Web Analytics
More
    Reklāma

    VAS “Elektroniskie sakari” un četri elektronisko sakaru komersanti noslēdz Saprašanās memorandu par 5G frekvenču joslu

    Jaunākie raksti

    Valsts akciju sabiedrība “Elektroniskie sakari” un SIA “Latvijas Mobilais Telefons”, SIA “Telia Latvija”, SIA “Tele2” un SIA “UNISTARS” noslēdza saprašanās memorandu par 5G elektronisko sakaru tīklu sinhronizāciju 3400-3800 MHz radiofrekvenču joslā.

    Veicinot efektīvu radiofrekvenču spektra 3400-3800 MHz joslas izmantošanu, Latvijas radiofrekvenču spektra pārvaldītājs VAS “Elektroniskie sakari” un elektronisko sakaru komersanti SIA “Latvijas Mobilais Telefons”, SIA “Telia Latvija”, SIA “Tele2” un SIA “UNISTARS” noslēdza saprašanās memorandu par sakaru tīklu sinhronizētu izmantošanu 5G sakariem paredzētajā 3400-3800 MHz joslā. Sinhronizēta TDD sakaru tīklu darbība ļauj efektīvāk izmantot radiofrekvenču joslu, vieglāk plānot un izvērst elektronisko sakaru tīklus un nav nepieciešamība papildus iekārtu (filtru) uzstādīšanai.  Savukārt nesinhronizēta tīklu darbība var potenciāli radīt traucējumus starp tīkliem.

    3400-3800 MHz joslas sinhronizācija elektronisko sakaru komersantiem, kam ir piešķirtas šīs piektās paaudzes frekvenču joslas, garantē spēju saviem klientiem nodrošināt maksimāli iespējamu datu pārraides ātrumu. Ja sinhronizācija TDD (laikdales duplekss) sakaru tīklā netiek veikta, tad elektronisko sakaru komersantiem nāktos ziedot daļu no sev piešķirtā spektra, lai izveidotu aizsargjoslu, nodrošinot to, ka frekvences nepārklājas un nerada traucējumus. Lai šāda situācija nerastos, VAS “Elektroniskie sakari” eksperti nāca klajā ar piedāvājumu izveidot darba grupu, lai elektronisko sakaru komersantiem palīdzētu vienoties par laika sinhronizāciju, tādejādi saglabājot operatoriem pilno piešķirto spektru.

    Memoranda dokuments nosaka elektromagnētiskās saderības nodrošināšanas paņēmienus elektroniskiem sakaru tīkliem 3400-3800 MHz radiofrekvenču joslā gan sinhronizētai, gan nesinhronizētai darbībai. Piemēram, nesinhronizētu elektronisko sakaru tīklu gadījumā elektromagnētisko saderību nodrošina piemērojot ģeogrāfisko atdalījumu, vai arī nosakot radiofrekvenču resursu aizsargjoslas un uzstādot papildu iekārtas (filtrus). Tāpat dokumentā ir noteikti sinhronizētu elektronisko sakaru tīklu darbību nodrošinošie kopējie tehniskie parametri.

    Šādu un līdzīgu dokumentu slēgšana nodrošina veiksmīgu nozares attīstības un sadarbības veicināšanu, kā arī nodrošina izprati par vienotu mērķi – veicināt Latviju kā vienu no IKT ieviešanas un izmantošanas līderiem pasaulē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma