Web Analytics
More
    Reklāma

    Tūristi ļoti ekskluzīvās ekskursijās klātienē varēs redzēt Titānika vraku

    Jaunākie raksti

    Pandēmija pēdējā gada laikā īpaši smagi skārusi tūrisma nozari, taču sākot ar 2021. gada maiju lielākajiem Titānika faniem būs iespēja baudīt astoņu dienu piedzīvojumu, atrodoties šī ikoniskā kuģa pašā tuvumā. Starp citu, šim ceļojumam pieteikties var jau šobrīd.

    Titāniku savā paspārnē 1912. gada aprīlī paņēma ledusaukstais Atlantijas okeāns. 1985. gadā to nu jau drupu veidolā atklāja pētnieks Roberts Ballards (Robert Ballard). Līdz šim kuģi klātienē apmeklējuši simtiem cilvēku, ieskaitot 1997. gada drāmas “Titāniks” filmēšanas komandu. Tikmēr nākamajos gados no maija līdz septembrim Vašingtonā bāzēts uzņēmums “OceanGate Expeditions” ļoti ierobežotam cilvēku skaitam ļaus šo okeāna dzīlēs dusošo milzi apciemot.

    Reklāma

    OceanGate ekspedīciju prezidents Stoktons Rašs (Stockton Rush) sadarbojies ar kompānijām “NASA” un “Boeing”, lai izstrādātu un uzbūvētu oglekļa šķiedras zemūdeni ar zīmīgu nosaukumu “Titan”. Zemūdenē iebūvēts vairāk nekā 53 cm diametrā liels logs, kas pasažieriem ļaus vērot notiekošo ārpusē. Maksimālais dziļums, kādā šis transportīdzeklis var ienirt, ir nedaudz vairāk par 4 kilometriem. Tas ir līdzīgs dziļums, kādā iegrimis pats Titāniks. Būtiski, ka zemūdene var uzņemt ne vairāk par pieciem cilvēkiem – pilotu, zinātnieku un trīs pasažierus jeb “misijas speciālistus”, kuri katrs samaksājuši 125 000 USD par astoņu dienu piedzīvojumu. Jā, tieši no tik lielas summas nāksies šķirties, ja vēlies dzīvē ieraudzīt to, kas palicis pāri no reiz diženā Titānika.

    Zemūdene “Titāns”. Avots: OceanGate Expeditions

    Vienlaikus šo ekskursiju mērķis nebūs tikai tūristu izklaidēšana, bet arī pētniecība. OceanGate ekspedīciju prezidents Rašs cer izpētīt, kā Titāniks laika gaitā sabrūk, un dokumentēt tūkstošiem artefaktu, kas pārsvarā ir kuģa drupas. Tāpat viņš cer piefiksēt dažus no 300 radību veidiem, kas Titāniku uzskata par savām mājām. Izmantojot lāzera skenerus un hidrolokatoru, plānots arī izveidot detalizētu 3D modeli, kas ietvers to, kas palicis pāri no kuģa un tam apkārt esošos gruvešus.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    1134
    15.11.2020 11:38

    Caur zemūdenes “logu” vai tv “logu” – nu tā sev starpība.
    Tik nu ceļs līdz vrakam, jūras gaiss un tādas lietas.

    Janvāris Ziema
    15.11.2020 13:01

    Ar grimstoša Titānika bērnu slidkalniņu vairs nepietiek!

    trel
    15.11.2020 13:37

    Meanwhile prāmja Estonia atdusas vieta ir noslepenota un tur cenšas nepieļaut ieniršanu un jebkāda veida kuģa dokumentēšanu.

    15.11.2020 17:19
    Reply to  trel

    vai tad to valdībām nepieprasīja tieši bojā gājušo radinieki? kad nomirs tuvāko radinieku paaudze, gan jau pamazām atļaus, jo tā paliks tikai par vēstures faktu.

    Kristaps Pūtelis
    15.11.2020 20:25
    Reply to  digitalk

    Grūti teikt, kas pieprasīja, bet spriežot pēc jau pieminētās dokumentālās filmas, ir arī tuvinieki, kuri gribētu, lai izpēta, kāds bija grimšanas iemesls…

    KKTK
    15.11.2020 23:34
    Reply to  digitalk

    Nē, noslepenoja Zviedru un Igauņu valdības.

    Sesks
    16.11.2020 08:52
    Reply to  digitalk

    Labākajās padomju tradīcijās : darbaļaudi pieprasa cenu paaugstināšanu !

    16.11.2020 14:24
    Reply to  Sesks

    kā tai padomijas anekdotē:

    — kāpēc veikalā nav melno ikru?
    — pieprasījuma nav.
    — kā nav?!?
    — nu pastāviet pie letes, vai tad kāds prasa?

    Reklāma