Web Analytics
More
    Reklāma

    Pētnieki izstrādājuši mākslīgo ādu, kas reaģē uz sāpēm tāpat kā cilvēks

    Jaunākie raksti

    Mākslīgā āda zinātnes kontekstā nav nekāds jaunums, un līdz šim radītie eksemplāri, lai arī spēja sajust pieskārienus, īsti labi nereaģēja uz smagākiem kairinājumiem, kā grūdieni, belzieni vai pat apdegumi. Tikmēr Austrālijas tehnoloģijās bāzētās RMIT Universitātes pētnieki radījuši mākslīgo ādu, kas spēj tūlītēji reaģēt uz sāpēm gluži kā dabīgā āda.

    Pētnieku radītais mākslīgās ādas prototips ir izgatavots no elastīgas, īpaši plānas elektronikas (oksīdi un bioloģiski saderīgs silikons) ar spiedienu uztverošiem, uz temperatūru reaģējošiem pārklājumiem un smadzenēm līdzīgām atmiņas šūnām. Risinājums ir pietiekami advancēts, lai spētu noteikt atšķirības starp vienkāršu pieskārienu un sāpīgu sitienu. Šīs mākslīgās ādas dizains ietver ko līdzīgu neironiem, nervu ceļiem un receptoriem – tie, kas atbildīgi par cilvēka maņām.

    Reklāma

    Lai arī šis risinājums ir vēl diezgan tālu līdz gatava produkta statusam, jau tagad apmēram skaidrs tā pielietojums. Piemēram, dažādas protēzes vairs nebūtu tikai parasts plastmasas vai kāda cita materiāla gabals, bet gan iespēja atkal no jauna sajust pieskārienus. Mākslīgā āda arī padarītu pašus robotus kaut nedaudz justspējīgākus, mazāk biedējošus un, ko tur slēpt, arī maķenīt trauslākus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aplams
    06.09.2020 11:35

    cilvēka āda reaģē uz sāpēm?????

    9 pasaules brīnums
    06.09.2020 12:00
    Reply to  Aplams

    Kā ir ar ausu ļipiņu ādas reaģēšanu? Varbūt uz sirdssāpēm reaģē?

    Oskars
    06.09.2020 16:18

    Sis ir noteikti apsveicami un prieks ka tehnologijas un iespejas ir radit vel nebijusas lietas. Sis noteikti palidzetu tiem cilvekiem, kam ir paralizetas kadas kermenja daljas. Tas it ka atdzivinatu mirushas daljas, laus izjust ka pieskaras utml.

    Krotow
    07.09.2020 15:59

    LOL Kad robotam būs jāceļ kaut kas smags, šis pateiks – man nepatīk, cel pats.

    Reklāma