Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple Watch kļūdainie pulsa mērījumi varētu izraisīt slimnīcu pārslodzi

    Jaunākie raksti

    Tehnoloģijas, lai arī cik rūpīgi izstrādātas būtu, dažkārt var ne tikai palīdzēt, bet arī pievilt. Un tas attiecas arī uz Apple produktiem, ko apstiprina Mayo klīnikas pētnieki, kuri ir noraizējušies, ka Apple Watch pulsa mērītāja uzrādītie viltus pozitīvie rezultāti varētu pārslogot medicīnisko pakalpojumu sniedzējus.

    Runa ir par pulsa ātruma mērītāju, kas pieejams visiem Apple Watch modeļiem. Taču to nedrīkst sajaukt ar jaunāku EKG sirdsdarbības funkciju, kas pieejama svaigākās ierīcēs. Lai pārbaudītu Apple pulsa mērītāja funkcionalitāti, tika veikts pētījums, pārbaudot 264 pacientus. Visiem četru mēnešu laikā novērots pārmērīgi liels pulsa ātrums, ko reģistrēja Apple Watch.

    Reklāma

    Būtiski, ka no visiem šiem pacientiem tikai 11.4% tika diagnosticēta kāda sirds vai asinsvadu slimība. Pārējiem 88.6% pacientu Apple, acīmredzot, veicis kļūdainus mērījumus, kas ir augsts viltus pozitīvo rezultātu rādītājs. Tas, pēc pētnieku domām, laika gaitā varētu izraisīt pārmērīgu veselības aprūpes resursu izmantošanu, kā arī palielinātu slimnīcu noslodzi.

    Situāciju sarežģī arī tas, ka tikai 15.5% no novērotajiem pacientiem Apple Watch nosūtījis paziņojumu, kas lietotāju brīdina par pārmērīgi ātru pulsu. Tikmēr visi pārējie, kuriem fiksēts neierasti augsts pulss, šādu paziņojumu nesaņēma. Iespējams, šie procenti saskan ar to pacientu skaitu, kuriem patiešām fiksēta sirds un asinsvadu saslimšana, taču tas nav pierādīts.

    Vienlaikus citi pētījumi, kuros analizēta Apple Watch veselības monitoringa funkcija, īpaši EKG tehnoloģija, uzrādījuši diezgan pozitīvus rezultātus, ļaujot secināt, ka Apple Watch šajā jomā ir diezgan precīzs.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Prusljix
    01.10.2020 12:02
    aignasty
    01.10.2020 12:23

    Apple varēja beidzot mūsu reģionam palaist EKG funkciju.
    Par pulsa mērīšanu, biju uz velo trenažiera pārbaudīt sirdi pie slodzes. Ārstes komentārs bija, ka šie pulksteņi nerāda precīzi un jums spalvaina roka un nekas precīzs tur nebūs. Apple watch 5 rādīja tieši to pašu ko sakarinātie sensori uz ķermeņa – bija pārsteigta par precizitāti.

    Janis Murnieks
    01.10.2020 13:11
    Reply to  aignasty

    Tur jau tas joks , ka šīs ierīces var būt precīzas un var arī tādas nebūt .
    T.i. mērījumi nav uzticami . Tāpat šie pulksteņi nav medicīnas iekārtas
    ( regulāra kalibrācija , pārbaudes , sertifikāti ) ne arī pats lietotājs ir ārsts vai
    mediķis .

    ir redzēti visādi brīnumi : sākot no pulksteņa , ka mēra pulsu desai un beidzot ar klientu kurš valkā pulksteni virs apģērba un brīnās , ka nepareizi dati …

    aignasty
    01.10.2020 14:20
    Reply to  Janis Murnieks

    Apple watch lietoju kopš 1 versijas, viss normāli darbojas – informatīvi protams.
    Tagad pirmais ir nodots mātei, lai informatīvi skatītos savu pulsu, jo ir problēmas ar sirdi.
    p.s. uz desas pulksteni nelieku

    Aplams
    01.10.2020 16:07
    Reply to  aignasty

    pamēģini un uzliec vibro notifikacijas

    Janis Liepins
    01.10.2020 18:41
    Reply to  aignasty

    Jā jā. Kopš izsaucu ātros, jo automātiskais spiediena mērītājs (turklāt specializētais!!!!) uzrādīja ka ir ziepes (turklāt vairākas reizes), kā rezultātā saņēmu no atbraukušajiem ārstiem nicīgu kritiku, vairs šos štruntus par pilnu neņemu. Blings un nekā vairāk.

    Einis
    02.10.2020 15:54
    Reply to  Janis Liepins

    Kas ir ziepes no spiediena? Man pa dzīvi 180. Nemaz nesatraucos un nekādus sūda bling blingus nenēsāju. Tas būtu tāpat kā ticēt laika ziņām. Vienu reizi uzminēs, otrā reizē šķērsām.

    Krotow
    01.10.2020 19:53
    Reply to  aignasty

    Kad būs reālas problēmas ar sirdi, likt uz desas spiediena mērītāju vairs nebūs jēgas.

    Pecis
    01.10.2020 17:09

    Apple nevar EKG palaist, jo saņēmis atļauju no attiecīgām iestādēm.

    trel
    01.10.2020 21:35
    Reply to  Pecis

    Būsim korekti. Apple nav jautājis atļauju :D

    Skeptis
    02.10.2020 10:01
    Reply to  trel

    Būsim korekti. Apple neinteresē tik mazs tirgus kā pat Baltijas valstis jo kopējas Apple watch nēsētāju skaits maksimums būtu miljons..

    Reklāma