Web Analytics
More
    Reklāma

    Zinātnieki radījuši sensoru, kas ļauj vadīt dronu ar muskuļu palīdzību

    Jaunākie raksti

    Masačūsetsas universitātes (MIT) datorzinātnes un mākslīgā intelekta laboratorija publicējusi video, kurā redzams, kā tiek strādāts pie kustību sensora, ar kura palīdzību attālināti kontrolētu drona kustību. Šajā sistēmā izmantotas roku kustības un muskuļu signāli.

    Jaunais risinājums ir īpašs ar to, ka netiek izmantoti kādi optiski sensori, acu kustība vai kas cits, bet tieši dabiskas cilvēka kustības, kuru mērķis ir veidot saikni starp cilvēka darbību un robotiem. To varētu pielietot tieši industriālo robotu iekārtās, kuras spētu attiecīgi palīdzēt cilvēkam, piemēram, nolasīt ar kādu spēku ir jāpaceļ kāds priekšmets, cik liela amplitūda ir jāveic, lai veidotos šāda mijiedarbība. Šāda kontrole noteikti pavērtu iespējas tieši ārstiem veikt ļoti precīzas attālinātas operācijas, ja robots spēs precīzi attaisnot ar kādu spēku jāveic griezums un citas darbības.

    Reklāma

    Dronu gadījumā šāda vadības kontrole sniedz iespēju attālināti nodrošināt piekļūšanu dažādam sarežģītām vietām un veikt ļoti precīzu apkopi, tīrīšanu vai kādus novērošanas darbus. Līdzīgi kā to jau dara Latvijas uzņēmums Aerones, taču šī risinājuma gadījumā tās būtu precīzas kustības un vadība izmantojot tieši cilvēka roku impulsus ne vadības pultis. Papildus šāda vadība ļautu cilvēkiem ātrāk apgūt robotu vadību, ja tie spētu simulēt cilvēkam ierastas darbības, neprasot laiku speciālas vadības pults apgūšanai.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    29.04.2020 17:45

    nezinu no kurienes rakstā parādījušies spriedumi par pielietojamo spēku, amplitūdu un vēl ārstiem. nekā tāda oriģinālā nav, jo tas ir bezjēdzīgi. šeit tiek izstrādāta vadība ar kustībām, bet nav atgriezeniskās saites, kas ļautu cilvēkam kontrolēt pielietojamo spēku.

    Reklāma