Web Analytics
More
    Reklāma

    ASV Gaisa spēki plāno demonstrāciju debesīs “cilvēks pret mākslīgo intelektu”

    Jaunākie raksti

    ASV Gaisa spēki jau labu laiku eksperimentē ar mākslīgo intelektu, lai palīdzētu pilotiem modernu lidmašīnu kontrolē. Taču, vai mākslīgais intelekts spētu vadīt lidmašīnu patstāvīgi bez cilvēka iesaistes? Gaisa spēku pētījumu laboratorija (Air Force Research Laboratory – AFRL) izstrādā uz mākslīgā intelekta tehnoloģijām balstītu sistēmu, kas spētu iesaistīties gaisa kaujās pret ASV Gaisa spēkiem. Šajā demonstrācijā, kas paredzēta 2021. gada jūlijā, ASV piloti cer pārbaudīt savas prasmes pret autonomajiem iznīcinātājiem.

    Gaidāmā cīņa tiek dēvēta par militāru projektu, tomēr, kā tas varētu izskatīties realitātē, vēl līdz galam nav skaidrs, zināmas tikai pamata detaļas. Pentagona Mākslīgā intelekta centra vadītājs ģenerālleitnants Džeks Šanahans nesenā intervijā izklāstījis vispārējos plānus mākslīgā intelekta kontrolētu lidaparātu testiem. Viņš norādījis, ka AFRL jau 2018. gadā interesējusies par iespēju izveidot autonomu iznīcinātāju, cerot, ka 18 mēnešu laikā tiks iegūts demonstrācijas modelis.

    Reklāma

    Ir skaidrs, ka militārpersonas vēlētos, lai reiz debesīs parādītos lidmašīnas, kas pašas dodas misijās, nepakļaujot pilotus briesmām. Ja visprasmīgākajiem pilotiem ir dažu tūkstošu stundu ilga pieredze, tad mākslīgā intelekta priekšrocība ir tā, ka iespējams radīt virtuālu pilotu, kura spēju līmenis pielīdzināms miljoniem apmācību stundu. Vienlaikus par mākslīgo intelektu pilota uniformā ir vēl daudz neatbildētu jautājumu. Arī par to, vai pastāv iespējamība, ka kādudien ASV Gaisa spēku pienākumus pārņems mākslīgais intelekts un misijās dosies autonomi iznīcinātāji, skaidrības nav.

    Ja, izlasot rakstu, radās interese par šo tēmu, zemāk iespējams noklausīties interviju ar ģenerālleitnantu Džeku Šanahanu par mākslīgo intelektu un tā iespējām piedalīties gaisa kaujās.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Mārtiņš
    11.06.2020 11:56
    Ivars
    13.06.2020 00:23
    Reply to  Mārtiņš
    Reklāma