Web Analytics
More
    Reklāma

    Par pirātiska satura izplatīšanu izdevēji iesūdz tiesā “Internet Archive”

    Jaunākie raksti

    Vietne “Internet Archive” ir apjomīga satura digitālā bibliotēka, kuras galvenā misija ir “universāla piekļuve zināšanām”. Tomēr, kā izrādās, lieliskā iespēja piekļūt dažāda veida digitālajam saturam ir nedaudz pārvērtēta. Ņujorkas izdevēji “atraduši pamatīgu skeletu šīs vietnes skapī”. Proti, Internet Archive izplatījusi ar autortiesībām aizsargātu saturu, kas apjoma ziņā pārspēj pat parastas pirātiskas vietnes apmērus.

    Tapis zināms, ka Amerikas izdevēju asociācija Ņujorkas tiesā iesniegusi prasību pret digitālo bibliotēku “Internet Archive” sakarā ar autortiesību pārkāpumiem. Saskaņā ar izteiktajām sūdzībām – vietnē publicēts apjomīgs skaits nelegālu materiālu. Turklāt, martā sakarā ar koronavīrusa pandēmiju tas krietni audzis. Bez jau esošā satura Internet Archive pievienots vairāk nekā miljons ar autortiesībām aizsargātu grāmatu, ko ikviens drīkst izmantot pilnīgi neierobežoti.

    Reklāma

    Apsūdzībā teikts, ka Internet Archive izdarījis tīšu masveida autortiesību pārkāpumu. Bez licences vai samaksas autoriem un izdevējiem vietnē tiek ieskenētas drukātās grāmatas un to burtiski digitālas kopijas izplatītas un padarītas publiski pieejamas. Tikai ar dažiem klikšķiem iespējams lejupielādēt ar autortiesībām aizsargātu ap 1.3 miljonu grāmatu digitālās kopijas. Jāatzīst, ka bibliotēkā pieejamas grāmatas katra gaumei un vecumam – no bestselleriem un romāniem līdz akadēmiska satura darbiem un biogrāfijām.

    Būtiski, ka jau kopš Internet Archive atvēršanas notikušas diskusijas, vai šī digitālā bibliotēka ir likumīga. Vietnes pārstāvji gan vienmēr stingri turējušies pretim šim apgalvojumam, norādot, ka saturs tiek kontrolēts un regulāri mainīts.

    Vienlaikus iespējamie zaudējumi gan autoriem, gan izdevējiem par šādu rīcību varētu sasniegt desmitiem miljonu dolāru, ko ar tiesas palīdzību centīsies piedzīt no Internet Archive digitālās bibliotēkas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    03.06.2020 09:35

    Vienmēr licies interesanti, kāpēc klasiskā bibliotēka nepārkāpj autortiesības, dodot iespēju lasīt grāmatas, turklāt likums vēl noska pienākumu izdevējam dažus eksemplārus nosūtīt bibliotēkai, bet interneta bibliotēka pārkāpj autortiesības! :)

    digitalk
    03.06.2020 11:51
    Reply to  Skābene

    kopīrasti jau sen tur ir piezīdušies un slauc naudiņas — «Publiskais patapinājums. Kopš 2006.gada autoriem ir iespēja saņemt atlīdzību par savu darbu izsniegumu bibliotēkās jeb publisko patapinājumu. Publiskā patapinājuma atlīdzības aprēķināšanas, izmaksas un sadales kārtību nosaka 2007.gada 21.augusta Ministru kabineta noteikumi Nr.565 „Kārtība, kādā aprēķina, izmaksā un sadala atlīdzību par publisko patapinājumu”
     
    tikai frāzi par “autoriem ir iespēja” ir jāpapildina ar “sākumā nosedzot akkakaku administratīvos izdevumus” (lasi “treknās algas un atskaitījumus politiskajam lobijam”).

    Last edited 3 years ago by digitalk
    Reklāma