Web Analytics
More
    Reklāma

    Dell OptiPlex 7070 Ultra apskats – neredzamais biznesa datoriņš

    Jaunākie raksti

    Biznesa klases datori nebūtu dēvējami par dikti aizraujošām ierīcēm. Parasti tie ir pelēcīgi melnas, kantainas kastes, kas paredzētas, lai tās mētātos zem galda vai klēpjdatora somā lielāko savu dzīves daļu. Dell OptiPlex 7070 Ultra pavisam noteikti izceļas no pelēcīgās masas ar gana interesantu pieeju biznesa datora izveidei.

    Pie manis OptiPlex 7070 Ultra atceļoja milzu kastē, tajā varētu iepakot aptuveni piecus līdz sešus kilogramus griķu (10x… 12x 0.5 kg), kādas četras līdz piecas palielas čipsu pakas vai četras lielās tostera baltmaizes, ja mērām šībrīža aktuālajā valūtā. Liels bija mans pārsteigums, kad pats OptiPlex 7070 Ultra dators izrādījās kaut kas aptuveni divu palielu, kopā saliktu šokolādes tāfelīšu izmērā. Pārējo iepakojuma tilpumu aizņēma OptiPlex 7070 Ultra līdzi nākošie aksesuāri, kuru skaitā ir arī klāt iegādājama tastatūra un pele.

    Reklāma

    OptiPlex 7070 Ultra vismaz manās acīs ir kaut kas jauns, bet ticu, ka Dell šo ideju attīstīs arī tālāk, piedāvājot arvien sakarīgākus risinājumus, kas šobrīd varbūt vēl nav tik forši nostrādāti.

    No OptiPlex 7070 Ultra datora te faktiski redzama tikai daļa no monitora kājas

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: četru kodolu Intel Core i7-8565U, 1.8 GHz – 4.6 GHz
    • Videokarte: Intel UHD Graphics 620
    • Operētājsistēma: Windows 10 Pro
    • RAM: 16 GB 2666 MHz DDR4 (max 64 GB RAM)
    • Ekrāns: pievienojami līdz trīs ekrāni ar DisplayPort
    • Atmiņa: 512 GB M.2 PCIe NVMe Class 35 SSD (max 2x 1TB SSD)
    • Pieslēgvietas: 1x RJ-45 (10/100/1000 Mbps), 1x USB 3.1 Gen 2 Type-C ar DisplayPort Alt Mode (sāns), 1x USB 3.1 Gen 2 ar PowerShare (sāns), 1x USB 3.1 Gen 2 Type-C ar DisplayPort Alt Mode/Power Delivery (apakša), 1x USB 3.1 Gen 1 ar SmartPower (apakša), 1x USB 3.1 Gen 2 SmartPower (apakša), 1x Audio Jack (sāns)
    • Wi-Fi: Intel AX200 Wi-Fi 6 2×2 Wi-Fi 802.11ax, Bluetooth 5.0
    • Paplašinājumu pieslēgvietas: 1x M.2 2230 (Wi-Fi un Bluetooth), 1x M.2 2230 PCIe solid-state atmiņai, 1x SATA 3.0 papildu 2.5” SSD vai HDD ievietošanai
    • Svars: ap 0.525 kg
    • Izmēri: 25.62 cm x 9.61 cm x 2.77 cm
    • Akumulators: nav
    • Papildu: iepakojumā OptiPlex Ultra monitora kāja ar iespēju pievienot Dell vai citu ražotāju 19” līdz 27” monitoru svarā starp 2.2 un 5.4 kilogramiem
    • Krāsa: melni sudrabpelēka monitora kājas krāsa
    • Cena: testam saņemtais modelis maksā aptuveni 1300 dolārus, pie mums veikalos pieejama Dell OptiPlex 7070, i3-8145U, RAM 8 GB, SSD 256 GB, Windows 10 Pro versija par aptuveni 750 eiro.
    Jā, šis ir dators

    Acīm paslēpts izskats un pārdomāta uzbūve

    Dell OptiPlex 7070 Ultra nav vis parasts neliela izmēra, aiz monitora pieķibināms datoriņš, tā vietā Dell izvēlējies OptiPlex 7070 Ultra ieslēpt monitora kājā. Protams, klāt piepērkami arī aksesuāri, kas ļauj OptiPlex 7070 Ultra piestiprināt vienkārši ekrāna aizmugures daļā, bet ne par to šodien ir stāsts. Pie manis OptiPlex 7070 Ultra nonāca visai pilnā komplektā – pats OptiPlex 7070 Ultra datoriņš, speciāla monitora kāja, kas paredzēta datora paslēpšanai no acīm, kā arī bija klāt pievienota Dell bezvadu tastatūra un pele. Kas tad iztrūka? Jābūt ir uzmanīgam, jo OptiPlex 7070 Ultra komplektā nenāca monitora video vads, kas diemžēl arī nav nekāds mājās atrodamais standarta vadiņš (USB Type-C vads ar DisplayPort Alt Mode).

    Vienīgās video izejas OptiPlex 7070 Ultra datoram ir USB Type-C vads ar DisplayPort Alt Mode. Kas nozīmē, ka datora pusē ir USB Type-C pieslēgvieta, bet mums vajadzēs arī speciālu vadu ar DisplayPort otrā galā vai pāreju uz DisplayPort. Dell pats ražo speciālus, neliela garuma USB Type-C vadus ar DisplayPort Alt Mode, bet tāds šoreiz līdzi dots netika. Nācās iztikt ar pāreju uz DisplayPort. Šī ir nianses, kas var nedaudz pabojāt iespaidu par OptiPlex 7070 Ultra.

    Monitora kājas dekoratīvais panelis (kreisajā pusē), aiz tā tiek pieklipsēts klāt datoriņš (labajā pusē)

    Kā jau iepriekš minēju, OptiPlex 7070 Ultra izmēra ziņā ir kā divas kopā saliktas lielās šokolādes tāfelītes. Varbūt pat OptiPlex 7070 Ultra ir nedaudz šaurāks. Tas nozīmē tikai to, ka OptiPlex 7070 Ultra dvēselīte ir veidota no klēpjdatoru detaļām, kas gan ofisa darbiem nav nekas slikts. Tieši pretēji!

    Pats OptiPlex 7070 Ultra izskata ziņā ir necils, bet to paredzēts pilnībā paslēpt iekš gana glītas Dell monitora kājas. Kāja ir pelēki sudrabota, to iespējams salikt un atvērt (izjaukt) bez instrumentu izmantošanas. No OptiPlex 7070 Ultra ārā vien rēgosies sāns ar pāris pieslēgvietām (USB Type-C, parastais USB Type-A un austiņu pieslēgvieta) un Power poga monitora kājas augšpusē.

    Šādi datoriņš izskatās no aizmugures bez pieklipsēta monitora. Atstāju DisplayPort adapteri vietā, kur nāk ārā otra Type-C un parastā USB pieslēgvieta.

    Šeit nonākam pie pieslēgvietām, kuru klāsts nav slikts, tas pat ir salīdzoši plašs, ja pieslēgvietas salīdzina ar parastu klēpjdatoru. OptiPlex 7070 Ultra piedāvā trīs ātras USB pieslēgvietas, divas USB Type-C uz DisplayPort Alt Mode video izejas, LAN un pat austiņu pieslēgvietu. Sliktā ziņa ir tā, ka divas USB pieslēgvietas un viena no Type-C pieslēgvietām ir paslēptas skatam un pieejai, kad OptiPlex 7070 Ultra ievietots monitora kājā. Te man rodas visai pamatotas aizdomas, ka žonglēšana ar USB sadalītāju var kļūt neizbēgama, jo ikdienā datora sasniedzamajā sānā ir tikai viena USB pieslēgvieta un viena USB Type-C uz DisplayPort Alt Mode video izeja. Protams, šajās USB Type-C pieslēgvietās dzīvojas arī datu savienojums, bet peli vai tastatūru tieši pie USB Type-C nepieslēgsi (ar burtiski pāris izņēmumiem), un atkal sākas danči ar pārejām.

    Ja uzmanīgi ieskatās, var redzēt apakšējās (ikdienā nepieejamās) un arī sāna (pieejamās) pieslēgvietas

    USB Type-C uz DisplayPort Alt Mode video izejas nodrošina līdz trīs monitoru pievienošanu OptiPlex 7070 Ultra, kas ir ļoti labs rezultāts, kad to salīdzina kaut vai ar biznesa klases klēpjdatoriem, kuriem nāktos klāt piepirkt aptuveni 200… 250 eiro un nereti arī dārgākas dokstacijas, lai pievienotu divus vai trīs monitorus.

    Minēju pāris ne pārāk labas OptiPlex 7070 Ultra īpašības, bet tās visas ir ātri atkožamas, it īpaši, ja runa ir par uzņēmuma IT departamentu. Labās ziņas ir tās, ka OptiPlex 7070 Ultra ņem pretī standarta moderna klēpjdatora komponentes. Turklāt nomaināms ir viss – bezvadu Wi-Fi tīkla karte, SSD tipa atmiņa, divas RAM plāksnes pieejamas uzreiz skatam, kad atbīda vaļā OptiPlex 7070 Ultra korpusu. Otrā pusē ir pat iespēja pievienot 2.5 collu SSD vai HDD disku. OptiPlex 7070 Ultra dzesē visai vienkārša izskata klēpjdatora ventilatoriņš, arī to tīrīt būs gana ērti.

    Kopumā jāsaka, ka apkopt vai uzlabot OptiPlex 7070 Ultra ir daudz vienkāršāk nekā mūsdienu klēpjdatoru, kam var nākties ņemt nost tastatūru, lai piekļūtu atmiņām. Visam iespējams piekļūt, izmantotas standarta skrūves vien pāris vietās, viss cits ir nomaināms bez instrumentu izmantošanas. Te jāliek 10 no 10 punktiem par OptiPlex 7070 Ultra servisēšanas iespējām.

    Nomainīt var pilnīgi visu, arī aktīvā dzese stiprinās vien ar pāris skrūvītēm

    Nejūtams enerģijas patēriņš

    Mani pamatīgi pārsteidza OptiPlex 7070 Ultra enerģijas patēriņš. Jāņem gan vērā, ka te ir runas par neliela izmēra klēpjdatora dzelžiem bez iebūvēta monitora un bez spēcīgas, spēlēm paredzētas videokartes. OptiPlex 7070 Ultra tukšgaitā netērē gandrīz neko. Sakot “neko”, domāju arī tieši neko, jo man pieejamā mērierīce tiešām dažkārt rādīja nulli OptiPlex 7070 Ultra tukšgaitas laikā. Pilnīgi skaidrs, ka kaut ko OptiPlex 7070 Ultra tērē, bet tas ir nenozīmīgi.

    Ikdienas ofisa niekošanās darbos OptiPlex 7070 Ultra tērē aptuveni 12 – 18 W, kas arī ir ļoti maz. Lielākais enerģijas patēriņš uzrādījās veiktspējas testos, bet arī tad datoriņš ēda knapus 35 W. Salīdzinājumam – 15.6 collu klēpjdators ar trešās paaudzes AMD Ryzen 7 tērē aptuveni 25 līdz 35 W tukšgaitā un vieglos ofisa darbos.

    Vadu menedžments, kad tiek izmantots parasts DisplayPort vads un Dell pāreja no Type-C uz DP. Ar speciālo, īso Dell Type-C uz DP Alt vadiņu būtu glītāk

    Būs nedaudz jāpapēta instrukciju, lai pareizi pievienotu OptiPlex 7070 Ultra elektrības vadu, kā arī jāsaprot, ka zem galda tomēr mētāsies kompakta klēpjdatora izmēra barošanas bloks, bet tie visi ir nieki.

    Lietotnes

    Pamata komplektā OptiPlex 7070 Ultra līdzi nāk Dell Support Assistant lietotne un Dell Command lietotne, kas atbild par atjauninājumiem. Dell Support Assistant lietotne faktiski arī piedāvā tos pašus BIOS un draiveru atjauninājumus.

    Vismaz ASV lapā Dell piedāvā piepirkt klāt vairākas lietotnes, kas saistītas ar drošību, datu šifrēšanu un mākoņdatiem.

    Viduvēja veiktspēja

    Jāņem vērā, ka OptiPlex 7070 Ultra ir un paliek klēpjdatoru līmeņa dators, turklāt tam nav nekādas spēlēm paredzētas videokartes. Interesanti, ka daži veiktspējas testi uzrādīja visai zemu novērtējumu OptiPlex 7070 Ultra datoram, lai arī tam tiešu iemeslu nesaskatīju. PCMark lietotne un 3DMark lietotne gan kaut ko kurnēja par OptiPlex 7070 Ultra videokartes draiveri. Atkārtoti pārbaudīju draivera aktualitāti ar Windows 10 Update un Dell Support Assistant rīku, neko svaigāku no draiveriem nepiedāvāja. PCMark lietotne un 3DMark lietotne parāda, ka OptiPlex 7070 Ultra veiktspēja ir aptuveni vienā līmenī ar biznesa klases klēpjdatoriem, kas tikuši pie Ryzen 5 3500U procesora kopā ar 8 GB RAM, veiktspējā ļoti tuvu ir arī Intel Core i5-8250U ar tiem pašiem 8 GB RAM.

    Noteikti jāuzteic ir NVMe SSD tipa diska ātrdarbība. Šī ir noteikti ātrākā redzētā klēpjdatoru atmiņa, lai arī izmantots tiek Hynix ražots SSD tipa disks, kas atsevišķos uzdevumos esot aptuveni 10… 15% lēnāks par līdzīgas cenas Intel NVMe atmiņām.

    Testam saņemtais OptiPlex 7070 Ultra aprīkots ar 16 GB 2666 MHz DDR4, maksimālais apjoms ir 64 GB (2x 32 GB), bet diez vai kāds bez specifiskas vajadzības tik tālu palielinās operatīvo atmiņu. Tāpat OptiPlex 7070 Ultra aprīkojams ar divām SSD tipa 1 TB atmiņām.

    Noteikti jāsaka, ka video apstrādei OptiPlex 7070 Ultra ir maz piemērots, toties fotoapstrādei vienkāršā līmenī datoriņš būs gana piemērots savas ātrās atmiņas dēļ.

    Veiktspējas testu laikā OptiPlex 7070 Ultra sāka visai skaļi uzvesties, kas ir visai saprotami. Datoriņam nav nekādu uzlabotu dzesēšanas instrumentu, tas ticis pie visai vienkārša paskata viena aktīvā ventilatora. Noteikti kārtīgs mūsdienu klēpjdators būs ticis pie klusākas un arī efektīvākas dzesēšanas sistēmas.

    Skats no augšas – redzama ieslēgšanas poga un daļa no dzesēšanas sistēmas restītēm. Monitors vēl nav piekarināts.

    Nobeigumā

    Dell nenoliedzami ir labi pastrādājis pie OptiPlex 7070 Ultra nelielā, paslēpjamā datoriņa. Tas ticis pie gana brašiem dzelžiem, vietu uz galda neaizņems trausls klēpjdators. Ofisa vidē arī OptiPlex 7070 Ultra nebūs iespējams apliet ar kafiju, bet klēpjdatori gana bieži cieš no ūdens, kafijas un citām dzirām. Tāpat milzu OptiPlex 7070 Ultra pluss ir iespēja brīvi mainīt un uzlabot RAM apjomu, atmiņas, pievienot 2.5 collu HDD vai SSD un ātri iztīrīt putekļus. Kā ofisa darbinieks nekad neredzēsi OptiPlex 7070 Ultra, tas tev netraucēs nekādā veidā.

    Mājas lietotājam droši vien ar OptiPlex 7070 Ultra iespējām varētu nepietikt, jo šiem datoriņiem nav nekādas iespējas uzstādīt spēlēm paredzētu videokarti. Šobrīd gan spēļu straumēšana kļūst arvien aktuālāka, kas varētu glābt situācijā, kad kaut ko tomēr ir vēlme paspēlēt.

    Nedaudz diskutabla ir situācija ar pieslēgvietu izvietojumu – divas standarta USB pieslēgvietas ir paslēptas, kamēr tikai viena izvietota pieejama OptiPlex 7070 Ultra sānā. Nāksies plānot USB izmantošanu, bet ofisa datoriem tāpat USB pieslēgvietas tiek izmantotas pelei un tastatūrai, datus caur USB zibatmiņu apkārt nēsāt ir neērti un nedroši.

    Tāpat OptiPlex 7070 Ultra komplektā nav iekļauts videovads vai pāreja no USB Type-C uz DisplayPort. Type-C ar DisplayPort Alt Mode vads/pāreja ir gana dārgs prieks (pāreja maksā ap 35 eiro, kamēr vads “pa tiešo” maksā ap 25 eiro), bet šāda vada pieejamība pie mums veikalos ir ļoti vāja. Neesmu arī milzu sajūsmā par vadu menedžmentu pašā datoriņā un pēc tam vadu atlikumiem, kas karājas ārā no monitora aizmugures daļas. Šo risinātu Dell izveidotais Type-C ar DisplayPort Alt Mode vads (vads veidots speciāli īsāks, lai monitora aizmugurē nekarājas lieki vada metri), bet tas netiek dots līdzi komplektā.

    Šāds viegls haosiņš radīsies, kad mēģināsi slēgt klāt vairākus monitorus

    Ofisa darbiem ar OptiPlex 7070 Ultra veiktspēju pietiek un pāri paliek. Ofisa režīmā arī gandrīz nekad neiegriezīsies ventilators.

    Kopumā uzskatu, ka OptiPlex 7070 Ultra ir tiešām super risinājums ofisam un, iespējams, arī mājām. OptiPlex 7070 Ultra noteikti nav lēts, bet ideja un izpildījums man ļoti patika. Dell atliktu vien iedot komplektā video vadu un pārcelt vienu noslēpto USB uz OptiPlex 7070 Ultra sānu brīvākai piekļuvei, un man datoriņš 100% patiktu.

    Atļaušos atzīmēt, ka OptiPlex 7070 Ultra specifikācijā skaidri norādīts, ka līdzi dotā monitora kāja netur neko virs 27 collām un nedaudz virs 5.4 kilogramiem. Diemžēl pieejams bija vien liekts 32 collu monitors, šādu monstru tiešām OptiPlex 7070 Ultra kāja neturēja, bet tā noteikti nav OptiPlex 7070 Ultra vaina!

    Skaisti uzskatāms reklāmas materiāls ar visiem vadiem

    Patika

    • Gudri izmantota vieta datora monitora kājā
    • Iespēja uzlabot un nomainīt komponentes bez instrumentiem (maksimums nepieciešams tā dēvētais krusta skrūvgriezis)
    • Iespēja uz kājas uzlikt gandrīz jebkādu monitoru
    • Iespējams pievienot līdz 3 monitoriem

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • Viduvēja ātrdarbība
    • Vairums pieslēgvietu ikdienā noslēptas
    • Nenoliedzami dārgs
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ruksis
    29.04.2020 13:29

    Nu diezgan bēdīga situācija ir ar all in one datoriem. Draza, par megacenu. Lenovo Tiny un DELL Micro ar iepriekšējo paaudžu CPU. Pašam salikt ko līdzīgu uz AMD bāzes praktiski neiespējami. Meklēju AsRock DeskMini A300, tak tādus netirgo :( Sasāpējās….

    digitalk
    29.04.2020 19:57
    Reply to  Ruksis

    tiešām obligāti AMD bāze? ar ko tad DeskMini 310 sērija uz Intela nogrēkojusies?

    Juons
    30.04.2020 00:33
    Reply to  Ruksis

    Vēl pirms pāris nedēļām A300 bija iekš Dateks, tagad pazuda…
    @digitalk – AMD variantam būs daudz labāka grafiskā jauda. Un tā kā šajos datoros nevar ievietot videokarti, tad tas ir svarīgs faktors.

    digitalk
    30.04.2020 00:43
    Reply to  Juons

    skaidrs, paldies.
    @Ruksis ir Vācijas noliktavā, piegāde līdz divām nedēļām, cena ap 130 eiro. ja vajag, tad piereģistrējies forumā un uzsit PM.

    Fakti
    30.04.2020 21:16
    Reply to  Ruksis

    Varētu būt labs, tikai paliela beigās tā kaste šim un nesmuka piedevām ;)
    Tie varianti, bez aktīžas dzesēšanas ir krietni mazāki un smukāki.

    aaaabbbb
    29.04.2020 19:56

    lasīju, domāju norm cena, bet tad sapratu, ka ekrāns nenāk līdzi…

    Fakti
    29.04.2020 20:51

    Paldies par apskatu, interesants verķis un koncepts, tikai cena nenormāla, priekš tāda štruntuka bez monitora.
    Par 1220 € var nopirkt iMac 21.5″ DC i5 2.3GHz/ 8GB/ 1TB
    un iMac 27″ ar 5K moni sākot no 1900 €

    Fakts
    29.04.2020 21:35
    Reply to  Fakti

    Modifikāciju un servisojamības ziņā iMac nav salīdzināms ar DELL. Pat izjaukt normāli nevarēsi bez specifiskiem instrumentiem, nerunājot par kaut kādu ražotāja rezerves daļu pieejamību un uprade iespējām.

    Fakti
    29.04.2020 23:25
    Reply to  Fakts

    Izjaukt jau visu var, tikai ar salikšnu mēdz būt problēmas, tas tā ;)
    RAMu iMac 27″ modeļiem var bez problēmām pielikt, līdz 64GB (4 x 16GB DIMMs).
    Un, ko tad domā tanī OptiPlex 7070 tik ļoti upgrade_ot? Mātesplati mainīt, varbūt kārtīgu videokarti ielikt :D

    * *
    30.04.2020 09:42

    Vēl pirms Uhaņas vīrusa uzliktajiem ierobežojumiem skatījos bērnam AiO mācībām (aizņem mazāk vietas kā laptops + ārējais monitors), Lenovo izvēle it kā liela, bet atmetot modeļus ar HDD, pavisam knapos un ļoti jaudīgos, nemaz tik liela izvēle nav. Lai kā man patiktu ideja par Linux mājas kompim, skolā nav viegli iztikt bez msofisa (lai ko es arī nedomātu par to) – tātad, atkrīt MSI (nu nepirkšu es standalone windows licenci, ja nav OEM).
    Ko saka vietējie zinātāji, kur un ko paskatīties A1 segmentā? Vajadzības vienkāršas – šķiet, ka moni vajadzētu 24″, proci un cpu – ne celeronu ar 2 korēm, GPU lai baigi nekarst un nerij, galīgi ne spēlēm. NVMe disks, tomēr laba lieta ar jūtamu ietekmi ikdienas darbu ātrumam. RAM – 4(?)-nu 8GB, wifi5. Drīzāk nav runa par konkrētu modeli, bet varbūt ir idejas par šo segmentu kopumā.

    no name
    01.05.2020 01:13
    Reply to  * *

    ja vajag wifi tad ir mātenes ar wifi kaut kur 20ebrejus virs cenas
    MSI? viena no līderu firmām ja netaisies overklokot [tad labāk asus piemēram{labāks bios}vai gigabyte – labs vrm]
    disks jā – labāk pcexpres kaut kāds
    ram jā – 2x8gb pietiks
    un aizmirsti par keleronu ar divām kōrēm -pietiks apu kaut kāds Ryzen 5 3400G piemēram – lētāka matuška būs ar mazāku vrm jo nafig nevajag

    rudisaks
    30.04.2020 23:03

    Izskatās, ka nākotne tomēr pieder portatīvajam datoram. Caur usb-c piespraud vienu vadu un darbini visus savus monitorus un klavieri+peli. Visi šie mazie kompaktie PC it kā jā, bet no otras puses kāpēc tādu vispār vajag?! Ja esi entuziasts, tad būvē savu custom pc ar lielu korpusu

    no name
    01.05.2020 00:58
    Reply to  rudisaks

    portagļukam mūsdienās nav ko samainīt iekšēji – viņi karst un cepjās
    es savam pc vislaik kaut ko mainu
    skaļākais un siltākais man tgd ir backup hdd
    bet īsti vīri jau bekapus netaisa?

    Reklāma