Web Analytics
More
    Reklāma

    AfterShokz Aeropex kaula pārvades austiņu apskats

    Jaunākie raksti

    Šoreiz parunāsim par kādu ļoti interesantu produktu – AfterShokz Aeropex kaula pārvades austiņām. Angliski šādas austiņas dēvē par “bone conduction” tipa austiņām un skaņu mūsu galvās tās dabū vibrējot mūzikas ritmā uz mūsu vaigu kauliem. Klasiskās austiņas vibrē līdzīgi, taču tiek ievietotas virs vai iekš ausīm, kur tās iesvārsta gaisu, kas savukārt kustina ausīs esošās bungādiņas un tālāk smadzenes šo informāciju pārvērš par skaņām. Mēļo, ka kaula pārvades pieeju ir izmantojis pat diženais komponists Ludvigs van Bēthovens, kad tas zaudēja dzirdi. Viņš pie klavierēm piestiprināja metāla stienīti, un, sakodis to ar zobiem, spēja uztvert mūzikas skaņas, ko spēlēja. Tāpat kaula pārvades tehnoloģijas ierīces mēdz izmantot dzirdes aparātos, ja ir bojātas bungādiņas un vairs nav iespējams skaņas uztvert šādā veidā.

    Kaula pārvades austiņas es iepriekš vairākas reizes biju redzējis un arī izmēģinājis dažādās tehnoloģiju izstādēs, tomēr mūsu pusē tās ir tik maz izplatītas, ka līdz šim nebijām testējuši nevienu šādu produktu. Tāpēc vēlos teikt milzīgu paldies mūsu lasītājam Matīsam, kas mums uz testu atvēlēja savas AfterShokz Aeropex austiņas. Paldies, paldies, paldies! :)

    Reklāma

    Par AfterShokz zīmolu es iepriekš biju dzirdējis tikai pa ausu galam un pēdējo reizi to nesen pieminēja kāds cits mūsu lasītājs, kas prasīja viedokli par šādām kaula pārvades austiņām. Kā izrādās, AfterShokz ir amerikāņu kompānija, kas pie kaula pārvades audio produktiem strādā jau kopš 2011. gada un sākotnēji savas tehnoloģijas veidoja militāriem mērķiem.

    Izvēlies sev piemērotāko AfterShokz austiņu modeli

    Ražotāja klāstā ir vairāki kaula pārvades austiņu modeļi un šodien apskatāmais Aeropex ir jaunākais no tiem. Tās ir pilnībā bezvadu austiņas, kas darbojas ar Bluetooth 5.0 bezvadu savienojumu (tās izmanto SBC kodeku un atbalsta A2DP, AVRCP, HSP, HFP Bluetooth profilus) un spēj atskaņot mūziku 8h ilgumā. Tāpat šīs austiņas varam izmantot arī zvanu veikšanai. Austiņas ir ļoti vieglas (26g), izturīgas un tām ir IP67 mitruma noturība. Vislabāk šīs austiņas izmantot sportojot, tās ir radītas tieši šādam pielietojumam! Austiņas maksā ap 170 eiro.

    Es Aeropex testēju mājās savienojumā ar iPhone telefonu, bet sportojot ar Apple Watch viedpulksteni. AfterShokz piedāvā arī Xtrainerz austiņas, kurās var ielādēt 4GB mūzikas pa taisno, tad nevajadzēs savienojumu ar pulksteni vai telefonu.

    Iepakojumā pāris patīkami pārsteigumi

    Vēl pirms ķeros pie pašu austiņu izmēģināšanas, vēlos parādīt, cik daudz labumu ražotājs ir iekļāvis kastītē. Vispār jāsaka, ka jau pats iepakojums rada kvalitatīvi nostrādāta produkta sajutu un tas priecē.

    Konkrētajam pirkumam no Amazon klāt nāca arī tīri feina gurnu somiņa. Tā ir ūdensizturīga un ar iestrādātiem atstarojošiem elementiem. Noderēs, lai skrējienā līdzi paņemtu telefonu vai kādu citu noderīgu nieciņu.

    Austiņu kastīte pamatīga un kopā turas ar magnētu palīdzību. Kad to atveram, uzreiz redzam pašas austiņas un papildus aksesuāru iepakojumu. Ar tiem tad no sākuma tiksim galā.

    Drošai un ērtai austiņu pārnēsāšanai ražotājs komplektā iekļāvis mīkstu silikona somiņu. Materiāls ir mīksts, mazgājams un aizdarītē iestrādāts magnēts, lai somiņa neatveras. Tāpat komplektā ir iekļauti ausu aizbāžņi. Kurām vēl austiņām ražotājs līdzi dod ausu aizbāžņus?

    Magnētiskais lādētājs spēj noteikt mitrumu

    Tā kā šīs austiņas izmanto specifisku magnētisku lādēšanas savienojumu, ražotājs komplektā ir iekļāvis divus uzlādes vadus. Šādu kabeli var par 10 dolāriem nopirkt arī atsevišķi. Magnētiskais savienojums ir ļoti stingrs un ierīce sapratīs, ja uzlādes kontaktos ir nokļuvis mitrums, kas traucēs veikt uzlādi. Šādā gadījumā zili sarkana mirgos indikatorgaismiņa un austiņas kliegs “Beep, beep, beep”. Uzlādes ilgums ir ap 2 stundām un pilnībā uzlādētas šīs austiņas spēj nodrošināt skanējumu līdz 8 stundām ilgi.

    Austiņu vadība ir saprotama un ērta

    Kā redzam informatīvajā kartītē zemāk, austiņu vadība notiek ar dažām pogām. Labajā pusē diezgan labi sataustāmas ir divas pogas ar kurām var regulēt mūzikas skaļumu, un, ilgāk paturot, iestatīt austiņas savienošanās režīmā. Arī ieslēgšana un izslēgšana notiek uz pāris sekundēm paturot “+” pogu. Viss vienkārši un saprotami, plus, indikatorgaismiņa palīdz saprast, kādā režīmā austiņas darbojas. Tāpat austiņas ar jaukas dāmas balsi apstāstīs, kā tām iet un ko tās dara.

    Otrā austiņu pusē uz ārpusi vērsta ir viena funkcionālā poga. Arī tā ir viegli sataustāma un saprotami piespiežama. Ar to varam kontrolēt mūziku un zvanus. Viens īss piespiediens – mūzika tiek nopauzēta un atsākta. Viens ilgs piespiediens un telefonā tiks izsaukts balss asistents. Divi īsi piespiedieni pārslēgs nākamo dziesmu, bet trīs – attīs dziesmu uz sākumu vai ieslēgs iepriekšējo dziesmu.

    Labajā “austiņā” ir divi caurumiņi, kuros paslēpta divu mikrofonu sistēma balss zvaniem un trokšņu slāpēšanai. Cik testēju, tad balss sakari ir apmierinošā kvalitātē. Proti, mēs dzirdēsim ko mums saka un mūsu teikto dzirdēs sarunas biedrs, taču skaņa nav pārlieku skaidra. Ārā būtiski traucēs vēja radītie trokšņi. Bet tas īsti nav trūkums, jo es vēl neesmu dzirdējis, ka šāda tipa bezvadu austiņas nodrošina kristāldzirdus balss sakarus.

    Ļoti vieglas, lokanas un izturīgas austiņas

    AfterShokz Aeropex ir ļoti mazas un vieglas austiņas. Ražotājs norāda, ka austiņām ir titāna rāmis, bet tās ir ietērptas diezgan mīksta silikona ādā. Tādējādi tās nešķiet aukstas uzliekot un ļoti stabili turas pat uz sasvīdušas miesas. Man ir liela galva un austiņas nespieda. Tās stabili turas aiz ausīm un arī skrienot nekur nemēģina aizšļūkt prom. Tā kā austiņām ir vēlams cieši pieskarties pie galvas, tad problēmas varētu būt cilvēkiem ar gariem matiem. Lai varētu pilnvērtīgi izmantot šīs austiņas, būs no matiem jāatbrīvo apgabals pie ausīm.

    Skanējuma kvalitāte atpaliek no “parastajām” austiņām

    Bet kā tad šīs austiņas skan? Ražotājs norāda, ka austiņas spēj atskaņot skaņas 20Hz – 20KHz frekvenču diapazonā, tātad nekas būtisks nav nozagts no “parastām” austiņām. Ja pieliksim austiņas pie ausīm, tās skanēs kā “parastas” austiņas, tāpēc te nav nekādas maģijas. Tām ir kustīgs skaļrunis, kas spēj ievibrēt ne tikai kaulu uz kura uzliktas, bet arī gaisu ap tām. Interesanti, ka pieliekot pie auss, austiņas šķiet skaļākas nekā tad, ja tās izmantojam kā pienākas, uz vaigu kauliem. Pie augstāka skaļuma līmeņa šīs austiņas sāk diezgan jūtami kņudināt un visdrīzāk pagriezīsim mazliet klusāk. Varbūt ar laiku pie šī var pierast. Te gan piezīmēšu, ka šo austiņu būtība ir ļaut dzirdēt apkārtējās vides trokšņus, tāpēc skaļuma trūkums īsti nav austiņu mīnuss. Cita lieta, ka skanējums man šķita tāds diezgan pliekans. Zemās frekvences nav sulīgas un viss skanējums kopumā vairāk koncentrējas vidējās frekvencēs. Šīs austiņas pavisam noteikti nav salīdzināmas ar lielu daudzumu citu “parasto” austiņu tieši skanējuma kvalitātes ziņā. Mājās es labāk klausos mūziku ar Apple AirPods Pro vai SteelSeries Arctis 3.

    Šogad savu skriešanas sezonu uzsāku vēlu un sāku to ar tehnisko lietu sakārtošanu. Pēc lādzīgu cilvēku ieteikuma, Endomondo vietā tagad lietoju Strava un aktivitātes uzskaitu ar Apple Watch 5 viedpulksteni, ko izmantoju ikdienā. Pirmajā skrējienā pamēģināju dabūt mūziku pulkstenī (tas bija negaidīti sarežgīti) un savienoju to ar AirPods Pro austiņām. Mūzika skanēja, bet sapratu, ka ir diezgan nekomfortabla sajūta skriet ar šādi aizpildītām ausīm. Pat tā saucamais Transparency režīms, kad austiņas cauri laiž apkārtējās vides trokšņus, ne pārāk palīdzēja. Nākamajā vakarā uzvilku AfterShokz Aeropex un pieredze jau bija labāka. Tomēr drošai skriešanai vai riteņbraukšanai pilsētvidē ļoti noder brīvas ausis un spēja labi dzirdēt apkārt notiekošo. Skrējiena sākumā mazliet paklausījos mūziku, bet visai ātri pārslēdzos uz podkāstu, lai notestētu vai varu korekti uztvert šāda veida saturu. Tā kā skrējiens veda gar lielceļu, tad brīžiem traucēja skaļi motocikli, bet principā arī ar šāda veida austiņām var vienlīdz labi klausīties gan mūziku, gan podkāstus vai audiogrāmatas. Visvairāk man gan patika tas, ka austiņas ir ļoti vieglas un stabili turas uz galvas, nevienā momentā nebija vēlmes kaut ko piekārtot vai bažas, ka austiņas nokritīs.

    AfterShokz Aeropex ir lieliskas austiņas sportošanai!

    Rezumējot gribu teikt, ka AfterShokz Aeropex man ļoti patika un es tās labprāt izmantotu skrienot vai braucot ar velosipēdu. Austiņas ir ļoti vieglas, labi turas uz galvas, un, galvenais, ļauj saklausīt apkārt notiekošo. Tas ļoti uzlabo drošību! Sportošanai skaņas kvalitāte būs pietiekama, bet mājās labprāt pārslēgsimies uz “parastajām” austiņām, kas nodrošina krietni krāšņāku skanējumu.

    AfterShokz Aeropex skaitās šīs kategorijas labākais produkts un attiecīgi maksā. Ja gribi pamēģināt kaula pārvades austiņas, bet neesi gatavs par tām maksāt tik daudz, par ~50 eiro var nopirkt Vidonn F1 austiņas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    19 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Arnis
    11.05.2020 17:03

    Vai viņas būtu izmantojamas cilvēkiem arī ar dzirdes defektu?Respektīvi-ja viena auss zaudējusi dzirdamību,varbūt ir kādas domas vai secinājumi.

    Arnis Blumbergs
    11.05.2020 18:19

    Vai ir kas dzirdēts par iegādi mūsu pusē jeb jāmeklē caur Amazon?

    11.05.2020 19:25

    uz cik tu novērtētu skaņas kvalitāti, ja izslēdzam no vērtējuma ierobežoto diapazonu?

    Vikija
    19.05.2020 12:37

    Labdien , Kristap, produkts ir pieejams tirgū. Vairāki modeļi.

    Vikija
    19.05.2020 12:36

    Labdien, iegādāties var http://www.eleme.lv un http://www.garmin.lv mājaslapās šo produktu. Kā arī produkts pieejams apskatīšanai Garmin salonveikalā -Dominā, Ieriķu ielā 3

    Sergejs
    20.05.2020 18:09
    Reply to  Vikija

    Super! Beidzot to var iegādāties arī Latvijā!

    11.05.2020 17:56

    Paldies par rakstu!

    Artūrs Žukovs
    11.05.2020 19:21

    Aaaaand ordered.
    Paldies par apskatu, nopirkts ir. :D

    Edgars Briedis
    12.05.2020 01:31

    Rītdien jau dzersim alu, pieliekot pie nierēm attiecīgus raidītājus :)

    12.05.2020 05:47
    Reply to  Edgars Briedis

    izstāstīšu “pasaciņu”, kaut gan man liekas, ka tomēr patiesu padomju laiku stāstu no drauga par radinieku.

    cilvēkam, vēl spēka gados, slimīgi lēkāja asinsspiediens un ārsts izraksīja panēsāt speciālo kastīti, kas mērīs sirdsdarbību un sakrās datus. vienreiz jamais izlavījās no slimnīcas un aizgāja līdz tuvējam krogam, lai papļāpātu ar draugu un pa kluso ierautu pāris kausiņus alus (protams, ka slimnīcas režīmā alko bija strikti aizliegts). kad dakteris ieraudzīja asinsspiediena grafikā normalizāciju un izspieda atzīšanos no slimnieka, ka tas bija dzēris alu — tika izrakstīta oficiāla rekomendācija darbavietai, kas noteica viņam izdzert alu pie pusdienām.

    cik skaudīgi esot skatījušies kolēģi…

    Janis Liepins
    12.05.2020 13:14
    Reply to  digitalk

    Šo stāstu ir daudz un tos rada atkarīgi / pusatkarīgi cilvēki tādejādi leģimitizējot patēriņu. Līdzīgi kā ar vīna regulāra patēriņa veselīgumu, visticamāk būs ļoti racionāls skaidrojums, ko atkarīgie mēģina nointerpretēt šādi.
    Alko nekad un ne pie kādiem apstākļiem nav veselīgs. Pat šoka novēršanai, jo pie izejas ir tas pats šoks + paģiras.

    20.05.2020 18:38
    Reply to  Janis Liepins

    protams, viszini, tieši tāpēc bija prakse pēcoperācijas periodā dažiem slimniekiem dot 30 gramus konjaka asinsspiediena pazemināšanai. noteikti tie ārsti nodarbojās ar alkoholisma propagandu.

    Armands
    24.05.2020 17:02

    Sveiki! lietoju Aftershokz ausis apmēram gadu , protams ka tās nav tradicionālas ausīs iebāžamās , bet ja vajag dzirdēt apkārt notiekošo un vienlaicīgi lai””galvā skan”” radio – ideāls risinājums. Neesmu novērojis kādu kaitīgu iedarbību-varu vien atzīmēt tikai pozitīvu pieredzi . Žēl ka šādu produktu nav izgudrojusi Latvija! Es gan lietoju AS500 modeli un AS 600 Track Titanium – protams mans sapnis ir Aeropex. Iesaku visiem kā otru austiņu komplektu klasiskajām , kā arī ceļojumam un tūrismam – jeb ideālu variantu HANDsfree sistēmu automašīnā.

    Lauris
    07.09.2020 18:25

    Tikko iegādājos Tet veikalā. Trešdien būs pirmais kopā skrējiens. Šodien tikai izmēģināju zvanus un jāsaka, ka kvalitāte ir ok, bet ne ļoti ok. Taču tas laikam jau nebūs šo austiņu galvenais uzdevums.

    Lauris
    09.09.2020 22:08
    Reply to  Lauris

    Šodien izskrēju krosu. Secinājumi – ekselenti. Nekas nekur negrib krist nost, nekas nav jāpiekārto, kā uzliku, tā aizskrēju, tā atskrēju. Lielisks produkts.

    Reklāma