Web Analytics
More
    Reklāma

    SPARK – elektroauto īres serviss Viļņā, iespējams, tuvojas arī Latvijai

    Jaunākie raksti

    Uzreiz jāsaka paldies aktīvajiem un acīgajiem tehnoloģiju entuziastiem, kuri norādīja par koplietošanas elektroauto servisa SPARK Latvia sludinājumu LinkedIn platformā, kur tiek meklēts biznesa attīstītājs Latvijā. Arī manā redzeslokā tas bija nonācis jau kādus 2-3 mēnešus iepriekš, tāpēc varam spekulēt, ka, iespējams, Latvijai tuvojas ērtas elektroauto īres serviss. Taču šobrīd Spark darbojas Viļņā, tāpēc iepazīsimies, kas tad notiek kaimiņos.

    Uzņēmums SPARK ir Lietuvas un Bulgārijas jaunuzņēmums, kurš piedāvā tieši elektrisko automašīnu īres pakalpojumus gan Bukarestē (Rumānija), Sofijā (Bulgārija) un Viļņā (Lietuva). Tas ir dibināts 2017. gadā, palēnām attīstot savus darbības valstis un pilsētas. Mums vistuvākā vieta ir kaimiņos esošā Viļņa. Papildus 6 dažādiem elektroauto – VW e-GOLF, Nissan e-NV200, VW-up! (sekojiet Kristapam, kurš rullēs ar uzlaboto versiju), Hyundai KONA, Hyundai IONIQ un Nissan Leaf – attiecīgi uzstāda un piedāvā arī auto uzlādes infrastruktūru, kura šobrīd sāk palikt ļoti noslogota.

    Reklāma

    https://www.instagram.com/p/Bsuq0LSFwsX/?utm_source=ig_web_copy_link

    Līdzīgi kā jau mums zināmajos koplietošanas servisos, tad visa pamatā ir lietotne, ar kuras palīdzību tiek uzsākta auto īre. Servisa apmaksas sistēma ir balstīta uz nobrauktā laika daudzumu, tāpēc netiek ņemts vērā nobrauktais attālums. Katram modelim ir sava īres maksa, balstoties uz tā vērtību un kravnesību:

    • VW e-up! modelis attiecīgi sākot no 1,95 EUR + 0,15 EUR/min;
    • VW e-GOLF no 2,47 EUR + 0,19 EUR/min;
    • Nissan Leaf no 2,47 EUR + 0,19 EUR/min;
    • Hyundai IONIQ no 2,47 EUR + 0,19 EUR/min;
    • Hyundai KONA no 2,60 EUR + 0,20 EUR/min;
    • Nissan e-NV200 no 2,73 EUR + 0,21 EUR/min.

    Minimālā summa par lētāko VW e-up! modeli būs sākot no 1,95 EUR, kur jau iekļautas 13 brauciena minūtes, taču pēc tam katra nākamā minūte izmaksā 0,15 EUR. Salīdzinājumam Carguru servisa minimālā maksā ir 2,50 EUR un lētākais minūtes tarifs ir 0,24 EUR, pēc 100 km nobraukuma parādās arī maksa par attālumu. Tīri ekonomiski, elektroauto ekspluatācija ir lētāka par automašīnām ar iekšdedzes dzinējiem.

    Tāpat izmantojot SPARK pakalpojumu pieejami visi noteiktie Viļņas labumi elektro automašīnām. Piemēram, nav jāmaksā par stāvvietām, kā arī var izmantot sabiedriskā transporta joslas, līdzīgi kā Latvijā. Līdzīgi kā vakardien Rīgā palaistajā Skok Sharing elektrisko motorolleru īres servisam, SPARK reģistrācijas laikā no konta ieturēs 2 EUR reģistrācijas maksu.

    Kā jau minēju ievadā, tad kāds Twitter acīgais lietotājs bija dalījies ar speciāli iezīmētu Rīgas daļu SPARK lietotnē. Jā, tā tiešām ir, ko es pats pārbaudīju lejupielādējot lietotni, taču kā savu pamatvalsti es nevarēju izvēlēties tieši Latviju, protams, karte automātiski saprot, kur es atrodos. Sludinājums par autoparka vadītāja amatu LinkedIn atradies pirms vairākiem mēnešiem, bet nekādas aktīvas darbības tieši SPARK Latvia saistībā nav dzirdētas jau 2 mēnešus, tāpēc pēc saviem novērojumiem gribētu teikt, ka servisa ienākšana varētu būt nedaudz aizkavējusies, bet plāni noteikti ir bijuši.

    AvotsSPARK
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Vladimirs
    22.04.2020 13:26

    Izskatās ka cena būs ļoti līdzīga kā citybee mazajiem fiatiem. Interesanti – kurš kuru izkonkurēs :D.

    Janek Kalninsh
    25.04.2020 18:55

    CityBee Fiat’iem tiešām ir 15 centi minūtē. BET klāt nāk arī 15 centi parkatru kilometru.
    Ja SPARK piedāvās tarifu modeli kā CarGuru, tad tas noteikti būs idevīgākais braukšanas ziņā.
    (pašam CarGuru arī ir dažādi tarifi, minūtes, minūtes+kilometri, izdevīgais) Pēc manas pieredzes braucot gan ar CarGuru, gan ar CityBee, cenas ziņā ir līdzīgi (maršrutā mājas-darbs-mājas), redzēs, ko piedāvās elektroauto (car) sharing’s :)

    Reklāma