Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple būvēs vienus no pasaulē lielākajiem vēja ģeneratoriem

    Jaunākie raksti

    Uzņēmums Apple, turpinot virzīties uz savu mērķi kļūt par oglekļa neitrālu uzņēmumu, būvēs divus no pasaulē lielākajiem vēja ģeneratoriem, kuri atradīsies Dānijā.

    Divi 200 metru augstie vēja ģeneratori sliesies netālu no Esbjergas pilsētas Dānijā un nodrošinās 62 gigavatu jaudu gada garumā netālu esošajam Apple datu centram Viborgas pilsētā. Ar šo jaudu varētu apgādāt 20 000 māju. Ja elektrība paliks pāri, tā tiks piegādāta kopējā Dānijas tīklā. Vēja turbīnas atradīsies uz zemes, bet kalpos arī kā testa ierīces, lai nākotnē to tehnoloģiju izmantotu arī jaudīgos vēja parkos, kuri atradīsies ūdenī.

    Reklāma

    Avots: Apple

    Apple plānos ir kļūt par oglekļa neitrālu uzņēmumu visos tā piegādes ķēdes posmos līdz 2030. gadam, kas nozīmē arī piegādātāju izmešu samazinājumu. 2015. gadā kompānija pat uzsāka speciālu programmu, palīdzot uzņēmumiem ceļā uz šo mērķi, un jau šobrīd Vācijas partneris Varta darbojas 100% ar atjaunojamo enerģiju. Arī datu centrs Viborgā pilnībā darbojas gan ar vēja, gan saules enerģiju un šobrīd nodrošina Eiropas reģionam datu apmaiņu App Store, Apple Music, iMessage, Siri un citiem pakalpojumiem.

    Līdz šim pasaulē lielākās vēja turbīnas atrodas tieši jūras piekrastes zonā, un to rotoru diametrs sasniedz 222 metrus.

    AvotsApple
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    25 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    trel
    05.09.2020 12:07

    latviešu partizāni pret vēja ģeneratoriem/5g/vakcīnām/covid un t.t. tagad met krustus un lūdz visus dievus par Dāniju.
    Kamēr Latvijā protestē pret visu, tikmēr Dānijā viss notiek.

    Rudolfs
    07.09.2020 08:47

    Precīzi! Latvijā arī vairāk neko neražo, bet kad jauna rūpnīca jāceļ, tad lūdzu vismaz 100km no manas mājas.

    wkojsjk
    05.09.2020 17:43
    Reply to  trel

    kurš dauni ir pre vg ? :D nevajag jaukt 5g ar vg

    Jānis Valks
    05.09.2020 12:23

    Kamēr Dānijā gatavojas būvēt divus 200m ģeneratorus, latvieši cenšas nepieļaut četru 240 metru ģeneratoru būvniecību. https://www.ventasbalss.lv/zinas/novada/39291-popes-iedzivotaji-pret-veju-generatoriem

    Reinis Rozitis
    05.09.2020 15:34
    Reply to  Jānis Valks

    Un tas ir kas slikts, ja iedzīvotāji nevēlas propellerus sev virs galvas?

    Vēl jo vairāk Latvijas kontekstā, kur atbildīgās institūcijas gadiem (vai pat desmitiem) nav neko kontrolējušas un izrādās, ka viena daļa “zaļo” ir darbinājuši ģeneratorus vai burtiski no latvenergo iešķepselējuši “zaļajā oika” kontaktā.

    Attiecīgi kamēr tas netiks sakārtots šādas pretenzijas ir tikai normālā parādība.

    Pie tam to kaut kā saistīt ar Appli (un visiem šiem datucentru vipendroniem) ar jocīgi, pretēji tam, lai apgādātu minētās 20k mājsaimniecības labāk ir kurbulēt (un dzesēt) kaut kādus serverrackus selfiju (un visas pārējās drazas) glabāšanai.
    Arī tīri tehnoloģiski tas ir visai jocīgi, jo pēc būtības gan procesoru gan disku energo patēriņš ar katru paaudzi samazinās, kā arī pašu datucentru densitāte palielinās. Tā kā tas viss vairāk velk tīri uz PR un lai mazāk būtu ņemšanās ar visādiem eko aktīvistiem, jo “redz mums ir propelleri un mēs esam oglekļa neitrāli un iepūtiet” :)

    svimart
    06.09.2020 13:41
    Reply to  Jānis Valks

    it kā Latvijā vietas trūktu kur viņus būvēt….

    05.09.2020 13:17

    Veja generatori vai veja turbinas?

    Čiekurs
    05.09.2020 14:02

    Nekāda, tāpat kā HES nesauc par ūdens turbīnu un saules paneļus sauc par saules paneļiem, kaut arī tie neatrodas uz saules, vai tos neražo no saules. Arī aplikācija ir tas pats, kas lietotne, bet interneta samuraji šobrīd ir beiguši skaldīt malku ziemai, tāpēc sāk skaldīt matus.

    Last edited 3 years ago by Čiekurs
    06.09.2020 13:50
    Reply to  Čiekurs
    06.09.2020 13:55
    Reply to  M!!!!

    Kaut kur lasiju, ka vertikalas ir efektivakas, bet wikipedija tagad saka, ka nav gan…..

    Last edited 3 years ago by M!!!!
    Krotow
    05.09.2020 22:53

    Redz ka ar mākslīgi sadārdzinātām reliģiskajām tehnorelikvijām nākotnē būs grūti izdzīvot un diversificē biznesu.

    KKTK
    05.09.2020 23:54

    Kur bija tas TED priekšnesums, kas teica, ka vēja ģeneratoru būvniecība ir tik CO/fosīlā “neitrāla”, ka lielie naftas pārstrādes uzņēmumu ar lielāko prieku palīdz vēja parku būvniecībā. Hashtagkatrāmurgāirdaļapatiesības.

    KKTK
    07.09.2020 22:20
    Reply to  KKTK

    Atradu to monologu. Skatāmies un aizdomājamies: https://www.youtube.com/watch?v=N-yALPEpV4w

    Ēriks Ēriks
    06.09.2020 18:38

    Lai būvē, ka tikai tālu prom no apdzīvotām vietām, jo vēja ģeneratori met ļoti garu ēnu, kura sniedzās tālu prom, un dzīvot mājā, uz kuras krīt ģeneratora spārnu ēna ir elle…

    Skābene
    07.09.2020 09:22
    Reply to  Ēriks Ēriks

    Un ko lai saka tie, kas dzīvo Manhetenā, kur debesskrāpis pie debesskrāpja un visapkārt mūžīgā ēna!? Pie Grobiņas jau gadiem stāv vēja parks un vienīgais ko viņš apēno ir labības lauks! :)

    Čiekurs
    07.09.2020 10:19
    Reply to  Skābene

    Esmu dzirdējis visādas urbānās leģendas par vēja ģeneratoriem. Lai nepieļautu to būvniecību vieni sūdzējās par kurmju migrāciju uz citām zemēm (bet kad kurmis viņu dārzā, tad chilliņā tiek no tiem vaļā), cits par neciešamo troksni, cits par putniem, tad vēl šeku reku ēna. Ok, piekrītu, ja parku uzbūvē tuvu viensētām, vai blīvi apdzīvotai vietai, tad nav kruta, bet nez vai tas ir tik populāri.
    Realitāte ir tāda, ka mums elektrību vajag daudz un ar vien vairāk. TEC ir garām un ari HESi ir videi daudz kaitīgāki, īpaši tie miniHES, kas sabūvēti pa mazajām upēm, piedevām labums no tiem ir absolūti nekāds pilsētas mērogā, kur nu vēl valsts.
    AES, privātmāju saules paneļi, vēja ģeneratori ir tas uz ko vajadzētu tiekties.

    Reinis Rozitis
    07.09.2020 10:51
    Reply to  Skābene

    > Un ko lai saka tie, kas dzīvo Manhetenā, kur debesskrāpis pie debesskrāpja un visapkārt mūžīgā ēna!?

    Manuprāt nekorekts piemērs, jo ir starpība vai tu izvēlies savu dzīves vidi zinot tās apstākļus/īpatnības vai tie “uzrodas” pēc tam – Manhetenā pirmais “skrāpis” bija jau pirms ~100 gadiem.

    p.s. es neesmu pret AER (lai gan saistībā ar datucentriem vēja enerģija var būt tikai kāds %, jo analogi kā saule/ūdens ir nepastāvīga padarīšana), bet kā jau rakstīju – vismaz Latvijas kontekstā ekoloģija ir labi ja otrā plāna prioritāte, jo līdz ko parādās kāda doma mainīt līdzšinējās (vieglās) naudas plūsmas, tad sākas tādas fatālas vaimanas, ka maz neliekas https://www.db.lv/zinas/arvalstu-investori-bridina-atjaunojamo-energoresursu-razosanas-nozare-tiks-likvideta-498436

    Last edited 3 years ago by Reinis Rozitis
    Ēriks Ēriks
    07.09.2020 11:57
    Reply to  Skābene

    Manhetenā cits stāsts.
    Bet šī, manā skatījumā, ir krietni trakāka problēma. https://youtu.be/MbIe0iUtelQ
    Tas ietekmē dzīves kvalitāti lielā attālumā.

    Jurčiks
    07.09.2020 12:09
    Reply to  Ēriks Ēriks

    tādā mājā var tikai narkomāni dzīvot, ēst tabletes un rīkot rave ballītes!

    Skābene
    07.09.2020 13:16
    Reply to  Ēriks Ēriks

    Un ko tad lai saka tie, kam logi tieši uz ceļa un mašīnas brauc garām, pa lielam viss tas pats, aizēno logu, troksnis, smakas, putekļi utt. Bet video ir taisīts tendenciozi, galu galā tā ēna diez vai traucē vairāk par 30 min dienā, jo zeme griežas un saule nespīd visu dienu vienā leņķī. Vilciens un tramvajs pieļauju, ka rada vairāk diskomfortu, jo vēl māja trīc un dreb, kad vilciens brauc garām.

    Last edited 3 years ago by Skābene
    KKTK
    07.09.2020 22:05
    Reply to  Ēriks Ēriks

    Tā kā šis video ir vecs kā IPv6, tad man ir baigās aizdomas, ka tas nu ir noregulēts, kā ka nekāda būvniecība tik tuvu apdzīvojamajai teritorijai vairs netiek atļauta. Putnu sišana tik atrisināta ar vienu melnu propolleru. Kas jau tāpat ir 10 mazāk cik pa gadu nogalina viens piemājas kaķis. Kurmji, tārpi un troksnis ir bļaušana no anti-5G pulciņa.

    Jurčiks
    07.09.2020 12:05

    https://youtu.be/lL6uB1z95gA

    tl;dr – video par to, ka nevajag pārspīlēt ar atjaunojamo enerģiju, kad sāk izcirst mežus, lai tā vietā uzceltu lielu tērauda un alumīnija propelleri ar ko aizsargājamos putnus regulāri nosist, vai arī indes no neutilizētiem ķīniešu saules paneļiem nonāk dzeramjā ūdenī, tad nav visa tā atjaunojamā enerģija tik jauki, cik kaut kādi, politiķi augstos krēslos izlēma.

    Reklāma