Web Analytics
More
    Reklāma

    Philips 346P1CRH ieliektā monitora apskats

    Jaunākie raksti

    Kopš pirms aptuveni pusotra gada es mājās sāku lietot ultra plato 34 collu monitoru (LG 34UM88C-P), vairs nespēju normāli skatīties uz “parastiem” monitoriem. Tā kā ikdienā pamatā nodarbojos ar rakstu darbiem, man ļoti noder iespēja vienlaicīgi blakus vienu otram atvērt divu programmu logus un tos pilnvērtīgi izmantot. Tāpat lielā ekrāna platība lieti noder montējot video, jo es vienā skatā gluži vienkārši redzu vairāk. Tāpēc ar lielu interesi ķēros pie ļoti līdzīgā Philips 346P1CRH monitora izpētes, ko mums atsūtīja uz testu.

    Reklāma

    Philips 346P1CRH ir biznesa lietotājiem paredzēts 34 collas liels ieliekts VA LCD tipa monitors ar 3440 x 1440 pikseļu izšķirtspēju (21:9 malu attiecība) un 100Hz atsvaidzi. Monitorā ir ne tikai iebūvēts KVM slēdzis, lai varam ērti pārslēgties vai vienlaicīgi aplūkot video uzreiz no diviem datoriem, bet arī USB-C dokstacija, kas ļauj ar viena vada palīdzību uz monitoru ne tikai nosūtīt video, bet arī uzlādēt mūsu datoru. Papildus šim produktam tiek piedāvāta arī monitorā ieslidināma tīmekļa kamera, kas ir savietojama ar Windows Hello pieteikšanās sistēmu. Monitorā ir iebūvēts arī infrasarkano staru raidītājs ar kura palīdzību ierīce mēģina noteikt vai tās priekšā ir kāds cilvēks un izslēdz monitoru, kad to neviens nelieto. Ilgtermiņā tas ļauj ietaupīt elektroenerģiju. Tās ir ļoti praktiskas funkcijas, kas apvienotas pietiekami liela izmēra monitorā!

    Latvijā šis monitors maksā ap 730 eiro. Nesen testējām līdzīga izmēra un iespēju ASUS ProArt PA34V monitoru, kas maksā ap 1200 eiro.

    Šim monitoram ir 1500R ieliekums un burts R nozīmē rādiusu, kamēr skaitlis pirms tā ir milimetru daudzums no riņķa līnijas (monitora) līdz centram. Jo vairāk ieliekts monitors, jo šis reitings ir zemāks un mums tuvāk jāsēž monitoram, lai būtu tā centrā. Piemēram, ieliektais monitors ar reitingu 4000R nozīmē, ka centrā būsim 4 metru attālumā no displeja.

    Liela izmēra ieliekti monitori ļauj radīt iekļaušanas sajūtu videospēlēs vai skatoties filmas. Pie tam, lai arī izslēgts monitors šķiet ļoti agresīvi ieliekts, pie tā ļoti ātri pierodi un attēls nešķiet izkropļots. Pētījumi rāda, ka ieliekti monitori mazāk nogurdina acis. Kā redzam attēlā zemāk, displejs pārklāts ar viegli matētu slāni un tas būtiski samazina nogurdinošus atspīdumus, kurus esam jau līdz kaklam atēdušies portatīvajos datoros. Arī apmales ir pavisam mazas, īpaši pa labi un kreisi.

    Monitors iestrādāts tumši pelēkas plastmasas korpusā ar mazliet “skrāpēta metāla” piesitienu un bez liekiem izskaistinājumiem. Galu galā, šis nav geimeriem paredzēts produkts, kam būtu jāspīd visās iespējamās krāsiņās un jau pa gabalu jākliedz, ka sakaus visus naideniekus.

    Monitoru regulēt augstumā līdz 180mm, grozīt pa labi/kreisi 180 grādos uz katru pusi un pieliekt vertikāli 5-25 grādos. Monitors nepiedāvā iespēju sagriezt to no ainavas uz portreta režīmu (pivot). Tiesa, to ar VESA 100 x 100 mm savienojuma palīdzību varam uzskrūvēt uz kādas citas kājas un tad iegūt plašākas regulēšanas iespējas. Tiesa, nevaru iedomāties, ka kāds labprātīgi gribētu portreta režīmā pagriezt ieliektu displeju.

    Pati kāja ir plakans taisnstūris un pietiekami lielos izmēros, lai stabili noturētu monitoru. Kāju varam pie statīva pieskrūvēt bez skrūvgrieža palīdzības izmantojot tikai pirkstus. Arī kājas piestiprināšana pie paša monitora notiek bez liekām problēmām un instrumentiem.

    Ieslēgts šis monitors parastā darbības režīmā patērē ap 34W enerģijas un tam ir ne tikai fizisks ieslēgšanas/izslēgšanas slēdzis, bet arī sensors, kas ieslēdz monitoru gaidīšanas režīmā (tad patēriņš ir <0.5W), kad ierīcei tuvumā nav cilvēka.

    Tagad parunāsim par savienojumu iespējām. Tās šim produktam ir pārstāvētas gana kuplā skaitā! Ierīces aizmugurē apakšā ir 3.5mm audio izeja, gigabita Ethernet tīkla ports, viens HDMI 2.0 un divi DisplayPort porti, kā arī USB-C Gen 2 ports pie kura pievienot datoru. Enerģijas nodošana caur šo portu notiek izmantojot USB PD 3.0 protokolu un līdz 90W jaudai (5 V/3 A; 7 V/3 A; 9 V/3 A; 10 V/3 A; 12 V/3 A; 15 V/3 A; 20 V/4.5 A režīmos). Šāda iebūvēta dokstacija ir ļoti ērta padarīšana, jo ļauj visus vadus un USB adapterus saspraust pa tiešo monitorā un pie datora pieslēgt izmantojot vienu USB kabeli.

    Monitora kreisajā sānā atradīsim četrus USB-A portus no kuriem viens nodrošina ātro uzlādi (dzeltenais). Starp citu, monitorā ir iebūvēti arī divi mazi 5W skaļruņi, kas noderēs, lai no datora izdabūtu kādu skaņu, tomēr ikdienā ar to sniegumu, protams, pietiks tikai retajam.

    Kopā ar monitoru kastē atradīsim barošanas, HDMI, DisplayPort un USB-C/A Y kabeļus.

    Monitora vadība notiek ar vairākām pogām, kas ir pietiekami lielas un ērti novietotas, lai varētu sataustīt pat neskatoties uz tām. Vienu no pogām var nokonfigurēt, lai tā izsauktu kādu noteiktu monitora funkciju.

    Monitora vadības saskarnei gan nav latviešu valodas, taču kopumā man tā likās pietiekami uzskatāma un vienkārši lietojama. Tā ļauj kontrolēt plašās šī monitora iespējas.

    Monitorā ir iebūvēta izbīdāma tīmekļa kamera ar iebūvētu mikrofonu, kā arī informatīvu gaismas diodi, lai uzskatāmi redzam, kad kamera aktīva. To varam iebīdīt atpakaļ monitorā un tādējādi izslēgt, kad tā nav nepieciešama. Konstrukcija neliekas diezko izturīga, bet ja kameru nebakstīsim katru dienu, tā kādu laiciņu nokalpos.

    Ja runājam par kameras kvalitāti, tad tā ir ļoti viduvēja. Kamera saņēmusi nieka 2 megapikseļu sensoru un spēj uzņemt attēlus un video ar maksimālo Full HD izšķirtspēju. Un es joprojām nesaprotu, kāpēc portatīvajos datoros un monitoros iebūvē tik briesmīgas kvalitātes kameras. Šis elements taču nemaksā kosmosu. Par laimi vismaz novietojums ir adekvāts un kamera nefilmē zodu.

    Philips norāda, ka šī kamera ir savietojama ar Windows Hello pieteikšanās sistēmu, kas ļauj ērti pieteikties datorā vienkārši paskatoties uz monitora kameru. Jāatzīst, ka konkrētajā testu datorā esmu iepriekš pieteicies ar datorā iebūvēto tīmekļa kameru, taču tas tā arī neprata izmantot monitora kameru un nevarēju notestēt šo kameru šādā veidā.

    Ja runājam par paša displeja attēla kvalitāti, tad uzreiz redzams, ka tiek izmantots VA LCD nevis IPS panelis. Praksē tas nozīmē, ka attēls ļoti izteikti maina krāsas, ja raugāmies uz to no sāna. Kamēr esi monitora centrā, tā nav problēma un attēla kvalitāte ir pieņemama vienkāršiem biroja darbiem un video aplūkošanai. Monitoru būs ērti izmantot arī nejēdzīgi spilgti apgaismotos birojos, jo tas spēj nodrošināt 500 cd/m² spilgtuma līmeni (monitoram ir DisplayHDR 400 sertifikācija) un 100Hz atsvaidze padarīs jūtami plūdenāku monitora lietošanas pieredzi. Ar Adobe RGB 88% un DCI-P3 90% krāsu spektra attēlojumu šis monitors noteikti nebūs labākā izvēle nopietnākiem attēlu un video apstrādes darbiem.

    Philips šī produkta aprakstā norāda, ka monitorā iestrādātas tehnoloģijas, kas samazina apgaismojuma mirgošanu un zilās gaismas izstarošanu, lai samazinātu slodzi uz acīm un ļautu mums pie šī monitora ilgāk strādāt. Dažas nedēļas ikdienā izmantoju šo datoru biroja darbu veikšanai un nevarētu teikt, ka tas bija nogurdinošāks par citiem līdzīgiem produktiem. Tādā ziņā ar šo ierīci viss ir kārtībā un varam to izvēlēties kā mūsu ikdienas darba zirgu.

    Secinājumi – labs monitors, ja vien tam būtu IPS matrica

    34 collas lieli ultra platie monitori ar 3440 x 1440 pikseļu izšķirtspēju jau ir diezgan izplatīti lētākie modeļi maksā sākot no aptuveni 330 eiro. Manuprāt, tas ir ļoti saistošs piedāvājums, ja meklē monitoru strādāšanai. Es tiešām jūtos neproduktīvs pie šaurāka monitora uz kura nevaru vienlaicīgi normāli atvērt blakus divus vai trīs programmu logus. Īpaši, ja darbojamies Windows vidē, kur tā ir norma. Man kopumā testētais Philips 346P1CRH monitors šķiet interesants, jo tas piedāvā ērtu formfaktoru un izšķirtspēju produktīvai darbu veikšanai un USB-C savienojumu vadu mudžekļu mazināšanai uz galda, tomēr monitoru pieviļ izmantotais displeja matricas tips, jo ikdienā lietotie IPS displeji pieradina pie tā, ka attēls nekropļojas (nemaina krāsas), ja uz to skaties no sāna. Ja šis monitors izmantotu IPS tipa matricu, tad tādu labprāt izmantotu arī pats.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma