Web Analytics
More
    Reklāma

    Uzstādīts lielākais saules paneļu parks pašpatēriņam Kurzemē

    Jaunākie raksti

    Rojas zivju konservu ražotājs “Banga Ltd” sadarbībā ar enerģētikas uzņēmumu “AJ Power” uzstādījis lielāko saules paneļu parku Kurzemē. Izvēloties videi draudzīgu enerģiju “Banga Ltd” iegulda līdzekļus zaļās elektroenerģijas ražošanas uzsākšanā, kas tiks izmantota ražotnē un samazinās uzņēmuma izmaksas ilgtermiņā.

    SIA “Banga Ltd” saules paneļu projektā uz zemes tika uzstādīti vairāk nekā 600 saules paneļi, ar kopējo sistēmas jaudu 200 kW. Saules paneļi gada laikā saražos 198 000 kWh zaļās elektroenerģijas, kas ir ~ 25% no ražotnes gada kopēja elektroenerģijas patēriņa. Uzņēmums gada laikā par elektroenerģijas izmaksām ietaupīs vairāk nekā 17 000 EUR. 10 gadu periodā viena saražotā saules paneļu kilovatstunda uzņēmumam izmaksās tikai 4,1 EUR centus turpretī šobrīd pērkot elektroenerģiju no tīkla ir jāsamaksā vismaz 9,5 EUR centi, rēķinot elektroenerģijas cenu, OIK (obligātā iepirkuma komponente) un AS “Sadales tīkls” tarifus. Nākamo 10 gadu laikā uzņēmums “Banga Ltd” ietaupīs izmaksas 185 000 EUR apmērā, turklāt parkam nav nepieciešami papildus ieguldījumi un uzturēšanas izmaksas praktiski nav.

    Reklāma

    “Banga Ltd” ražotnē soli pa solim tiek pilnveidota infrastruktūra un iegādātas jaunas iekārtas, palielinot ražošanas jaudu, rezultātā pieaugot nepieciešamībai pēc alternatīviem un lētākiem enerģijas avotiem. Pēc esošā un plānotā enerģijas patēriņa izvērtēšanas, tapis skaidrs, ka izmaksas ilgtermiņā tikai palielināsies, tāpēc nolemts investēt zaļās enerģijas ražošanā. Turklāt blakus ražotnei bija pieejama brīva neizmantota zemes platība, ko pie reizes izdevās arī iekopt.

    Lai gan “Banga Ltd” atrodas rūpnieciskajā ražošanas zonā, izvēloties jebkuru jaunu iekārtu vai tehniku, kā arī plānojot darbus nākotnē, zivju konservu ražotājs vērā ņem vides aspektu. Pēdējos gados “Banga” ir nomainījuši gan apkures sistēmu – izmantojot siltuma ražošanai visu pieejamo siltumu, ko rada citu iekārtu darbība, gan tehnoloģiskā tvaika ražošanu no dīzeļdegvielas uz dabai draudzīgāko – gāzi. Ražotnē tikusi pilnveidota ražošanas ūdens recirkulācijas sistēma – vairākkārt samazinot ūdens patēriņu, attīrīšanas iekārtas darbību, kā arī uzstādīta daudz modernāka kūpināšanas sistēma. Saules paneļu parka uzstādīšana ir vēl viens uzņēmuma solis ceļā uz ilgtspējīgāku un videi draudzīgāku ražošanas darbību.

    “Lai arī faktiskais ieguvums būs skaidrs tikai pēc gada, jau tagad zinām, ka mums ir visi priekšnosacījumi, lai šis projekts būtu ļoti veiksmīgs. Saražoto elektroenerģiju primāri izmantosim ražotnes vajadzībām, savukārt tā daļa enerģijas, kas saražota brīvdienās tiks pārdota “AJ Power” par elektroenerģijas biržas cenām. Līdz ar ko, strauji samazināsies rēķini par elektroenerģiju. Uzstādītajam saules parkam praktiski nav uzturēšanas izmaksu, tik vien kā zālāja nopļaušana parka teritorijā. Mēs paredzam pozitīvu naudas plūsmu šim projektam jau pirmajā gadā”, ziņo SIA “Banga Ltd” valdes loceklis, Ingus Veckagans.

    “Izveidotais saules parks SIA “Banga Ltd” vajadzībām ir lielisks piemērs tam, uz ko virzās ražošanas uzņēmumi, kas vēlas kļūt neatkarīgāki no svārstīgajām elektroenerģijas cenām, samazināt izmaksas un iesaistīties aprites ekonomikā. Saules paneļu uzstādīšana ir viena no drošākajām investīcijām, kas sevi atpelna samērā īsā laikā un kļūst arvien pieejamāka patērētājiem.,” stāsta enerģētikas uzņēmumu grupas “AJ Power” vadītājs, Roberts Samtiņš.

    Jebkuram uzņēmumam būtu jāieskatās savos elektroenerģijas patēriņa datos un jāizvērtē vai ir iespējams samazināt izmaksas par elektroenerģiju, uzstādot saules paneļus. Investīcija saules paneļos sniedz ievērojamu ieguvumu uzreiz – zemākas izmaksas par elektroenerģiju. “Banga Ltd”, meklējot iespējas realizēt lielāko saules paneļu parku reģionā, izmantoja “ALTUM” piedāvātās iespējas un papildus piesaistīja arī “LAD” (Lauku atbalsta dienests) līdzfinansējumu, tādējādi uzņēmuma investīcija saules enerģijā atmaksāsies pat 4 gadu laikā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    15 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aigars Axx
    05.12.2020 11:11

    Autors acīmredzami ir vecis….

    0913
    05.12.2020 11:17

    pašpatēriņš Kurzemē?

    Elektriķis
    05.12.2020 11:59

    Ja rūpīgi papēta attēlu, izskatās ka būs jānozāģē viens koks.

    digitalk
    05.12.2020 12:07

    lūdzu atgādiniet zinošie cilvēki, cik ir saules paneļu efektīvais mūža laiks? tiešām 10 gadi?

    edger
    05.12.2020 19:37
    Reply to  digitalk

    vismaz 25gadi, pat vairāk

    digitalk
    05.12.2020 20:12
    Reply to  edger

    agrākie modeļi bija ļoti īsmūžīgi un strauji kritās efektivitāte. būs jāiepēta. paldies par info!

    Jānis Rišis
    05.12.2020 16:45

    Kas ir lētāk nokūpināt kg gaļas gabalu vai kg zives

    digitalk
    05.12.2020 18:14
    Reply to  Jānis Rišis

    zives. tās ir mazākas un attiecīgi jākūpina mazāk. pie mums jau tuncis un barakuda nepeld. bet būsim reālisti — 95% tā dēvēto ražotāju iesmērē šķiņķīti ar dūmu ekstraktu un pasludina to par kūpinājumu. Rubeņu vistiņas ir reālas. uz sitienu gan neatceros, kas no gaļas bija bez mākslīgās dūmu smakas.

    User
    05.12.2020 18:43

    Viss jau ir jauki – novembra saražotās elektrības apjoms ir ….?

    Mārtiņš
    05.12.2020 20:37
    Reply to  User

    Lūdzu: Saules bateriju sistēmas darbības tiešsaiste – Sinergo | Sinergo
    atradu, kad pirms 2 gadiem elektrum uzmācās ar saviem paneļiem un es sāku padziļināti pētīt kas ir kas te pie mums Latvijā.

    Elektriķis
    06.12.2020 10:13
    Reply to  Mārtiņš

    Te ir atbilde par sniegu – tas jāsāk tīrīt februārī.

    Andis
    06.12.2020 11:54
    Reply to  User

    Ja 4kW sistēmai novembrī ir 76kWh ,tad 200kW attiecīgi 3800kWh.

    Ivars Indāns
    07.12.2020 15:37

    Nez, cik izmaksāja?
    Vēl jau vajadzīgi visādi pārveidotāji, akumulatori.

    Elektriķis
    07.12.2020 16:36
    Reply to  Ivars Indāns

    Pārveidotāji jā, akumulatori nē.

    TopStar
    10.12.2020 08:09

    “Praktiski nekādas uzturēšanas izmaksas, tikai jāpļauj zāle”. Nu nu. Attapsies ka paneļi vēl ir jāmazgā lai saglabātu efektivitāti. Jālabo. Un gan jau arī pa laikam jānomaina. Tas tiešām vēl joprojām varētu sanākt izdevīgi?

    Reklāma