Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijas Zabbix 15 gados kļuvis par vienu no pieprasītākajiem IT monitoringa rīkiem pasaulē

    Jaunākie raksti

    No Brazīlijas banku drošības uzraudzības līdz japāņu autobūvei, pasaules mēroga telekomunikācijas grandiem, lielākajiem mazumtirgotājiem un lidostām, un ministrijām – tik liela ir pašmāju IT uzņēmuma SIA Zabbix darbības amplitūda. Kā uzņēmumam piecpadsmit darbības gados izdevies kļūt par pasaulē vienu no pieprasītākajām IT monitoringa programmatūrām?

    Pirms 15 gadiem – 2005. gada 12. aprīlī, kad tiek atzīmēts arī pirmais lidojums kosmosā 1961.gadā, tiek dibināts SIA “Zabbix”- atvērtā pirmkoda programmatūras uzņēmums. Uzņēmuma dibinātājs un vienīgais īpašnieks – Aleksejs Vladiševs ir atvērtā pirmkoda programmatūras, kas arī tiek saukta par “Zabbix”, autors. Sākotnēji radījis to savas toreizējās darbavietas vajadzībām, vēlāk nolēmis to attīstīt un pielāgot dažādām IT infrastruktūras uzraudzīšanas vajadzībām. Programmatūra ir paredzēta IT infrastruktūras resursu veiktspējas un pieejamības uzraudzībai un izsekošanai. To plaši pielieto visā pasaulē un Latvijā dažādās nozarēs – finanšu, aviācijas, tirdzniecības, izglītības, valsts un pašvaldību, kā arī organizāciju IT infrastruktūras monitorēšanai.

    Reklāma

    Pieejamība kā izaicinājums kvalitātei

    Programmatūra tika izstrādāta vairāk nekā divdesmit gadus atpakaļ, vēl pirms uzņēmuma dibināšanas. Līdz tai vairākus gadus tā tika noslīpēta un attīstīta, un tika meklēts apliecinājums tās pieprasījumam. Uzņēmuma dibināšana bija nākošais solis – paša radītā produkta pārejai uz biznesa risinājumu, ko noteica pirmo lietotāju atsauksmes un vajadzības – ne tikai izmantot programmatūru, bet arī pieprasījums tās uzturēšanai un tehniskajam atbalstam. Tā radās pirmā nepieciešamība tās komercializēšanai.

    Viens no būtiskākajiem soļiem šajā stāstā ir ne tik ierastā izvēle veidot atvērtā pirmkoda programmatūru, kas nozīmē, ka programmatūras izejas kods ir pieejams ikvienam, to var brīvi lejupielādēt, pārbaudīt un pielāgot pēc katra lietotāja vajadzībām. “Man tā bija dabiska izvēle – nodrošināt programmatūras pieejamību visiem un iespēju ikvienam pārbaudīt tās kvalitāti,” savu izvēli deviņdesmito gadu beigās skaidro A.Vladiševs. “Par lēmumu izveidot uzņēmumu joprojām esmu pateicīgs saviem draugiem un bijušajiem kolēģiem, viņu atbalsts bija ļoti svarīgs tajā brīdī,” piebilst A.Vladiševs.

    Produkta kvalitāte runā pati par sevi, tās reklamēšanā līdz šim nav ieguldītas tikpat kā nekādas investīcijas. Programmatūras popularitāte izplatījusies organiski – “no mutes mutē”. Tieši kvalitāte joprojām palikusi kā galvenā vērtība un dzinējspēks ne tikai uzņēmuma vadītājam, bet visai komandai.

    “Zabbix monitoringa risinājums ir ne tikai manis radītais produkts, kas pāraudzis uzņēmumā, bet es to redzu kā savu ieguldījumu pasaules biznesa un IT vides drošības un pārredzamības uzlabošanā. Viens no lielākajiem ieguvumiem no šiem piecpadsmit kompānijas gadiem ir tas, ka Zabbix ir pieejams ikvienam – globālām kompānijām, institūcijām, privātpersonām – ikviens var gūt labumu no tā,” par savu vīziju produkta līdzšinējā attīstīšanā saka A.Vladiševs. Ne velti uzņēmums šo gadu laikā saņēmis vairākus atzinības rakstus un balvas eksporta veicināšanā. Šī brīža attīstības virziens ir viens – nostiprināt savas pozīcijas un kļūt par Nr. 1 IT monitoringa risinājumu arī tirgos, kas līdz šim netika apgūti.

    Ar centru Rīgā un darbību visā pasaulē

    Šodien SIA “Zabbix” galvenais birojs atrodas Latvijā, Rīgā, bet uzņēmuma darbinieki strādā attālināti visā pasaulē. Šo piecpadsmit gadu laikā dibinātas trīs uzņēmuma meitas filiāles – Japānā, ASV un tikai pagājušajā gadā – arī Krievijā. Kopumā uzņēmums nodarbina ap 70 darbiniekiem Latvijā, 5 Krievijā, 1  Ukrainā un vairāk nekā 10 Japānā. Viens no uzņēmuma veiksmes faktoriem šo gadu laikā izrādījās aktīva partneru tīkla izveide – piesaistot vietējās IT profesionāļu kompānijas no visas pasaules, kas nodrošina “Zabbix” pakalpojumu pieejamību vairāk nekā 20 dažādās valodās. “Man ir svarīgi, ka Zabbix ir Latvijas uzņēmums un Zabbix programmatūra ir pasaules klases produkts. Svarīgi nodarbināt vietējo kapitālu. Svarīgi, ka mūsu gada galvenais pasākums notiek Rīgā, Latvijā, nevis Sanfrancisko, ASV. Zabbix dēļ uz Latviju ierodas simtiem IT profesionāļu no Amerikas, Eiropas, Ķīnas un visas pasaules. Un mēs viņiem parādām Latviju, viņi zina, ka šeit ir ne tikai profesionāls bizness un augsti attīstīti produkti, bet viņi atgriežas šeit atvaļinājumos, biznesa saliedēšanas braucienos un atved līdzi citus,” tā A.Vladiševs par SIA “Zabbix” darbību Latvijā un pasaulē.

    Svinības pandēmijas laikā

    Lai arī koronovīrusa Covid-19 izraisītā globālā pandēmija ietekmējusi arī SIA “Zabbix”, uzņēmuma darbības par 90% turpinās. Uzreiz pēc Latvijas valdības izziņotā “karantīnas perioda” uzņēmums vienas dienas laikā nodrošinājis attālināto strādāšanu gandrīz 70 Rīgas ofisā strādājošajiem. Darbs pie programmatūras izstrādes turpinās ierastā laika plānā, tikai visai komandai esot attālināti. Lielākās izmaiņas skārušas tieši apmācības un pasākumus – uzņēmums atcēlis visas apmācības programmas, ko organizē visā pasaulē. Uzņēmuma treneri un konsultanti visi atgriezušies veiksmīgi mājās un šobrīd turpina darbu attālināti. Tāpat drošības dēļ pārceltas četras no desmit plānotajām starptautiskajām Zabbix lietotāju konferencēm – Brazīlijā, Vācijā, Čehijā un Krievijā.

    Un pēc četru nedēļu attālinātās strādāšanas, uzņēmums šonedēļ kopīgi atzīmēs arī 15 gadu pastāvēšanas vēsturi – šoreiz bez kopīgas tortes un satikšanās, bet ar ‘iezvanīšanos’ virtuālajā telpā katram no sava mājas ofisa.

    SIA “Zabbix” tika dibināta 2005. gadā. Tas ir starptautisks programmatūras izstrādes uzņēmums, kas izveidots Latvijā. Filiāles pasaulē atvērtas Amerikas Savienotajās Valstīs,  Japānā un Krievijā. Uzņēmuma vadošais produkts ir Zabbix – atvērtā pirmkoda programmatūra, kas ir paredzēta IT infrastruktūras resursu veiktspējas un pieejamības uzraudzībai un izsekošanai. SIA ”Zabbix” piedāvā plašu komerciālu pakalpojumu klāstu, piemēram, tehnisko un konsultatīvo atbalstu, Zabbix integrāciju, ieviešanu un pielāgotus izstrādes pakalpojumus, kā arī Zabbix profesionālo apmācību. Uzņēmumam ir vairāk nekā 160 partneri visā pasaulē, un starp tiem ir arī daudzi vietējie nozares līderi.

    SIA “Zabbix” klientu vidū ir vieni no lielākajiem telekomunikāciju, finanšu, izglītības, mazumtirdzniecības, veselības aprūpes un valdības organizācijām visā pasaulē, daudzi no tiem ir iekļauti Fortune 500 sarakstā. Zabbix Latvijas klientu un lietotāju vidū ir tādi uzņēmumi un organizācijas kā Citadele, DEAC, Rīgas Tehniskā Universitāte, Valsts Ieņēmumu dienests, Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūra u.c.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma