Web Analytics
More
    Reklāma

    ASV plāno radīt kvantu internetu, kur esošā informācija būtu neuzlaužama

    Jaunākie raksti

    ASV amatpersonas un zinātnieki ceturtdien, 23. jūlijā, iepazīstināja ar ieceri īstenot to, ko viņi sauc par “vienu no 21. gadsimta vissvarīgākajām tehnoloģiskajām robežām” – kvantu internets. ASV Enerģētikas departaments ir izstrādājis “nacionālā kvantu interneta” prototipa stratēģiju, ko varētu pabeigt nākamo 10 gadu laikā. Departamenta 17 nacionālās laboratorijas kalpos par tīkla “mugurkaulu”. Zināms, ka šī projekta tapšanai atvēlēts 1.3 miljardu ASV dolāru liels finansējums.

    Daudz gan paziņojumā par šo pagaidām mistisko internetu nebija teikts, taču The Washington Post informē, ka uzstāšanās laikā Čikāgā gan ASV amatpersonas, gan zinātnieki izvirzīja pirmās nostādnes, kas, iespējams, kādudien aizvedīs pie tā, kas tiek dēvēts arī par “otro internetu”. Plānots, ka kvantu internets darbotos līdzās esošajiem tīkliem, izmantojot kvantu mehānikas likumus. Šāda interneta lielākās priekšrocības esot būtiski drošāka informācijas apmaiņa, kā arī iespēja savienot jaunākās paaudzes ierīces un sensorus.

    Reklāma

    Čikāgas Universitātes Molekulārās inženierzinātņu skolas profesors un Argonnes Nacionālās laboratorijas vecākais zinātnieks Deivids Avšaloms (David Awschalom) šo kvantu interneta projektu nosaucis par nācijas kvantu izpētes programmas pīlāru. Pēc viņa vārdiem – tā ir jaunas tehnoloģijas dzimšana, kas nākotnē varētu kļūt par globāli konkurētspējīgu.

    Tikmēr mūsdienu kvantu tīklu eksperimentos lielākoties tiek izmantotas ierīces ar ierobežotu funkcionalitāti un veiktspēju. Taču, lai izveidotu plaša mēroga funkcionējošus kvantu tīklus, vajadzīgas jaudīgākas ierīces ar papildu funkcionalitāti un tām jāatbilst noteiktiem uzticamības, mērogojamības un uzturēšanas parametriem. Galvenajās tīkla ierīcēs, iespējams, tiks integrēta kvantu atmiņa ar efektīvu optisko saskarni un vēl virkni dažādām komponentēm, kas būtībā ir izšķirošas kvantu tīklu izveidē.

    Pati kvantu tehnoloģija cenšas izmantot atomu, fotonu un elektronu atšķirīgās īpašības, lai lielākoties radītu jaudīgākus datorus un citus rīkus informācijas apstrādei. Savukārt kvantu internets pamatā atkarīgs no fotoniem. Kvantu tehnoloģijai ir potenciāls nākotnē pārveidot informācijas apstrādes procesus, kā arī piešķirt būtiskas ekonomiskās un nacionālās drošības priekšrocības valstīm, kuras šajā jomā dominē. Arī Eiropa aktīvi iesaistās pētniecībā un kvantu interneta modelēšanā.

    Ja ir interese uzzināt ko vairāk par šo kvantu internetu, šeit pieejams ziņojums par šo projektu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Eggy Mega
    25.07.2020 23:23

    Viss, kas ar Cilvēka prātu ir radīts, ir atkodējams, uzlaužamas, nozogams utt.

    1333
    26.07.2020 14:48
    Reply to  Eggy Mega

    Ne sūda ne. Ja tā būtu, kāds varētu man pateikt, kur esmu nolicis garāžas atslēgas.

    yuris
    26.07.2020 13:25

    “Kvanternets” ©

    1333
    26.07.2020 13:32

     Savukārt kvantu internets pamatā atkarīgs no fotoniem. Pag, vai tad fotonu internets nesaucās – optiskais tīkls?

    1333
    26.07.2020 13:36

    Kvantu interneta būtība ir ļoti vienkārša – informācijas vienums vienlaicīgi var pastāvēt divās patvaļīgi tālu attālās kopijās, kas praksē nozīmē 0-lag pie jebkura attāluma starp kopijām.

    Wilhelms
    29.07.2020 07:54

    Lai gan ir svarīgi rakstīt arī šādas ziņas, taču jāteic, ka gandrīz vienmēr zinātnisko sasniegumu atspoguļošana medijos noved pie būtiskas to trivializācijas, nepareiziem pieņēmumiem, interpretācijām un to skaidrojumiem. To saku kā fiziķis. Tiesa, nav arī diži labāka veida. Metriski salīdzinājumi ir labāki, jo tur nav jāprāto tik daudz vai jauna L kešatmiņas arhitektūra paātrinās procesu, bet gan aprakstīt benchmark rezultātus. Tech portāli var kvalitatīvi veikt eksperimentālo darbu, bet, lai veiktu teorētisko, ir nepieciešams apgūt citas prasmes

    Kursors.lv
    29.07.2020 09:31
    Reply to  Wilhelms

    Tieši tāpēc mums ir aktīva komentāru sadaļa un aicinām lasītājus ar plašākām (un/vai dziļākām) zināšanām savā jomā padalīties ar papildus informāciju.

    Reklāma