Web Analytics
More
    Reklāma

    Ķīna uzsāk pirmo kosmosa misiju, kas saistīta ar plašāku Mēness izpēti

    Jaunākie raksti

    Ķīna otrdien, 24. novembrī, spērusi zīmīgu soli pretī ārpuszemes teritoriju iepazīšanai, uzsākot savu pirmo kosmosa misiju, kas saistīta ar plašāku Mēness izpēti. Tajā ķīnieši visas veiksmes novēlēja savam bezpilota kosmosa kuģim, kas nosaukts Ķīnas dievietes vārdā par “Chang’e 5” un ar raķeti “Long March-5Y” palaists no Venčangas kosmosa kuģu palaišanas vietas Hainanas dienvidu provincē.

    Zināms, ka “Chang’e 5” Mēnesi sasniegs pēc trim dienām – 27 novembrī. Misija tiks veikta Mēness apgabalā, ko sauc par Oceanus Procellarum, kur kosmosa kuģis uzturēsies vienu Mēness dienu jeb 14 Zemes dienas. Izpētes ietvaros, izmantojot urbi un robotizētu roku, no divu metru dziļuma plānots izgūt ap diviem kilogramiem akmeņu, kā arī augsni. Tas viss darīts izpētes vārdā, lai palīdzētu zinātniekiem labāk izprast Mēness izcelsmi, veidošanos un Saules sistēmu kopumā.

    Reklāma

    Ja misija būs veiksmīga, tad Ķīna kļūs par trešo valsti, kas uz Zemi nogādājusi paraugus no Mēness. Iepriekš tas izdevies ASV un Padomju Savienībai.

    Ķīnas Nacionālās kosmosa administrācijas Mēness izpētes un kosmosa inženierijas centra direktora vietnieks Pei Zhaoyu norāda, ka zinātniskie apsvērumi, kā arī ekonomiskie un tehniskie apstākļi būs noteicošie tajā, vai Ķīna uz Mēness sūtīs arī cilvēkus. Pei Zhaoyu uzskata, ka jau nākamajās misijās uz Mēness varētu piedalīties ne tikai robotizēta iekārta, bet arī cilvēks.

    Jāpiebilst, ka šī Mēness izpētes misija nebūt nav Ķīnas pirmais mēģinājums iepazīt ārpuszemes procesus. Šī gada jūlijā Ķīna kļuva par vienu no trim valstīm, kas uzsāka misiju uz Marsu ar mērķi atrast kādas ūdens pazīmes uz šīs planētas. Kosmosa kuģis “Tianwen 1” Sarkano planētu varētu sasniegt nākamā gada februārī.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma