Web Analytics
More
    Reklāma

    Drīzumā ASV uz degvielas sūkņiem parādīsies klimata izmaiņu brīdinājumi

    Jaunākie raksti

    Zinātnieki jau vairāku desmitu gadu garumā brīdinājuši par naftas un gāzes izmantošanas kaitīgo ietekmi uz klimatu. Drīzumā Masačūsetsas štatā esošā Keimbridža kļūs par pirmo pilsētu ASV, kur šādi brīdinājumi cilvēkiem acu priekšā būs visai bieži – uzlīmēti uz degvielas sūkņiem.

    Rīkojums par šādu soli pieņemts šī gada janvārī, un amatpersonas cer, ka tas patērētājiem palīdzēšot labāk izprast riskus, kas saistīti ar fosilā kurināmā, piemēram, dīzeļdegvielas un benzīna ietekmi uz klimatu. Keimbridžas klimata rīcības plānā primārais mērķis ir līdz 2050. gadam sasniegt pilnīgu CO2 neitralitāti.

    Reklāma

    Jāpiezīmē, ka vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka, redzot brīdinājumus uz cigarešu paciņām, pircēji divreiz apdomā, vai veikt šādu pirkumu. Martā sabiedrības veselības eksperti ieteica valdībām šādu pašu pieeju izmantot arī saistībā ar degvielas iegādi.

    Pagaidām vēl nav skaidrs, kā tieši izskatīsies brīdinājuma etiķetes uz degvielas sūkņiem Keimbridžā. Rīkojums tikai pieprasa, lai uz tām būtu norādīta informācija par fosilā kurināmā patēriņa ietekmi uz klimatu. Vienlaikus pētījumi par cigarešu paciņām likuši secināt, ka uz cilvēkiem lielāku iespaidu atstāj nevis teksts, bet gan šausminošās fotogrāfijas, ko smēķēšana nodara organismam.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    1034
    23.11.2020 12:40

    Nezināju, ka uzraksti uz cīgu paciņām ir kādu novērsušas no smēķēšanas. Pazīstu vienu, kurš pārstāja smēķēt pēc infarkta, bet uzraksti to neietekmēja.

    23.11.2020 13:30
    Reply to  1034

    — ko jūs man dodat to, ar izpuvušajām plaušām kovida laikā?! dodiet ar nogriezto kāju. ;D

    vUps
    23.11.2020 12:44

    Jā, teica amerikānis ar savu 5.7 motoru 😅

    Krotow
    23.11.2020 15:49

    Īstenus “smēķētājus” un vienkārši tos, kuri nevar atļauties elektrisko auto, taču jābrauc, tas neatturēs.

    Skābene
    24.11.2020 08:10

    Tad jau arī malkas pagales jāaplīmē, grillogles, svecītes un visu pērējo, kas tiek kurināts! :D Un ASV šķiet elektroenerģijas ieguvē joprojām dominē fosilais kurināmais, tas nozīmē, ka uzlīmei jābūt uz katra elektrības slēdža!

    1034
    24.11.2020 10:14
    Reply to  Skābene

    Ieslēdzot kompi, BIOSam jārāda brīdinājums “atcerieties, ka katra stunda pie ekrāna nozīmē augstāku vidējo temperatūru” – Amerikas un Eiropas kreisie varētu aizdomāties līdz tam, ka ir jāmēra sadzīvs tehnikas izmantošana un papildus jāapliek ar nodokli.

    Krotow
    24.11.2020 11:11
    Reply to  1034

    Zirņiem un pupām jāpievieno dabas resursu nodoklis. Citādi saēdas un laiž gaisā metānu, kas ir siltumnīcas gāze.

    Reklāma