Web Analytics
More
    Reklāma

    “Google” atbalsta “Riga TechGirls”, lai nodrošinātu bezmaksas digitālas apmācības 500 sievietēm Latvijā

    Jaunākie raksti

    Vakar, 9. jūlijā, “Riga TechGirls” organizētājā online konferencē – “Digitālā ekonomika un IT prasmes – izeja no Covid-19 krīzes”, piedalījās arī “Google.org”, filantropiskā “Google” nodaļa, un paziņoja, ka atbalstīs “Riga TechGirls” Latvijā un “Women Go Tech” Lietuvā ar 440,000 ASV dolāru lielu grantu. Abas programmas ir paredzētas meitenēm un sievietēm, kuras vēlas mainīt savu karjeru un pievērsties tehnoloģiju nozarei, atrodot jaunas darba iespējas Latvijā un Lietuvā. Šīs iniciatīvas mērķis ir arī pastiprināt ekonomiku, palielināt informāciju tehnoloģiju (IT) nozares potenciālo darbaspēku, uzlabot sieviešu iekļaušanos šajā nozarē un sniegt atbalstu Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai.

    Tehnoloģiju nozare Latvijā turpina augt, iemantojot aizvien nozīmīgāku lomu valsts ekonomikā. Šāda izaugsme arī pieprasa vairāk IT nozares talantu, un pagaidām tendence rāda, ka sievietes šajā jomā iesaistās mazāk. Dati arī liecina, ka vairāk ar ekonomikas svārstībām, ko izraisījusi Covid-19 krīze, saskaras tieši sievietes. Tāpēc “Google.org” nolēma atbalstīt “Riga TechGirls” Latvijā un “Women go Tech” programmu Lietuvā ar filantropiska granta piešķiršanu, kā arī ar “Google” darbinieku brīvprātīgu atbalstu, kas palīdzēs uzsākt programmu un dos iespēju vēl vairāk sievietēm uzlabot prasmes, iegūt izglītību un nepieciešamās zināšanas, lai atrastu un izveidotu karjeru tehnoloģiju nozarē. Tām sievietēm, kuras interesējas par tehnoloģijām, šī programma kalpos kā iespēja piedalīties specializētā kvalifikācijas celšanas apmaiņas programmā, parādot veidus un sniedzot iespējas, lai jau divu gadu laikā varētu uzsākt darba gaitas.

    Reklāma

    “Sieviešu iesaiste tehnoloģiju jomā nav svarīga tikai tāpēc, ka vajadzīgs dzimumu līdzsvars. IT joma ir viena no visstraujāk augošajām un vislabāk atalgotajām jomām Latvijā, tāpēc sieviešu iesaiste tehnoloģijās ir svarīga visai sabiedrībai. Ja sievietes dzīvo labāk, tad visa sabiedrība dzīvo labāk. Mums visiem vajadzētu atbalstīt plašāku sieviešu un meiteņu interesi, izglītību un prasmes tehnoloģijās – mūsu visu nākotnes jomā.” – Anna Andersone, Riga TechGirls vadītāja, valdes locekle un mentore.

    “Google.org” grants atbalstīs “Riga TechGirls” iniciatīvas paplašināšanu un pilnveidi Latvijā, kā arī programmu “Women Go Tech”, kas darbojas Lietuvā. Sākotnēji programma koncentrēsies uz labāku izpratni par informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozarēm, tirgus pieprasījumu un potenciālajām karjeras iespējām programmas dalībnieku vidū. Vēlāk meitenēm un sievietēm tiks piedāvāta profesionāla mentoringa programma, kas nodrošinās personalizētu atbalstu katrai dalībniecei, sniedzot iespēju veiksmīgam karjeras sākumam tehnoloģiju nozarē.

    Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce: “Latvijā, tāpat kā daudzās citās zemēs, par maz sieviešu izvēlas karjeru IKT, tam ir negatīvas sekas attiecībā uz dzimumu līdztiesību ienākumu ziņā, turklāt šīs sekas nākotnē būs vēl lielākas. Vairāk sieviešu tehnoloģiju jomā – tas ir gan Latvijas sabiedrības interesēs, jo nodrošinās sabiedrības vienmērīgāku attīstību, gan Latvijas ekonomikas interesēs – Latvijas ekonomikā tādā gadījumā būs vairāk darbinieku, kas rada augstu pievienoto vērtību. Paldies Google par nozīmīgu finansiālu atbalstu iniciatīvai, kas tuvina mūs šim mērķim.”

    Ir gaidāms, ka vairāk kā 2 300 sievietes no Latvijas un Lietuvas piedalīsies programmās. Kā arī sievietes ir aicinātas jau tagad pieteikties “Iepazīsti Tehnoloģijas” programmai.

    “”Google.org” ir apņēmusies atbalstīt mazākas kopienas un sniegt iespējas ikvienam. Dati liecina, ka pandēmijas laikā sievietes darba tirgū visā Eiropā ir vairāk ietekmētas nekā vīrieši, un joprojām paliek neaizsargātas pret turpmākajām izmaiņām. Tāpēc mēs palīdzam “Riga TechGirls” Latvijā, lai sniegtu palīdzību, mentoringu un plašākus kontaktus, kas palīdzēs vairāk sievietēm iegūt darbu tehnoloģiju nozarē un, cerams, iedrošinās jauno sieviešu tehnoloģiju līderu paaudzi,” stāsta Liza Belezorova, “Google.org” programmas vadītāja Eiropā, Austrumu valstīs un Āfrikā.

    Vairāk informāciju par programmu iespējams atrast šeit: iepazistitehnologijas.lv.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    spriidiic
    10.07.2020 12:00

    Tāda kā diskriminācija (pēc dzimuma pazīmes) sanāk . Iedomājos , kāds troksnis saceltos , ja kādu TIKAI vīriešiem IT apmācību noorganizētu . Kāda firma negrib pamēģināt ?

    zhanis
    10.07.2020 18:06
    Reply to  spriidiic

    Gribēju pieteikties bet man ir cīsiņš!

    Krotow
    10.07.2020 18:43
    Reply to  zhanis

    Griez nost kopā ar bumbām un dodies pieteikties.

    ggggg
    10.07.2020 18:10
    Reply to  spriidiic

    Nedaudz gan kontekstu vajadzētu pieminēt saistībā ar to, kāpēc ir tikai sievietēm.

    Krotow
    10.07.2020 18:48
    Reply to  ggggg

    Iemesls jau ir cēls – atrast iespēju bez darba palikušiem meitukiem jaunu nodarbošanos IT sfērā. Pēc būtības atbalstāms pasākums. Ja vien to nepārvērtīs par kārtējo feminisma bastionu ar mērķi katrā IT uzņēmumā par varas makti iedabūt fiksētu procentu sieviešu, neskatoties uz to vai prasmes un kvalifikācija atbilst paredzētajiem uzdevumiem.

    ggggg
    11.07.2020 07:46
    Reply to  Krotow

    Prasmes un kvalifikāciju (kā redzams rakstā) var iegūt, pieredzi arī.
    Lieliem uzņēmumiem ir vajadzīga kolektīva dažādība, jo cilvēki ir nākuši no dažādām vidēm. Sievietēm ir mācīts būt kārtīgām, viņas arī vairāk zina, ko grib sievietes (puse no potenciālo klientu loka). “Uzaudzējot” sieviešu skaitu kolektīvā, būs vieglāk darbā iekļaut vēl vairāk sievietes. Darbinieks – ķīnietis labāk sapratīs Ķīnas tirgu un patērētāja vēlmes. Ja vēlies, lai tavs produkts būtu draudzīgs cilvēkiem ar invaliditāti, tev kolektīvā vajadzētu cilvēkus, kuri no prakses zina, kas cilvēkiem ar invaliditāti būtu nepieciešams. Ne visu var iemācīt universitātē. Kolektīvs ar pilnīgi dažādiem dzīves redzējumiem tikai uzlabo kopējo ideju telpu uzņēmumā.
    Latvijā un pasaulē potenciālo darbinieki skaits ir tik, cik ir. Tas, ka uzņēmumi sāk stimulēt kādas cilvēku grupas iekļaušanu darba tirgū ir tikai apsveicami un tālredzīgi – jo vairāk meiteņu tiks iekļautas IT, jo vieglāk tiks lauzts stereotips par to, ka sievietēm IT nav piemērots, kas novedīs pie lielāku potenciālo darbinieku skaitu nākotnē.

    Last edited 3 years ago by ggggg
    spriidiic
    11.07.2020 09:08
    Reply to  ggggg

    Klau , IT ir viens no nedaudzajiem , kurā nav nekādas starpības – balts , gejs , no Marsa vai no alkoholiķu ģimenes . Citādi būs tāpat kā ar šahu vai elektriķiem . Abos nav nekādu dzimuma ierobežojumu , tomēr sazin kāpēc tajos ir sievietes necik .

    ggggg
    11.07.2020 10:05
    Reply to  spriidiic

    Manuprāt, es jau visu uzrakstīju.

    Reklāma