Web Analytics
More
    Reklāma

    Kriptovalūtai draudzīgās valstis 2020. gadā

    Jaunākie raksti

    Lai gan kriptovalūtu tirgus tīkls ir absolūti decentralizēts, tam vairāk tīkamas ir dažas ģeogrāfiskās vietas: Silīcija ieleja, Ņujorka, Malta, Gibraltārs, Singapūra un Šveice – tie ir kriptovalūtu darbības centri.

    Igaunija

    Igaunija nonākusi interesantā situācijā. No vienas  puses, tā ir Eiropas Savienības dalībvalsts, secīgi, pakļauta ierobežojumiem, kurus diktē Brisele. No otras puses, ja šajā valstī dibina jaunuzņēmumu, tas automātiski kļūst par ES kopējā tirgus sastāvdaļu, var viegli tajā iekļauties. Tādējādi var izvairīties no ierobežojumiem, kurus piemēro dažās lielajās valstīs. Bez tam, kriptovalūtu juridiskais regulējums Igaunijā ir moderns un laika garam atbilstošs, īpaši  – salīdzinot ar citām ES valstīm. Igaunijas valdība uzskata, ka “kriptovalūtas ir digitalizēta vērtība”. Tomēr kriptovalūta netiek atzīta par maksāšanas līdzekli. Līdztekus valdība ir uzsākusi daudzas ievirzes, kuras var pozitīvi ietekmēt blokķēdes tehnoloģiju attīstību. Tā, piemēram, Igaunija pat apsvēra iespēju radīt savu kriptovalūtu – “estcoin”. Tomēr, kā jau bieži notiek šādos gadījumos, iejaucās centrālās ES varas iestādes un Igaunijai bija jāatkāpjas no sava nodoma. Igauņu ministri gan ir spītīgi, un vēlas “estcoin’ lietot valstiskās e-rezidentūras ietvaros. E-rezidentūra ir statuss, ar kuru Igaunijas nerezidenti var iegūt digitālo identitāti valstī, līdzīgu tai, ko vietējiem iedzīvotājiem sniedz viņu ID karte. Tas viņiem ļauj izmantot Igaunijas valsts iestāžu un privāto uzņēmumu pakalpojumus.

    Reklāma

    Malta

    Malta ir viens no ievērojamākajiem celmlaužiem digitālo valūtu likumdošanas jomā, jo ir akceptējusi jau trīs kripto tirgus likumus. Jāatzīmē, ka vēl 2018.gada jūlijā, pirms šo likumu pieņemšanas, Malta bija viens no kriptovalūtu darbības centriem. Tādējādi tika sekmēta blokķēdes, kriptovalūtu un sadalītās virsgrāmatas (distributed ledger, DLT) darbība, kas likumsakarīgi noveda  šo valsti līdz jauno tehnoloģiju legālai atzīšanai.  (Viens no sadalītās virsgrāmatas paveidiem ir blokķēde). 2018.gadā Maltā notika pirmā Blokķēdes Galotņu tikšanās. Tomēr Maltā strādājošajās bankās digitālās blokķēdes jaunuzņēmumi nevar atvērt firmu kontus, iekams nesaņem attiecīgu Maltas finanšu regulatora licenci. Šis process var aizņemt ilgu laiku – līdz pat pusgadam, paralizējot uzņēmumu darbību. Neraugoties uz šķēršļiem, daudzi jaunuzņēmumi, piemēram, Binance, Bittrex, Okex, Bitbay, and Zebpay, ir izvēlējušies Maltu par savu mītnes zemi vai darbības vietu.

    Lihtenšteina

    Lihtenšteina ir unikāla valsts, jo šeit kriptovalūta ir pilnīgi legāla. Kopumā šādas valstis pasaulē ir tikai divas! Ņemot vērā to, ka Lihtenšteina ģeogrāfiski atrodas Eiropas sirdī, šeit mājvietu rod daudzas kompānijas, kuras bijušas spiestas pamest ES. 2019.gada maijā Lihtenšteinā sāka virzīt likumprojektu, kas pazīstams kā Tokenu un virtuālo tokenu uzņēmumu likums. To dēvē arī par Blokķēdes likumu. Likums ļauj jebkuru vērtību digitalizēt un iekļaut digitālās biržas sarakstā. Vērtību skaitā ir arī nekustamie īpašumi un uzņēmumu akcijas. Likumdošana regulē šādus jēdzienus:

    1. Digitālo vērtību īpašumtiesības
    2. Digitālo vērtību īpašumtiesību nodošana
    3. Digitālo vērtību uzglabāšana
    4. Digitālo vērtību uzglabāšanas likumiskie aspekti
    5. Tokenu izdevējfirmu legālais statuss un licencēšana
    6. Tokenu piedāvājumi, tokenu pārdošana un sākotnējais kriptovalūtu monētu piedāvājums

    Šveice

    Šveicē ir izvietojusies Kripto Ieleja. Tā atrodas netālu no Cīrihes, Cūgas pilsētiņā. Pirmsākumi atrodami dažu entuziastu uzcītīgā darbā, kad viņi, izmantojot savas kodēšanas iemaņas, 2015.gadā centās realizēt kādu jaunu projektu. Komandu, kas darbojās “The Spaceship” namā, vadīja Vitaliks Buterins, un projekta gaitā radās Ethereum. Tagad šis nams ir leģendārs, tas ir Kripto Ielejas kodols un dzimšanas vieta. Kopš tā laika Cūga kļuvusi par iecienītu kriptovalūtu uzņēmumu mītnes pilsētu. Sākot ar 2016.gadu, Cūgā nekustamā īpašuma nodokli iespējams samaksāt, norēķinoties ar bitmonētām. Tas ir  pirmais šāds solis pasaules vēsturē.

    Gibraltārs

    Gibraltārā pēdējā laikā kripto tirgū (crypto market) krasi pieaudzis digitālo darījumu apjoms, kas saistīti ar monētu un tokenu apmaiņu sadalītās virsgrāmatas tehnoloģijā. Gibraltāra finanšu regulēšanas iestādes nākušas klajā ar jaunām iniciatīvām, kas noteiks digitālo kriptovalūtu un tokenu lietojumu, kripto uzņēmumu, kā arī digitālo kriptovalūtu biržu darbu. Jaunais likumdošanas ietvars balstās uz šādiem principiem:

    1. Taisnīgums un integritāte
    2. Godīgums un caurskatāmība
    3. Adekvātu finansiālo un nefinansiālo resursu pietiekamība
    4. Riska pārvaldījumu prakse
    5. Klientu ieguldījumu aizsardzība
    6. Korporatīvās pārvaldības principi
    7. Sistēmu un protokolu drošība
    8. Finansiālo noziegumu risku profilakse
    9. Biznesa risku apdrošināšana

    Barbadosa

    Patlaban Barbadosas ekonomika pārdzīvo diezgan grūtus laikus, tādēļ laiku pa laikam tiek nomainītas valdības. Jaunizveidotā valdība, kā izrādās, atbalsta kriptovalūtu tehnoloģijas, saskatot to kā iespēju pozicionēt sevi pasaules tirgos un arī kripto tirgos, lai uzlabotu ekonomisko situāciju valstī. Tādēļ valdība cenšas realizēt divus pamatuzdevumus, saistītus ar digitālās valūtas attīstību. Pirmkārt, tā uzstādījusi sev par mērķi apgūt blokķēdes tehnoloģijas gan makroekonomiskajā, gan mikroekonomiskajā telpā. Otrs uzdevums ir fundamentāls: radīt ērtus apstākļus biznesa kompānijām, lai tās varētu īstenot progresīvas tehnoloģiju idejas reālajā dzīvē.

    Slovēnija

    Šajā valstī ir tikai divi miljoni iedzīvotāju, bet bitmonētas kā maksājumu līdzekli pieņem vairāk vietās nekā Amerikas Savienotajās Valstīs. Slovēnija izveidojusies par kriptovalūtu centru, pateicoties centrālās valdības likumdošanas darbam un viesmīlīgajām ierosmēm. Slovēnijā digitālo vērtību uzkrāšana ir pilnīgi legāla, bez tam, ienākumi no tirgošanās kriptovalūtu biržās nav apliekami ar ienākuma nodokli. Arī valsts politiskie vadītāji ir moderni domājoši un atvērti jaunām idejām. Pateicoties jaunuzņēmumam Eligma, neskaitāmas biznesa struktūras  ir nolēmušas pieņemt kriptovalūtu kā maksāšanas līdzekli. Eligma ir kompānija, kas izveidoja Elipay – firmu, kura īsteno īpašu kriptovalūtu norēķinu sistēmu.

    Nobeigums

    Apkopojot informāciju par minētajām valstīm, jāsecina, ka to fiziskie izmēri ir salīdzinoši mazi. Tomēr tās ir uzņēmīgas un drosmīgas valstis, padarot sevi par idejiski un tehnoloģiski advancētākajām valstīm pasaulē. Šāda pieeja sniedz ekonomiskas un tehnoloģiskas priekšrocības pašai mītnes zemei un arī uzņēmumiem, kas tur sekmīgi darbojas progresīvu likumu ietvaros.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    01.07.2020 11:49

    ja autors ir norādīts REKLĀMA, tad nebūtu slikti raksta sākumā vai beigās norādīt arī reklāmas iesniedzēju, ja viņš pats rakstā nav pieteicies :-/ tas palīdz izvērtēt informācijas patiesumu un pārspīlējuma pakāpi.

    Kursors.lv
    01.07.2020 12:01
    Reply to  digitalk

    Šo rakstu sagatavoja Kriptomat (https://kriptomat.io/).

    Reklāma