Web Analytics
More
    Reklāma

    “Zvaigzne ABC” tiešsaistē sāk piedāvāt audiogrāmatas bērniem

    Jaunākie raksti

    Vai gribat zināt, kādā balsī runā Evijas Gulbes radītie tēli – nebēdnīgie žurkulēni Koko un Riko? Vai dodaties ģimenes izbraukumā un vēlaties klausīties Lauras Vinogradovas sirsnīgās pasakas, kurās darbojas Meža Susuris, skudras un citi meža iemītnieki? Un vai zinājāt, ka Dzintara Tilaka grāmatas “Papus Tru” galvenais varonis – trusis Tru – tagad prot runāt paša autora balsī?

    Reklāma

    Lai veicinātu bērnu interesi par literatūru, kā arī piedāvātu literārus darbus dažādos formātos un mērķtiecīgi attīstītu digitālo produktu pieejamību, Apgāds Zvaigzne ABC sāk piedāvāt audiogrāmatas tiešsaistē – pirmās šo tiešsaistes audiogrāmatu klāstā ir audiogrāmatas bērniem. Pirmos piecus darbus ir ierunājuši paši rakstnieki Evija Gulbe (“Koko un Riko” un “Koko un Riko jaunie piedzīvojumi”), Laura Vinogradova (“Mežpasakas. Par Zalktēnu un stirnu meitenēm” un “Mežpasakas. Par Meža Susuri, skudrām, Vilceni un Pūces Bērnu”) un Dzintars Tilaks (“Papus Tru”). Šīs audiogrāmatas ir unikālas gan tāpēc, ka tās ir ierunājuši paši autori, gan arī tāpēc, ka tajās ir saglabātas drukāto izdevumu ilustrācijas. Tādējādi bērnu grāmatu lielā vērtība – attēli – ir pieejami aplūkošanai arī audiogrāmatā.

    Noklausieties un apskatiet fragmentus no visām piecām pirmajām tiešsaistes audiogrāmatām!

    Klausieties audiogrāmatas mājās, parkā vai automašīnā, jo viss, kas ir nepieciešams, ir viedtālrunis, planšetdators vai dators ar interneta pieslēgumu!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    20 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Mareks Kornivskis
    08.09.2020 18:04

    Tas kas nav pieminēts rakstā – cena ir 5,49 vai 6,49 par katru grāmatu. Un “vislabākais”, ka apakšā ir piebilde “Materiāla abonēšanas termiņš 1 gads“. Tātad grāmatu nevis iegādājamies, bet abonējam uz vienu gadu. Paldies, bet nē.

    Kursors.lv
    08.09.2020 19:54

    Cik tu būtu gatavs maksāt par latviski ierunātu grāmatu?

    digitalk
    09.09.2020 12:56

    gan jau, ka tikpat, ja tikai nebūtu mantkārīgā “abonēšanas” nosacījuma.

    Sintija
    09.09.2020 16:51
    Reply to  digitalk

    Vispārzināms ir fakts, ka katram produktam ir savas sagatavošanas izmaksas, savs pārdošanas kanāls, savas uzturēšanas izmaksas. Sāksim ar to, ka digitāliem produktiem Latvijā ir viena no augstākajām PVN likmēm ES – 21 %. Šīs audiogrāmatas ir veidotas tā, lai būtu saglabāti zīmējumi, tātad maksimāli izveidots hibrīdprodukts, bet tas savukārt nozīmē, ka izvēlētās veidošanas platformas mēneša maksa ir tūkstošos (jā, tūkstošos, nevis simtos) eur. Treškārt, legālu digitālo saturu, maksājot autoratlīdzības, nosedzot studijas izmaksas utt. maksājumus, var patiešām “dullie”, nevis tie, kas domā par peļņu. Ja Latvijā digitālā satura veidošana būtu pelnoša kultūras joma, tad mums būtu tāda produktu pārbagātība, tāda pārbagātība… Es aicinātu ikvienu, kas uzskata, ka audiogrāmatu veidošana un to piedāvāšana kā viena gada abonēšanas licenci ir “mantkārība”, kaut reizi saņemties un legāli radīt vienu produktu.

    09.09.2020 19:35
    Reply to  Sintija

    > ka izvēlētās veidošanas platformas mēneša maksa ir tūkstošos (jā, tūkstošos, nevis simtos) eur

    Par pārējo skaidrs, bet par šo var kaut kā plašāk?
    Ja nav noslēpums, kas tā par platformu?

    Jo no tehniskā viedokļa (neskatot paša materiāla radīšanas izmaksas) audio grāmata ar attēliem ir (var būt) burtiski parasts video, kādā no brīvi pieejamām platformām (piemēram YT).
    Pat savas sistemas izveidei (ar autorizētiem pircējiem/lietotājiem, ņemot vērā go ka lielākoties visiem izdevējiem (arī Zvaigznei) eveikaliem tas jau ir) izmaksu cipars, manuprāt, nav visai adekvāts.
    Attiecīgi, ja vien tas nav par kaut kādiem trešās puses DRM brīnumiem, varbūt gala lietotājiem pieejamāks produkts (tā cena) veidotos to neizmantojot.

    p.s. šis gan diezgan bēdīgi https://zvaigzne.lv ..

    Last edited 3 years ago by Reinis Rozitis
    digitalk
    10.09.2020 12:00
    Reply to  Sintija

    protams, protams. viss ir tik dārgi, ka, pēc trīs uzskaitīto izdevumu punktiem, tādu saturu gatavi radīt tikai nedomājošie par peļņu. jauka, emocionāla pasaciņa. un tagad jautājums no elementārās loģiskas — kāpēc jārada «maksimāli izveidots hibrīdprodukts, bet tas savukārt nozīmē, ka izvēlētās veidošanas platformas mēneša maksa ir tūkstošos», ja divi pirmie mērķi ir cenas pieejamība patērētājam un peļņa izdevniecībai?

    tas nemaz nerunājot, ka viena darba abonēšana uz gadu ir marasms. abonēšanai jābūt ikmēneša un jāattiecas uz notiektu darbu/žanru kopumu. ja tā ir viena darba noma (kā agrāk VHS/DVD), tad tai ir jābūt lētai — 1-2 eur uz 1-2 nedēļām.

    Mareks Kornivskis
    09.09.2020 21:11

    Cena ir adekvāta, ja pēc tam es to grāmatu varu atskaņot neierobežotu skaitu reižu un bez visādiem abonēšanas nosacījumiem.

    Kādēļ audiogrāmatai vispār ir nepieciešami zīmējumi? Lai attaisnotu augstās izmaksas? Ja pie katras audiogrāmatas cenas pieliktu 21%, tad abonēšanas nosacījuma vairs nebūtu?

    09.09.2020 13:44

    Mani vairāk interesē e-grāmatas bērniem (un ne tikai). Latvijā laikam šis pasākums ir galīgi izsīcis. Bērnu literatūras klasiku digitālā formātā nevar atrast it ne kādi :(

    Kristīne Pastare-Skutele
    09.09.2020 14:37
    Reply to  Miks Latvis

    Eu… vai tiešām :/ Zvaigzne ABC ir 297 e-grāmatas bērniem te https://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/saraksts/?category_id=226105&page=0 Bezmaksas 3td.lv šobrīd pieejamas 55 e-grāmatas te https://3td.lv/lv?utf8=%E2%9C%93&search=&category=7 To skaitā “Oza zemes brīnumburvis”, “Kalpa zēna vasara”, Ziedoņa pasakas … Un vēl jau letonika.lv interneta bibliotēka vai šis LNB krājums, kas šobrīd pieejams tiešsaistē visiem http://gramatas.lndb.lv/#collectionItems;id=266

    10.09.2020 09:52

    Paldies. Izgāju cauri tam Zvaigznes piedāvājumam. Švaki. Tas, ko vēlējos ir bērnu literatūras klasika. Tulkotas Skandināvu grāmatas no manas bērnības: Pepija garzeķe, Muminu grāmatas utt. Tāpēc arī laikam tāds viedoklis, katru reizi, kad biju meklējis zināmos autorus rezultāts bija 0.

    Ceru, ka vismaz tajās bibliotēkās būs, kas vērtīgs. Tas, ko redzēju un, kas neinteresē ir visas tās bezgaumīgi noformētās mūsdienu grāmateles, kur man nav nekādu cerību, ka būs derīgas, lai lasītu priekšā 5gadniekam.

    Kristīne Pastare-Skutele
    10.09.2020 11:17
    Reply to  Miks Latvis

    Klasikas gadījumā mēdz būt problēmas arī ar autortiesībām – ne autoru, nē, bet gan tulkotāju un daļā gadījumu ilustratoru. Neatrodami mantinieki, ar kuriem jāsastāda un jāparaksta jauni līgumi par tiesībām tirgot e-formātā utt. Drukātā formātā klasikas ir diezgan daudz (piemēram, tikko man par lielu prieku pārizdevām Muminu grāmatiņas), vai to pērk? Nuuuuu….. Un tad rodas jautājums, vai ir vērts ieguldīt laiku un naudu e-formātā, kuru nopirksi Tu, es un vēl viens cilvēks :D Bezgaumīgi noformētas? Tiešām katra gaumes jautājums. Piemēram, Lauras Vinogradovas “Mežpasakas”, manuprāt, ir vizuāli dievīgas. Es tās ilustrācijas labprāt piekārtu gleznas formātā kaut kur :) Arī pašas pasakas ir sirsnīgas un iedrošinošas būt atšķirīgam, atļaut sev just, mācēt lūgt piedošanu, mācēt draudzēties utt. Es ar savu 5gadnieku tieši šādas tēmas gribu pārrunāt. Un vēl par to klasiku… Dažkārt ir tā, ka mūsu atmiņās tas ir viens, bet, kad es to lasu priekšā saviem bērniem, tad pēkšņi saprotu, ka tas patiešām ir pagātne un saturs, pasniegšanas veids ir ļoti novecojis… Daudz kas ir dīvaini no mūsdienu skatījuma, tāpēc es tik strauji nenopeltu jaunos autorus un viņu darbus. Mans pirmais komentārs bija vairāk par to, ka nevar īsti teikt, ka nekā nav. Pilnīgi visa e-formātā nav, tas gan. Tik mazā… Read more »

    10.09.2020 12:31

    Pieliku bildi, lai var saprast. Tāda wordart draza bija kvantumā.

    Piekrītu, Mežpasakas izskatās tik glīti, ka jāpērk fiziskā versijā. Nu gluži, kā Meža meitene Maija, kur prieks turēt grāmatu rokās.

    Mana vēlme pēc digitālajām ir tajā, ka vieglāk ņemt līdzi ceļojot un vienmēr pa rokai. Tāpēc arī interesē tādas garo gabalu grāmatas, kur bildes nav tik svarīgas un varu mierīgi lasīt priekšā. Un, jā skaidrs ir arī tas, ka klasika šādā vecumā bieži jāfiltrē un ir rindkopas un tēmas, kuras pilnībā izlaižu, lai varētu atgriezties vēlākā vecumā. Piemēram, Sālsvārnas salas vasarniekos ir mazliet jāloba, lai paliktu 5gadīgam bērnam saprotamās un interesantās daļas.

    Lai būtu konstruktīvāk. Viens iemesls, kāpēc es bez problēmām varētu pirkt klasiku elektroniskā formātā ir tas, ka es zinu saturu. Grāmatnīcā pētot jaunās grāmatas ļoti daudz, kas atbirst tieši tāpēc, ka man ir iespēja ieskatīties pirmajā / pēdējā lapā un pārbaudīt, kāda valoda, cik vardarbīgas tēmas utt. Pērkot Apple Books un Amazon man vienmēr noder iespēja mazliet pašķirstīt. Zvaigzne variantā viss, ko es redzu ir viens vāks, es nespēju nopirkt kaut kādu random grāmatu, jo ir augsts risks, ka tā nebūs gana kvalitatīva, lai lasītu bērnam.

    Screenshot 2020-09-10 at 12.20.30.png
    digitalk
    10.09.2020 20:46
    Reply to  Miks Latvis

    ja izdevniecība neprotas padarīt pieejamu pirmo nodaļu vai speciāli atlasītu fragmentu uz 2-3 lpp. bez spoileriem, tad tā nav pelnījusi, lai no tās pirktu.

    Kristīne Pastare-Skutele
    14.09.2020 11:47
    Reply to  Miks Latvis

    Kamēr mājaslapā nav risinājuma, kā katru e-grāmatu palasīt un aplūkot, tad varu ieteikt to pašu e-grāmatu apskatīt Apple Books (un arī 3td.lv ir šāda iespēja). Apple saites ir katras epub e-grāmatas apraksta pirmajā rindā, nav grūti atrast. :)

    Sēnes
    14.09.2020 22:28
    Reply to  Miks Latvis

    Te būs diezgan daudz un par brīvu [dzēsts]
    Mumini kuplā skaitā :)

    Kursors.lv
    14.09.2020 22:29
    Reply to  Sēnes

    Nē, pirātismu gan mēs šādi neatbalstīsim.

    Gunita
    14.09.2020 23:03

    Tas nav nekāds “pirātisms”!
    Vecās, padomju laikā izdotās grāmatas ir ieliktas par brīvu.
    Neviens neko netirgo!

    digitalk
    15.09.2020 07:23
    Reply to  Gunita

    tulkotāja autortiesības dzīves laikā + 70 gadus pēc viņa nāves gan neviens nav atcēlis.

    no name
    10.09.2020 22:05

    sākumā tas bija domāts kā bezmaksa saturs
    pielipa šie sātani iekasētāji

    Kārlis
    14.09.2020 11:57

    hmm. manuprāt tas ir izslimots periods. manuprāt audi saturs nes mazvērtīgu paliekošo vērtību. klausīties var, iespējams, ka kautkas arī paliks atmiņā. bet aizstāt to ar lasāmu, rokā paņemamu (nu labi .. kad paliekam veci, tad tas nav tik svarīgi, var arī ink grāmatu lasīt) diez vai var.

    Reklāma