Web Analytics
More
    Reklāma

    Zinātnieki tagad var virtuāli pastaigāties caur cilvēka šūnām (video)

    Jaunākie raksti

    Zinātnieki apvienojuši fiziķu un filmu veidotāju redzējumu vienā skaistā virtuālās realitātes pieredzē, ļaujot ceļot caur cilvēka šūnām. Kembridžas Universitātes pētnieki nākuši klajā ar jaunu programmatūru “vLUME”, kas ļauj zinātniekiem iekļūt šūnā, izpētīt tās vai kādas citas bioloģiskas struktūras, izmantojot virtuālās realitātes (VR) brilles.

    Vizuālais materiāls tiek iegūts no dzīvām šūnām, izmantojot superizšķirtspējas mikroskopu. Pēc tam programmatūra pārveido mikroskopa 2D datus par 3D visaptverošu vizualizāciju. Šāds ieskats bioloģiskajās struktūrās varētu dot iespēju pētniekiem labāk izprast šūnu iekšējo darbību un meklēt slimību cēloņus.

    Reklāma

    Mikroskops ļauj pētniekiem skatīt bioloģiskās struktūras ar izšķirtspēju no aptuveni 5 līdz 10 nanometriem. Taču, lai iegūtos attēlus no 2D pārvērstu 3D, pētnieki izmanto “vLUME” programmatūru, kas radīta, sadarbojoties ar 3D attēlu analīzes uzņēmumu “Lume VR”. Programmatūra izmanto datus no šīm augstas izšķirtspējas bildēm, kas sastāv no miljoniem punktu, attēlojot katru atsevišķu molekulu. vLUME šos punktus saliek atsevišķās kopās jeb punktu mākoņos, kurus pēc tam var izpētīt un segmentēt, izmantojot šo pašu programmatūru. Pēc tam kopu veidošanas algoritmi analizē sarežģītās datu kopas, lai atrastu modeļus bioloģiskajās struktūrās.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma