēnu dienas”, Mūsdienu kultūras forums “Baltā nakts”. Balstoties uz informāciju, kādu meklējuši iedzīvotāji, lielāku interesi šogad ir raisījušas arī izpārdošanas, kā “Black Friday” un “Trakās dienas”. Taču ne viss ir mainījies – arī šoreiz meklētāko vārdu sarakstā ierindojusies “Čeku loterija” un “Skrāpē un laimē”.

    Globālās pandēmijas kontekstā arī latvieši ir izvēlējušies vairāk gatavot mājās, kā to apliecina ēdienu pagatavošanas recepšu meklējumi 2020. gadā. Ieradumu maiņas rezultātā mēs ne vien esam vairāk meklējuši tehnoloģiju risinājumus, kas palīdzētu ierastos pienākumus veikt attālināti, bet arī apzinājuši iespējas apmeklēt vietējos notikumus, lieliskākās Latvijas dabas takas, kā arī izvēlējušies pie mājās gatavotās maltītes skatīties kādu no latviešu veidotajiem TV raidījumiem, seriāliem vai filmām.

    Populārākie “Google” meklējumi Latvijā 2020. gadā

    1. Koronavīruss
    2. Slimību profilakses un kontroles centrs
    3. ASV vēlēšanas 2020
    4. Zoom
    5. “Skrāpē un laimē”
    6. Čeku loterija
    7. About You
    8. Ss.com
    9. Neste
    10. Apollo Kino

    Meklētākie notikumi

    1. Rīgas svētki 2020
    2. Ēnu dienas 2020
    3. “Black Friday” izpārdošana
    4. Rīgas domes vēlēšanas
    5. Baltā nakts 2020
    6. Zelta mikrofons 2020
    7. Balttour 2020
    8. Trakās dienas 2020
    9. Muzikālā banka
    10. Ledus skulptūras Jelgavā

    Visvairāk meklētās filmas un TV raidījumi

    1. Balss maskā
    2. Supernova 2020
    3. Lauku sēta
    4. Dvēseļu putenis
    5. Klases salidojums 2
    6. Viens pats mājās
    7. Gandrīz ideālas vakariņas
    8. Emily in Paris
    9. Игра на выживание
    10. Pilsēta pie upes

    Visvairāk meklētie pakalpojumu sniedzēji/zīmoli

    1. About You
    2. Ss.com
    3. Neste
    4. Apollo Kino
    5. Tet
    6. VID EDS
    7. Classroom
    8. Tava klase
    9. Soma.lv
    10. E-klase.lv

    Visvairāk meklētās receptes

    1. Kabaču receptes
    2. Gaileņu mērce
    3. Cepumu receptes
    4. Auzu pārslu cepumi
    5. Rabarberu kūka
    6. Biezpiena sacepums
    7. Cidoniju sīrups
    8. Kartupeļu pankūkas
    9. Zemeņu ievārījums
    10. Siļķe kažokā

    Visvairāk meklētais saistībā ar Covid-19

    1. Zoom
    2. Dezinfekcijas līdzekļi
    3. Ārkārtas situācija
    4. Rimi piegāde
    5. Dabas takas
    6. Auduma sejas maskas
    7. Pašizolācija
    8. Barbora.lv
    9. Omniva
    10. Web Whatsapp

    Vairāk informācijas par “Year in Search” skatīt šeit: google.com/2020

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    18 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    09.12.2020 11:06

    vēlreiz ieslēgšu vecās plates režīmu — tie ir rezultāti Latvijā vai latviski? jo ieejot bez logina jūtūbē sadaļā trending ir skaidri redzams, ka vismaz 80% rezultātu ir krieviski. vairāk izskatās pēc melu relīzes.

    Kursors.lv
    09.12.2020 11:15
    Reply to  digitalk

    Relīzē runā par “Latvijas iedzīvotājiem”. Tas liek domāt, ka te ņem vērā gan meklējumu veikšanas vietu (gan jau prioritāri), gan lokalizācijas iestatījumus. Kas attiecas uz tavu piemēru ar krievu video, tad, acīmredzot, YouTube/Google uzskata, ka tieši konkrēti tevi varētu interesēt šāds saturs. Tomēr pārāk pielāgotas tās satura plūsmas ir katram no mums.

    Ingus
    09.12.2020 11:48

    Kristap, Tu piemini personalizēto lapu, ko mums piedāvā YT, kad atver no sava browsera ar ielogotu lietotāju. Tur viss ir skaidri pa katra indivīda interesēm.

    Bet pamēģini atvērt no sava ne-ikdienas browsera ar private / incognito / whatever režīmu bez logina. Tev tur nerādās visāds apšaubāms saturs svešvalodā?

    digitalk
    09.12.2020 11:58

    @Ingus precīzi paskaidroja, kāpēc man relīze neliekas adekvāta. jūtūbe bez logina gūgles kontā rāda pilnīgi citu ainu, kā šīs presrelīzes meklēšanas atskaite. tāpēc joprojām uzskatu, ka tie nav Latvijas populārākie meklējumi, bet latviešu valodā veiktie meklējumi.

    Kursors.lv
    09.12.2020 12:06
    Reply to  digitalk

    Kungi, es saprotu par ko jūs abi runājat. Man vispār liekas, ka Google (un principā arī visi citi) cenšas pielāgoto saturu rādīt arī tad ja veram vaļā lapas no inkognito režīmiem. Visdrīzāk ņem vērā atrašanās vietu un varbūt vēl kaut kādus faktorus. Testa pēc paslēgājos ar VPN starp dažādām valstīm un inkognito režīmos dažādos pārlūkos YouTube rāda reģioniem pielāgotu saturu.

    punk
    09.12.2020 13:24

    inkognito ir prieks pasa datora nevis guglei,ta vienmer spiegos.Kristap vai tu zini vai vispar ir iespejams kaut ka apiet gugli lai nespiego,manuprat ka vairs nav iespejams.

    09.12.2020 21:57
    Reply to  punk

    Uzliec šo te pārlūkam, tas traucēs spiegošanu. Ar dažām lapām gan var rasties problēmas (manā pieredzē pamatā ar kredītkaršu maksājumiem), tad manuāli jāatslēdz / jāpiekonfigurē. https://privacybadger.org/

    Palīdz arī Tor Browser lietošana iespēju robežās.

    punk
    09.12.2020 13:27
    Reply to  digitalk

    piekritu ,saubos vai so mekletu tik daudzi,es pat teiktu drizak meklejusi sazverniekus,vai kovid ir ists,vai no siksparna var izcelties virus.bet sitos meklejumus jau nevar radit ka popularakos :D

    Krotow
    09.12.2020 12:24

    Par krieviskajiem nejaušās izvēles sarakstiem YouTube pilnībā piekrītu. Atverot vaļā YouTube svaigi instalētā datorā bez ielogošanās Google kontā izskatās, ka atrodos kaut kādā Rjazaņā vai Tambovā. Mūsu sakaru pārraugi kaut ko varētu darīt arī šai sakarā.

    digitalk
    09.12.2020 12:34
    Reply to  Krotow

    bet ja cilvēki no LV teritorijas to skatās, kāpēc pārraugiem būtu jāiejaucas un pat drīzāk uz kāda pamata? trendos nonāk nevis tas, kas gūglei liekas, bet tas, ko cilvēki reāli skatās.

    punk
    09.12.2020 13:22
    Reply to  digitalk

    gugle zina visu par visiem,katra lapa baz ieksa savus sikfailus ja kads lasa kas tur ir tur ir visi iespejamie spiegosanas riki kurus pasiem jaapstiprina lai var lietot lapu,ja neapstiprini tapatas spiegos

    1852
    09.12.2020 12:37
    Reply to  Krotow

    ko tieši tur varētu darīt, likt skatīties pareizo saturu?

    tur nevarētu būt skaidrojums, ka krievi ar savu neuzticēšanos vietējai varai lien netā caur vpn un viņu skatījumi uzskaitās valstīm, caur kurām tie izmanto gugles servisus?

    Krotow
    09.12.2020 13:06
    Reply to  1852

    Nekas tur nav jāliek. Pēc noklusējuma svaigi instalētā sistēmā (vai sistēmā ar iztīrītiem cepumiem) lai rāda lokālo saturu. Ja pēc tam kāds lien skatīties RTR, kiseļovu un popsu sovoka gaumē, tā jau ir viņa problēma, ko viņam izvēles sarakstā rādīs.

    1852
    09.12.2020 13:34
    Reply to  Krotow

    kāpēc vispār kaut kas ir jārāda pēc noklusējuma? ir pētījumi, kas liecina ka vieni murgi ir augstvērtīgāki par citiem murgiem?
    ja es gribu uzzināt vietējos jaunumus, nu ir taču kaut vai elesemelvē, nevajag mani vajāt ar vietējiem notikumiem.

    Krotow
    09.12.2020 23:49
    Reply to  1852

    Un tev tas liekās nopietni, ka Baltijas valstīs YouTube u.tml. kā pirmās pēc noklusējuma piedāvā citas valsts radītas trešās šķiras drazas? Saprotu ka ASV biznesā strādājošajiem bez saprašanas par Eiropas vēsturi tas neko neizsaka. Taču vietējie sakaru regulatori to gan var ietekmēt. Gūglim un sejasgrāmatai kaut vai formāli apgriežot pieeju reklāmu linkiem šeit, līdz tur okeāna otrā pusē atjēdzas.

    1852
    10.12.2020 00:08
    Reply to  Krotow

    Acīmredzot, vidējais skatītājs arī patērē to, ko rāda pēc noklusējuma.
    Pāris meklējumi, truba saprot ko tev rādīt, tad vēl dažiem video norādīt, ka neinteresē tēma vai kanāls un viss, jutubs atceras, ka tevi neinteresē katastrofas, slavenību metabolisms un dziedošie zīdaiņi.

    digitalk
    10.12.2020 11:32
    Reply to  1852

    jūtūbes algoritmiem ir ļoti lielas problēmas ar profilēšanu. sīkos un pavisam pensionārus varbūt arī prot, bet man profils ir galīgi līks.

    Rudolfs
    09.12.2020 13:31
    Reply to  Krotow

    Tas krieviskais saturs ir topā tīri praktisku iemeslu dēļ. Latviskais saturs izklaides vajadzībām ir ļoti šaurs. Angļu valodas zināšanas vēl nav pie mums pārāk augstā līmenī. Pieliec klāt krievvalodīgi runājošo cilvēku daudzumu un neradīsies vairāk nekādi jautājumi par krievu valodas saturu youtube trending sadaļā.

    Reklāma