Web Analytics
More
    Reklāma

    Piešķirtas IKT nozares balvas “Platīna pele 2020”

    Jaunākie raksti

    Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) ikgadējās IKT nozares konferences “DIGI->FIT 2020” ietvaros ir piešķirtas IKT nozares prestižākās balvas – “Platīna pele 2020”. Tās mērķis ir apzināt veiksmīgākos Latvijā radītos digitālos risinājumus, novērtēt izcilākos projektu autorus un izstrādātājus, kā arī veicināt izpratni par jēgpilnu tehnoloģiju pielietojumu sabiedrībā, biznesā, pārvaldē un izglītībā. Balva šogad pasniegta piecās kategorijās, bet par veiksmīgāko e-paraksta integrācijas risinājumu piešķirta speciālbalva.

    “Mākslīgais intelekts, čatboti, virtuālā realitāte, mākoņdatošana un robotizācija ir jēdzieni, kurus pēdējā gada laikā dzirdam ļoti bieži. Digitālā transformācija nav tikai jaunas tehnoloģijas vai procesi, bet arī spēja tos sekmīgi pielietot dzīvē. Visa pamatā ir izdoma un radošs gars. Pateicoties tiem, top izcili risinājumi kā nenovērtējams atbalsts mūsu ikdienas dzīvei un darbam. Šis gads “Platīna peles” vēsturē ir zīmīgs ar lielo un patiešām kvalitatīvo pieteikumu skaitu, kas lielā mērā raksturo šo pārmaiņām bagāto laiku. Turklāt pirmo reizi balvas tika pasniegtas attālināti,” uzsver LIKTA prezidente prof. Signe Bāliņa.

    Reklāma

    Kategorijā “Mākslīgā intelekta risinājums – sabiedrībai un biznesam” balva “Platīna pele” piešķirta uzņēmumam Tilde par virtuālo asistentu “Covidbots”, kurš sniedz atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par Covid-19, nodrošinot ērtu piekļuvi uzticamai un operatīvai informācijai. Virtuālais asistents ir pieejams vietnē covidbots.lv, kā arī ieinteresēto pašvaldību, valsts iestāžu un organizāciju vietnēs. Tā pirmā versija izstrādāta sadarbībā ar Tet.

    Kategorijā “Uzņēmuma digitālā transformācija” balvu “Platīna pele” saņēma divi laureāti – Rimi Latvia par e-veikalu un MobillyTX par lietotni “Mobilly labumi”.

    Rimi Latvia e-veikals iedzīvotājiem nodrošina iespēju veikt ikdienas pirkumus, neizejot no mājām. E-veikalā iespējams iegādāties gan pārtiku, gan sadzīves preces, saņemot sagatavoto pirkumu grozu veikalā, ar piegādi mājās vai Rimi Drive. Pateicoties risinājumam, radītas ap 200 jaunas darbavietas un paaugstināta uzņēmuma darbinieku kompetence. Risinājumu izstrādāja Rimi Latvia, Pearl Latvia un CUBE systems.

    MobillyTX lietotne “Mobilly labumi” nodrošina darbinieku “labumu” (piemēram, pusdienu, transporta u.c.) pārvaldīšanu. Darbiniekiem tas ir ērts un digitāls norēķinu veids, bet uzņēmumiem – rīks “labumu” pārvaldīšanai. Risinājums tika radīts pēc uzņēmuma Tet pasūtījuma, bet šobrīd produkts ir pieejams arī citiem uzņēmumiem.

    Kategorijā “Valsts digitālā transformācija” balvu “Platīna pele” saņēma Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) lietotne “Apturi Covid”. Tas ir vienkārši izmantojams rīks, kas nodrošina informācijas saņemšanu par saskari ar Covid-19 saslimušo. Lietotne ir mūsdienīgs risinājums, kas palīdz SPKC darbā, ātrāk apzinot ar Covid-19 saslimušā kontaktpersonas. Tā ir apliecinājums, ka veselības jomā ir iespējama pozitīva tehnoloģiju inovācija, kas sniedz labumu visai sabiedrībai. “Apturi Covid” izstrādāja IKT nozares iniciatīvas grupa. Plašāka informācija par lietotnes radītājiem un atbalstītājiem: www.apturicovid.lv/memorands.

    Balva “Platīna pele” kategorijā “Labākais e-skolotājs” tika piešķirta J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas skolotājai Annai Beļskai, kura ir īstenojusi projektu “Born to read” (Dzimuši, lai lasītu). Tā ietvaros skolēni tiek rosināti lasīt e-grāmatas. Pateicoties e-grāmatām, viņi ir dubultojuši savus angļu valodas lasītprasmes rādītājus. Skolas skolotāji un skolēni arī izstrādājuši dažādus interaktīvus mācību materiālus, komiksus, stāstu krājumus un filmas. Anna Beļska saņēma arī uzņēmuma Tilde speciālbalvu par ieguldījumu digitālo tehnoloģiju pielietošanā mācību procesā.

    Kategorijā “Labākā kiberdrošības iniciatīva” balvu “Platīna pele” saņēma PwC cyber security escape room, kas ir unikāla kiberdrošības izlaušanās spēle (escape room). Tās sekmē uzņēmumu darbinieku izglītošanu kiberdrošības jomā. Risinājums dod iespēju darbiniekiem izzināt kiberdrošības jautājumus vieglā, interaktīvā formā, kas stiprina viņu kopējo izpratni par drošību un paaugstina uzņēmuma IT drošības efektivitāti.

    Speciālbalvu “Veiksmīgākais e-paraksta integrācijas risinājums” saņēma LR Saeima par videodemokrātijas platformu e-Saeima, kas ir droša un demokrātiska platforma, ar kuras palīdzību parlaments notur sēdes attālināti – atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai valstī. Tā deputātiem nodrošina iespēju sēdēm pieslēgties, izmantojot e-parakstu, lai debatētu un balsotu par darba kārtības jautājumiem. Pateicoties šim risinājumam, deputāti var piedalīties sēdē, arī esot komandējumos vai atrodoties karantīnā. To izstrādāja uzņēmums I SIA (Possible Security).

    LMT speciālbalvu saņēma SIA IT Līderis par Liepājas pašvaldības administrācijai izstrādāto elektronisko pieteikumu sistēmu pieteikumi.liepaja.lv, kas ir paredzēta, lai pieteikumu iesniegšana dažādiem projektiem pašvaldībā būtu vienota un maksimāli ērta lietotājiem.

    Tet speciālbalvu saņēma Banku augstskola par profesionālo studiju programmu Kiberdrošības pārvaldība, kas sniedz padziļinātu izpratni par dažādiem kiberdrošības pārvaldības aspektiem. Sekmīgi absolvējot studiju programmu, tiek iegūts maģistra profesionālais grāds uzņēmumu un organizāciju vadīšanā. Programma nodrošina informācijas drošības praktiķu kopienas palielināšanos un tēmas izpratnes paaugstināšanos.

    Sabiedrības simpātijas balvu saņēma uzņēmums Health Screening Solutions par skrinings.lv – digitālu platformu personalizēto krūts vēža risku izzināšanai, profilakses veicināšanai un sabiedrības proaktīvai iesaistei pētniecības iniciatīvās. Platformas izstrādātājs ir SIA Longenesis.

    Plašāka informācija un visi “Platīna pele 2020” finālisti ir apskatāmi LIKTA mājaslapā un LIKTA Facebook kontā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    04.12.2020 09:09

    es uzdošu ikgadējo jautājumu — LIKTA par balvas dizainu maksā kompānijai Microsoft vai turpina zagt autortiesību objektu? ;)

    Reklāma