Web Analytics
More
    Reklāma

    Biotehnoloģiju jaunuzņēmums izmanto cilvēku ģenētiskās novirzes zāļu izveidē

    Jaunākie raksti

    Biotehnoloģijas jaunuzņēmums “Variant Bio” ir uzņēmums, kas specializējies indivīdu ar ģenētiskām novirzēm meklējumos. Izmantojot šādu cilvēku DNS materiālu, uzņēmums cer noskaidrot neparastu īpašību, piemēram, izcila metabolisma, ekstrēmi zema skābekļa līmeņa asinīs, lieliskas imūnās reakcijas un citu noviržu cēloņus, lai vēlāk spētu radīt medikamentus, kas daļu no šīm priekšrocībām varētu nodot arī citiem.

    Uzņēmuma pārstāvis Stīvens Kastels (Stephane Castel) min piemēru par šerpu tautu, kuras pastāvīgā dzīvesvieta atrodas augstu kalnos Nepālā un Himalaju apvidū. Šerpu ģenētika ir liela mīkla arī zinātniekiem. Šī tauta spēj dzīvot veselīgu un aktīvu dzīvi ar tādu skābekļa līmeni asinīs, kas ir krietni zemāks par to, kāds nepieciešams lielākai daļai cilvēces, lai normāli funkcionētu un pat izdzīvotu. Dzīve kalnos ieviesusi šādas pārmaiņas šerpu ģenētikā. Tikmēr “Variant Bio” šajā visā saskata potenciālu jaunu zāļu izveidē, kas ar šerpu ģenētisko materiālu sniegtu palīdzību tiem, kuriem zemais skābekļa līmenis asinīs ikdienā sagādā nopietnas veselības problēmas.

    Reklāma

    Līdzīgs stāsts ir arī par Polinēzijā dzīvojošajiem, kuriem ir augsts aptaukošanās līmenis, taču vienlaikus zināma aizsardzība pret cukura diabētu. Tāpat pasaulē sastopami arī cilvēki, kuri spēj ilgstoši aizturēt elpu zem ūdens vai pilnvērtīgai funkcionēšanai pietiek vien ar divām stundām miega.

    Līdz ko uzņēmuma radītā programmatūra, kā arī zinātniskā analīze varēs precīzāk noteikt pareizo ģenētiskā koda sastāvu, “Variant Bio” uzsāks cītīgu, vairākus gadus ilgu procesu, mēģinot izstrādāt medikamentus un terapijas iespējas. Tādējādi, izmantojot materiālu no, tā teikt, cilvēkiem ar pozitīvām ģenētiskām novirzēm, tiks palīdzēts tiem, kuriem, piemēram, ir problēmas ar redzi, vielmaiņu, holesterīna līmeni un citas šādi ārstējamas kaites.

    Uzņēmums padomājis arī par to, lai iespējamu labumu saņemtu ne tikai slimnieki, bet arī tie, kuri labprāt dalās ar savu ģenētisko materiālu. Piemēram, ja to sniedz kāda konkrētā apvidū dzīvojoša kopiena, “Variant Bio” atlīdzībā finansē projektu veselības aprūpē vai izglītībā, tādējādi ieguldot kopienā dzīvojošo attīstībai.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    03.06.2020 22:20

    Ļoti vilinošs mērķis. Taču ar kaudzi vēl nezināmu zemūdens akmeņu. Daudziem gēniem ir vairākas funkcijas. Un mākslīgi izmainot vienu parametru, viegli var sabojāt dažus citus. Piemēram, labojot kāju formu, nokaut aknas (šo ņemt vērā īskājaino un plakanausu šķirnes kaķīšu cienītājiem). Taču lai tik cīnās.

    Reklāma