Web Analytics
More
    Reklāma

    Pasaulē pirmā redzes atjaunošanas ierīce gatava klīniskajiem izmēģinājumiem

    Jaunākie raksti

    Pēc vairāk nekā desmit gadu ilga darba Melburnā esošās Monaša Universitātes zinātnieki izstrādājuši pirmo sava veida ierīci, kas var atjaunot redzi aklajam. Pati ierīce sastāv no viedtālruņa stila elektronikas un smadzenēs implantētas mikroelektrodu kombinācijas. Jau pierādīts, ka sistēma darbojas izmēģinājumos ar aitām, un pētnieki tagad gatavojas pirmajam klīniskajam pētījumam ar cilvēku.

    Šī jaunā tehnoloģija spētu apiet bojātos redzes nervus, kas bieži ir atbildīgi par tā sauktā klīniskā akluma iestāšanos. Risinājums palīdz tulkot un piegādāt acs kameras un redzes procesora interpretēto informāciju uz īpašu elementu komplektu, kas implantēts tieši smadzenēs. Šie elementi pārveido attēla datus elektriskos impulsos, kuri pēc tam ar mikroelektrodiem, kas ir plānāki par cilvēka matiem, tiek pārnesti uz smadzeņu neironiem.

    Reklāma

    Avots: Monašas Universitāte

    Lai ierīce kļūtu par kaut ko tādu, ko faktiski var ražot un izmantot komerciāli, vēl jāveic virkne soļu, kas ietver arī klīniskās pārbaudes ar cilvēkiem. Vienlaikus, veicot pētījumus ar aitām, konstatēts, ka ierīce nav atstājusi nelabvēlīgu ietekmi uz dzīvnieku veselību. Taču skaidrs ir tas, ka pētījumi, kas veikti ar dzīvniekiem, un izmēģinājumi ar cilvēkiem ir visai atšķirīgas lietas.

    Pētnieki arī paredz, ka līdzīga tehnoloģija spētu risināt problēmas, kas saistītas, piemēram, ar paralīzi vai ar kādām citām neiroloģiskām saslimšanām.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma