Web Analytics
More
    Reklāma

    Mākslīgais intelekts piesaka cīņu pasaulē nāvējošākajam slepkavam

    Jaunākie raksti

    Tuberkuloze ir pasaulē nāvējošākā slimība – tikai pērn tā prasīja aptuveni 1.4 miljonus cilvēku dzīvību. Taču viens no efektīviem rīkiem, kas palīdz to laikus atklāt, ir Indijas kompānijas “Qure.ai ” radītā lietotne “qXR“. Tajā integrētā mākslīgā intelekta tehnoloģija ļauj ātri un salīdzinoši vienkārši noteikt tuberkulozes, Covid-19 un vēl 27 slimību pazīmes.

    Lietotne “qXR” ir viens no daudzsološākajiem mākslīgā intelekta rīkiem, kas ļauj veikt tuberkulozes skrīningu un diagnosticēšanu. Vien nepilnas minūtes laikā aplikācija ar telefona vai datora starpniecību var noskenēt rentgenattēlu, lai atrastu slimības pazīmes. Ja pacientam tiek atklātas kādas tuberkulozes pazīmes, to ieliek riska grupā, lai pēc tam veiktu papildus testus slimības apstiprināšanai.

    Reklāma

    Avots: Qure.ai

    Skaidrots, ka īpaši noderīga lietotne “qXR” varētu būt tieši Indijā, kur fiksē ceturto daļu no visiem tuberkulozes gadījumiem. Slimība bieži vien tiek atklāta novēloti, un biežākām veselības pārbaudēm nereti stājas ceļā slimnīcu visai primitīvais aprīkojums, kā arī ilgais ceļš līdz lielākām medicīnas iestādēm. Papildus jāņem vērā fakts, ka dažiem pacientiem  nav tik acīmredzamu slimības pazīmju – šādos gadījumos arī zinošākie ārsti nespēj palīdzēt kaites noteikšanā.

    Lietotne Indijā darbojas ar 95% precizitāti, un vienā no valsts slimnīcām oktobrī ar “qXR palīdzību 20 cilvēkiem atklāta tuberkuloze. Lietotne līdz šim izmēģināta ar pieaugušajiem, taču drīzumā to tuberkulozes noteikšanā izmantos arī bērniem no sešu gadu vecuma. Uzsvērts, ka “qXR” lielu labumu sniedz tieši bērniem, jo apmēram 70% gadījumu tiem ar laboratorijas testu palīdzību tuberkulozi nav iespējams noteikt.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    23.11.2020 11:21

    [ciniski] kā dzīvo, tā arī slimo. pat nebagātajā Latvijā tuberkolozes praktiski nav. aplikācija vienai valstij.

    23.11.2020 11:56

    man ir tāds iespaids, ka problēma Indijā ir vakcinācijas trūkumā. cik esmu sastapis rentgeno/radiologus šeit LV, tie visi bijuši uzdevuma augstumos, bet mans komentārs nebija par to. negrib vai nevar vakcinēties, bet klīnikā ir bezgala dārgais rentgens no kura apps noteiks slimību? sausais atlikums — antivakseri un nabadzība (un LV 95% saslimušo būs antivakseri, jo pote ir bezmaksas). appa izstrādātāji ir sasnieguši labu rezultātu, bet ar appu pret valsts medicīnas sistēmas trūkumiem parasti necīnas.

    Last edited 3 years ago by digitalk
    Vaards
    23.11.2020 12:13
    Reply to  digitalk

    Iespaids maldīgs. Tuberkulozei nav nekādas normālas vakcīnas.

    p.s. Kad dosies uz Googli, googlē kārtīgi, ok?

    23.11.2020 12:46
    Reply to  Vaards

    piedod, ka vispār uzdodu tik stulbu jautājumu, bet tev 70-80 dzīvi bērni no 100 ir par maz? un jā, šo procentu es iegūglēju, jo no galvas nezinu.

    Reklāma