Web Analytics
More
    Reklāma

    No 2021. gada būs jāmaksā telefona numura nodeva

    Jaunākie raksti

    Latvija varētu pievienoties mūsu kaimiņvalstīm un, sākot ar 2021. gadu pakāpeniski ieviest ikgadēju nodevu 0,04 EUR apmērā par katru telefona numuru, kurš tiek izmantots. Tā savā ziņojumā vēstījusi Satiksmes ministrija.

    Galvenā doma šādam maksājumam ir jaunas numerācijas sistēmas izveidošana, kā arī kopējā numuru kontrole un efektīva izmantošana. Attīstoties mobilā interneta izmantošanai, gan jau būsiet piefiksējuši, ka 4G rūterim ir sava SIM karte ar numuru, un, attiecīgi attīstoties lietu interneta (IoT) un mašīnas-mašīnas (M2M) pakalpojumiem, tiks piedāvāti atsevišķi sadalījumi.

    Reklāma

    Nodevas ieviešana ļaus sakārtot procesu, kādā tiek piešķirti numuri IoT un M2M risinājumiem, lai tādējādi nozares uzņēmumiem sniegtu numerācijas procesa vadlīnijas ilgākā laika posmā. Tā tiks piemērota gan fiksētajam telefonu tīklam, gan mobilajam tīklam visās nozarēs un šīs pārmaiņas rosinās veikt pakāpeniski. Ar 2021.gada 1.janvāri nodevu piemērojot pakalpojuma numuriem un IoT un M2M pakalpojuma numuriem, bet ar 2022.gada 1.janvāri pārējiem nacionālajiem numuriem (publiskā fiksētā telefonu tīkla numuriem un publiskā mobilā telefonu tīkla numuriem).

    Tāpat parādīsies 11 vai 12 ciparu numuri, kuri būs speciāli paredzēti pakalpojumu sniedzējiem, lai tos izmantotu gan iekšzemes teritorijā, gan ārpus tās, bet saglabāsies arī 8 ciparu numuri. Kaut arī summa nav ļoti liela, sastādot vien 0,1% no Latvijas telekomunikāciju pakalpojumu uzņēmumu apgrozījuma, būs interesanti vērot, kurš segs šo naudas summu – klients vai sakaru sniedzējs.

    Nodevas ieviešanai ir arī papildus drošības veicināšanas funkcija, jo attiecīgā maksa, kura patiešām ir niecīga, radīs mazāku interesi, lai Latvijas telefona numurus izmantotu noziedzīgiem nolūkiem. Tāpat tas stimulēs uzņēmumus pārskatīt sev pieejamos numurus un to izmantošanu. Lietuvā šī nodeva ir 0,07 EUR, bet Igaunijā tā ir salīdzinoši augsta 0,35 EUR, un šajās valstīs ir arī liels telefona pieslēgumu skaits uz vienu iedzīvotāju.

    AvotsTvnet
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    SS...
    27.05.2020 13:39

    Driz maksāsim par gaisu, ko elpojam. Nesamaksāji, hops un žnaugs uz kakla !

    digitalk
    27.05.2020 23:10
    Reply to  SS...

    tu par kanalizāciju maksā? tad ekstrapolē par “nesamaksāju” ;)

    Last edited 3 years ago by digitalk
    Juris
    27.05.2020 16:49

    Es biju pārliecināts, ka sen tāda nodeva ir. Tas būtu tikai loģiski, lai kaut kādā veidā organizētu nummurus. Kā parasti tas ir, ja bez maksas, grābj vairāk nekā vajag, izmanto nedomājot un izšķērdīgi. Teorētiski nummuri pieder pakalpojumu sniedzējam, domāju ka pašiem tas būtu jāsedz, jo mērķis jau efektīvāka to izmantošana.

    Aigars Birnis
    06.06.2020 13:55

    Kāpēc nepievienoties kaimiņvalstīm un neatcelt, ceļa nodokli privātajam autotransportam……?

    Reklāma