Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA ar futbola laukuma izmēra balonu pētīs jaunās zvaigznes

    Jaunākie raksti

    NASA nākusi klajā ar nodomu stratosfērā izvietot aptuveni 2.5 metrus garu teleskopu ASTHROS, kas tiks pārvietots ar futbola laukuma izmēra lielu balonu. ASTHROS (astrofizikas stratosfēras teleskops augstas spektrālās izšķirtspējas novērojumiem submilimetru viļņu garumā) stratosfēras augšējā slānī pētīs gāzes ap jaunajām milzu zvaigznēm un novēros tālo infrasarkano gaismu, ko tās izstaro. NASA norāda, ka visa šī projekta mērķis ir iegūt skaidrāku priekšstatu par jauno zvaigžņu veidošanos un to, kā supernova (masīvas zvaigznes sprādziens tās dzīves beigu posmā) ietekmē apkārtējos materiālus.

    Tālo infrasarkano staru viļņu garumu parasti bloķē Zemes atmosfēra, tāpēc ASTHROS būs jāsasniedz 24,6 jūdžu jeb aptuveni 39.5 km liels augstums. NASA norāda, ka, lai sasniegtu šādu augstumu, nepieciešams ar hēliju piepūsts balons, kura platums ir aptuveni 122 metri. Milzīgo balonu NASA plāno palaist 2023. gada decembrī no Antarktīdas.

    Reklāma

    Pats ASTHROS teleskops sastāv no 2.5. metrus platas antenas, kā arī spoguļiem, objektīviem un detektoriem, kas paredzēti tālas infrasarkanās gaismas uztveršanai. Tā kā šāda veida teleskopiem, lai tie spētu uztvert vājo infrasarkano starojumu no kosmosa un to nenomāktu paša aparāta siltumstarojums, ir jādzesē starojuma uztvērēja daļa. Tāpēc tiem kā papildus sastāvdaļa nāk līdzi kriodzesētājs, kas detektorus uztur aptuveni -268°C temperatūrā.

    ASTHROS teleskops novēros vairākus objektus, ieskaitot gāzu miglāju Kuģa Ķīļa (latīniski carina) zvaigznājā. Šajā Piena ceļa apgabalā tiks mērīta gāzu kustība, ātrums un blīvums, kas ieskauj jaunās milzu zvaigznes, un pārbaudīs noteiktu veidu slāpekļa jonu klātbūtni. NASA norāda, ka šie slāpekļa joni var atklāt tās vietas, kur masīvo zvaigžņu vējš un supernovas sprādzieni ir mainījuši gāzu mākoņus šajos jauno zvaigžņu veidošanās reģionos.

    Vienlaikus, atklājot ko vairāk par jauno milzu zvaigžņu veidošanos, NASA cer izzināt, kā šādas zvaigznes ietekmē tām tuvāko apkārtējo telpu un arī visas Galaktikas evolūciju, kā arī iegūt jaunu informāciju, kas palīdzētu uzlabot galaktiku evolūcijas datorsimulācijas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Nelabojams
    27.07.2020 10:12

    Paldies, laba doma publicēt šādu materiālu, bet tulkojums… vaivaivai, Keitijai vajadzētu mazliet labāk orientēties tēmā. Pirmām kārtām, stratosfēra vēl ir visai tālu no kosmosa. Piesakos citureiz labprāt palīdzēt pie šādiem tekstiem.

    Kursors.lv
    27.07.2020 10:13
    Reply to  Nelabojams

    Paldies! Aicinu izmantot Ctrl+Enter fīču un visas greizās vietas atzīmēt, kā arī pielikt klāt korektos labojumus. Lasīsim un ņemsim vērā, ja liksies, ka mūsu tekstā kaut kas nav precīzi uzrakstīts.

    Nelabojams
    27.07.2020 15:35

    Uzrakstīju dažus komentārus; ņemiet par labu :)
    Labprāt palīdzēšu arī turpmāk pie līdzīgas tematikas rakstiem; tēmu pārzinu profesionāli.

    Krotow
    27.07.2020 11:28

    Uz zemes palikušos astronomus spīdošs futbola laukuma izmēra objekts gaisā diez vai iepriecinās. Lai gan Maska Starlink pavadoņu spietam šis tuvu nestāv.

    Reklāma