Web Analytics
More
    Reklāma

    LMT viedstropos Rīgas centrā ievākti 80 kg izcilas kvalitātes medus

    Jaunākie raksti

    Viedstropos, kas izvietoti uz LMT tehniskās ēkas jumta, šovasar ievākti 80 kg augstvērtīgākās kvalitātes medus. Atšķirībā no parastajiem stropiem šie ir aprīkoti ar dažāda veida sensoriem, atvieglojot biškopja darbu un ļaujot uzraudzīt dravu attālināti.

    Urbānā bišu drava ar pieciem viedstropiem izveidota vasaras sākumā, un tajā mīt vairāk nekā 150 tūkstoši bišu. Lai biškopji varētu sekot līdzi stropos notiekošajam, stropi aprīkoti ar sensoriem, kas mēra tā svaru, temperatūru, mitruma līmeni un bišu aktivitāti stropa iekšienē. Dravu var novērot gan ar kopējo tiešsaistes kameru, gan arī pētīt kukaiņu uzvedību ar kameru pie stropa skrejas.

    “Ideja par urbāno bišu dravu mums bijusi ilgāku laiku. Apzinoties, ka tehnoloģijas var būtiski kāpināt tradicionālo lauksaimniecības nozaru produktivitāti un pavērt tai jaunas iespējas, tika radīti viedstropi, kas ar sensoru palīdzību sniedz padziļinātu informāciju par procesiem stropā un bišu labsajūtu. Laika gaitā šādi risinājumi varētu kļūt par neatņemu biškopības sastāvdaļu, jo tie ļauj izvairīties no bišu bojāejas, piemēram, izsalstot,” skaidro LMT viceprezidente Laura Keršule. Viņš arī norāda, ka viedstropiem tiek plānots pievienot papildu sensorus, kas biškopjiem ļautu iegūt vēl detalizētāku informāciju par bišu dzīvi stropos.

    Viedo bišu dravu, kas izvietota uz LMT tehniskās ēkas jumta līdzās 5G bāzes stacijai, ikdienā uzrauga urbānais biškopis Valdis Janovs. Kā atzīmē biškopis, viedo stropu apkopotā informācija ļauj kontrolēt ienesuma daudzumu un zināt, kad ir jāuzliek papildu medustelpas vai, gluži otrādi, – bitēm pietrūkst barības. “Šī ir mūsdienīga dravošana – bez steigas un uztraukuma,” smej biškopis un norāda, ka pilsētā ievāktais medus ir tīrs, augstvērtīgs, un to apliecina arī pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” veikto pārbaužu rezultāti.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    30.09.2020 11:25

    Interesanti, kuras viedās ierīces palīdz cīnīties ar bišu ērcītēm, ziņo par vēl vienu mātīti stropā, uzskaita tranus, atvaira citu stropu uzbrukumus un iršus. Bet pret zemnieku ķīmijām jācīnās ir no otra gala, visiem viņu miglošanas traktoriem jāliek klāt publiski GPS, lai momentā pamanītu, kad kurš ir nelaikā izbraucis.

    Krotow
    30.09.2020 12:20
    Reply to  KKTK

    Par sirseņu izmantošanu praktiskā nolūkā domāju šorīt pa ceļam uz darbu. Apmācīti sirseņi teritorijas apsargāšanai būtu krietni noderīgāki par suņiem. Papildus pozitīvais efektis – teritorijas attīrīšana no lidojošiem kaitēkļiem, tos apēdot.Tiesa, ja šiem kādā brīdī ienāktu prātā rīkoties pēc saviem ieskatiem, būtu lielas ziepes.

    Bišu ērcīšu novākšanai jāaizsūta nanorobototi no blakus raksta. Kad jau taisa lielo viedhaosu, tad pa visu naudu.

    Trani ir LGBT bišu mātes.

    Janis Murnieks
    30.09.2020 14:55
    Reply to  Krotow

    Trans kā reizi nav “nekāds tur “tas” ” , bet gan bišu mātes apaugļotājs ..

    Krotow
    30.09.2020 16:49
    Reply to  Janis Murnieks

    Karojošo “to” izpratnē jebkurš vecis ir lezbietis. Ar ko trani sliktāki? Funkciju pilda abi :P

    Janis Murnieks
    30.09.2020 20:11
    Reply to  Krotow

    berot sēklu mēslojuma kuļķenē pie labas ražas netikt .. :D

    digitalk
    30.09.2020 14:37

    kur tad tās bites lidoja ievākt nektāru, ja piedrazotajā pilsētas gaisā saražojušas tīru medu?

    KKTK
    30.09.2020 15:23
    Reply to  digitalk

    Gan jau bites blieza pēc liepām uz Lielajiem kapiem un Marsa “parku”. Nu pēdējā gan vairs nav.

    Last edited 3 years ago by KKTK
    Lauris
    30.09.2020 16:58

    Vēl vienu reizi teikšu ka “britu zinātnieki izpētījuši, ka peles vislabāk vairojas, ja tām netraucē britu zinātnieki”. Man šķiet, ka ar bitēm būs līdzīgi.

    Reklāma