Web Analytics
More
    Reklāma

    Mīti un patiesība par e-grāmatu lasīšanu latviešu valodā

    Jaunākie raksti

    2020. gada 8. martā Apgāds Zvaigzne ABC atzīmēja savas pirmās e-grāmatas – Jura Rubeņa un Lorensa Frīmena darba “Krīzes iespējas. Meditācija kā dzīves līdzsvarošanas māksla” – desmito dzimšanas dienu. Gatavojoties svinībām, apkopojām arī desmit jautājumus par Zvaigzne ABC e-grāmatu attīstību šo desmit gadu laikā. E-grāmatu svinības bija paredzētas visu martu, taču valstī izsludinātā ārkārtējā situācija ieviesa korekcijas Zvaigzne ABC digitālo produktu darbinieku ikdienā, jo strauji nācās pielāgoties attālināta darba ikdienai, kā arī lasītāju paradumu maiņai. Šobrīd varam teikt, ka e-grāmatas kā alternatīvs lasīšanas formāta veids daudzējādā ziņā ir noderīgs dažādām lasītāju grupām, tomēr sabiedrībā kopumā joprojām valda zināma neticība un šaubas par e-grāmatām. Šajā rakstā centīsimies aplūkot biežāk sastopamos mītus par e-grāmatu lasīšanu latviešu valodā, tos kliedējot ar faktiem no Zvaigzne ABC praktiskā darba pieredzes e-grāmatu jomā vairāk nekā desmit gadu laikā.

    Pirmais mīts. E-grāmatas iznīcina drukāto grāmatu biznesu.

    Iespējams, šis ir tikpat sens un nepatiess apgalvojums kā doma par to, ka TV ienākšana mājsaimniecībās mazinātu radio nozīmi. Poligrāfiski izdotiem izdevumiem ir daudz senāka vēsture nekā elektroniskajiem izdevumiem, jo par e-grāmatām kā alternatīvu lasīšanas formātu var runāt tikai kopš 2000. gadu sākuma. 2004. gadā ASV tehnoloģiju uzņēmuma Amazon vadītāja Džefa Bezosa (Jeff Bezos) vadībā tika uzsākta e-grāmatu lasītāja, kuru vēlāk nosauca par Kindle, izstrāde, kas tirdzniecībā nonāca 2007. gadā. Lai gan šī un citas e-grāmatu lasīšanas ierīces guva lielu popularitāti un atsevišķos gadījumos patiešām tika runāts par to, ka digitālā lasīšana varētu samazināt drukāto, tradicionālo izdevumu pārdošanas apjomus, šīs prognozes nav piepildījušās. Kopš 2015. gada ASV, Lielbritānijā un citās valstīs veiktie pētījumi liecina, ka drukātās grāmatas joprojām lasa un pērk vairāk nekā e-grāmatas.

    Reklāma

    Kādas ir atbildes uz jautājumu “Kāpēc jūs izvēlaties lasīt drukātās grāmatas?”? Visbiežāk lasītāji atbild, ka drukātās grāmatas raisa patīkamas emocijas, tām pieskaroties un pat sajūtot tipogrāfijas smaržas. Lasītājiem ir svarīga saskarsme ar grāmatnīcu darbiniekiem, izvēloties lasāmvielu. Bieži vien drukātās grāmatas pēc to izlasīšanas turpina ceļu pie ģimenes locekļiem vai draugiem, tās tiek pārdotas, atdāvinātas vai ziedotas. Lasītāji arī atzīmē, ka ikdiena ir kļuvusi piesātināta ar dažādām tehnoloģijām, tāpēc drukātais izdevums rada iespēju atbrīvoties no digitālās spriedzes.

    Arī Apgāda Zvaigzne ABC pieredze liecina par to, ka latviešu valodā lasošie vairāk izvēlas poligrāfiskos izdevumus, tāpēc bažām, ka “grāmata var piedzīvot nāvi” nav nekāda pamatojuma. Drukātās grāmatas ir un būs arī turpmāk, bet e-grāmatas ir alternatīvs darbu pieejamības formāts, kuram ir piekritēji, kas novērtē tehnoloģiju sniegtās priekšrocības.

    Otrais mīts. E-grāmatu lasīšanai ir nepieciešams iegādāties atsevišķu lasīšanas ierīci.

    Lai gan pasaulē ir daudz un diezgan atšķirīgu e-grāmatu lasīšanas ierīču, ja esat nolēmuši pamēģināt lasīt e-grāmatu, nesteidzieties vispirms iegādāties jaunu ierīci! E-grāmatu lasīšanai var izmantot gandrīz vai katrā mājsaimniecībā pieejamās populārākās ierīces: datoru, planšetdatoru vai viedtālruni. Katra no šīm ierīcēm nodrošina visas e-grāmatu lasīšanas pamatiespējas, izmantojot kādu no bezmaksas e-grāmatu lasīšanas programmām. Starp populārākajām minamas Adobe Digital Editions, Aldiko, Bluefire Reader, Books (Apple ierīcēm).  Ar šīm programmām e-grāmatā var, piemēram, palielināt burtus un rindstarpas, pielāgot teksta fontu, veikt piezīmes, saglabāt teksta izcēlumus (iekrāsot citātus), ievietot grāmatzīmes, kā arī pielāgot e-grāmatas “lapas” fonu.

    Ja e-grāmatu lasīšana ir iepatikusies un lasīts tiek daudz, protams, ir vērts apsvērt arī kāda no speciālajiem e-grāmatu lasītājiem (Kindle, Pocketbook u. c.) iegādi. Katram ražotāja produktam ir savas priekšrocības, tāpēc iesakām ņemt vērā ne tikai cenu kategorijas, bet arī savus lasīšanas paradumus. Kā galvenās priekšrocības speciālajiem e-grāmatu lasītājiem ir minamas ilgāks baterijas darbības laiks un mazāk atspīdošs ekrāns, kas atvieglo lasīšanu pat spilgtā saulē.

    Apgāda Zvaigzne ABC e-grāmatu klientu pieredze izmantojamo ierīču veidos ir visplašākā. Ir lasītāji, kuri paralēli e-grāmatām latviešu valodā daudz lasa arī svešvalodās, tāpēc kā iecienītākā ierīce tiek izmantota Kindle. Daļa lasītāju izmanto datora vai planšetdatora iespējas, bet lasītāji, kuri izmanto sabiedrisko transportu, kā arī mazuļu vecāki, norāda uz viedtālruņu priekšrocībām e-grāmatu lasīšanai.

    Trešais mīts. E-grāmatas bojā redzi.

    Attīstoties tehnoloģijām, cilvēki arvien vairāk laika pavada pie dažādiem ekrāniem gan tiešo darba pienākumu nodrošināšanai (dokumentu aprite, sarakste, prezentācijas utt.), gan izklaidei (filmas, video, ziņu portāli utt.) un mācībām. Ja pareizi ievēro digitālo ierīču izmantošanu un ievēro atpūtu no tām, e-grāmatu lasīšana redzi nepasliktina.

    Zvaigzne ABC organizētajos apmācību pasākumos par e-grāmatu lasīšanu un lietošanu ir piedalījušies salīdzinoši daudz vecāka gadagājuma cilvēku, kuri atzīst, ka viena no e-grāmatu priekšrocībām ir iespēja palielināt burtus. Tieši cilvēki, kuriem ir redzes problēmas, uzsver tehnoloģiju radītās ērtības lasīt tekstus bez lieka sasprindzinājuma. Ekrāniem ir iespējams pielāgot arī apgaismojuma intensitāti.

    Ceturtais mīts. Ja grāmata ir poligrāfiskā izdevumā, tā ir arī e-formātā.

    E-grāmatas var būt pieejamas lasītājiem tikai tādā gadījumā, ja autors vai viņu pārstāvošā aģentūra ir devuši piekrišanu šī formāta pieejamībai. Uz e-grāmatām arī attiecas autortiesību noteikumi, kas ir jāievēro ikvienā gadījumā, tāpēc izdevējiem nākas rūpīgi sekot līdzi autorlīgumiem un katras e-grāmatu tirdzniecības vietnes specifiskajām prasībām. Visbiežāk sastopami šādi ierobežojumi attiecībā uz e-grāmatām: tām ir īsāks tiesību termiņš nekā drukātajiem izdevumiem; tām ir ierobežojumi attiecībā uz izplatīšanas (tirdzniecības) veidiem vai teritorijām; tās tiek uzskatītas par augsta riska produktu, tāpēc izdevējam no katra pārdotā eksemplāra ir jāmaksā lielāka autoratlīdzība. Turklāt e-grāmatām ir paaugstinātā PVN likme 21 % apmērā. E-grāmata ir pakalpojums, kas tiek personalizēts (Social DRM aizsardzības sistēma nozīmē, ka iegādātajā e-grāmatas failā ir pircēja dati), t.i., līdz ar e-grāmatas iegādi lasītājs apņemas ievērot autortiesību noteikumus, kas attiecas uz e-grāmatu lietošanu: to nedrīkst kopēt, nodot lietošanai citām personām, pārsūtīt, pārveidot utt., turklāt par šo noteikumu pārkāpšanu ir paredzēta arī likumā noteiktā atbildība. Joprojām sastopamie pirātisma gadījumi ir iemesls, kāpēc atsevišķi autori vai viņus pārstāvošās aģentūras nedod piekrišanu savu darbu atveidošanai e-formātā latviešu valodā.

    Latvijā popularitāti ir ieguvusi 3td e-grāmatu bibliotēka, kurā e-grāmatas bez maksas var lasīt pašvaldību publisko bibliotēku reģistrētie lietotāji, jo par e-grāmatu lasīšanu samaksa tiek veikta no valsts budžeta līdzekļiem. Arī šeit ir būtiska atšķirība starp drukātajiem izdevumiem un e-grāmatām, jo bibliotēkās un abonēšanas servisos e-grāmatas drīkst būt pieejamas tikai tādā gadījumā, ja ir attiecīgi līgumu nosacījumi. Tas nozīmē, ka ne vienmēr, ja izdevniecība ir izdevusi e-grāmatu, tā būs pieejama arī bibliotēku klientiem.

    Piektais mīts. E-grāmatu fails ir “tas pats fails, ko sūta uz tipogrāfiju”.

    Atbilde uz bieži dzirdamo jautājumu “Bet kāpēc e-grāmatas nevar būt bez maksas?” ir tāda, ka e-grāmatu sagatavošanā ir gan papildu programmatūras un platformu izmaksas, gan arī jau iepriekšējā punktā aprakstītās autorlīgumu un PVN maksas. Itin izplatīts ir viedoklis, ka e-grāmatu sagatavošanā izdevniecībām nav jāiegulda papildu cilvēkresursi vai finansējums, ja reiz drukātā darba fails jau ir gatavs. Tā nebūt nav, jo e-grāmatu veidošana turpinās arī pēc “drukas faila” sagatavošanas. E-grāmatas pirms publicēšanas tiek ne tikai veidotas atbilstoši attiecīgā darba specifikai un e-grāmatas faila formātam (Zvaigzne ABC piedāvā PDF, ePub un mobi formātus, bet mācību e-grāmatas tiešsaistei tiek sagatavotas vēl citā veidā), bet arī testētas uz dažādām ierīcēm. Katrai e-grāmatu piedāvāšanas un tirdzniecības vietnei var būt savi specifiski nosacījumi kaut vai par tādām šķietamām niansēm kā vāka attēla izmērs.

    Sestais mīts. Latviešu valodā vispār nevar atrast e-grāmatas!

    Šis apgalvojums var šķist dīvains, ja esat šī raksta lasītāji, taču patiesībā Zvaigzne ABC digitālo materiālu izstrādātāji šo domu dzird gan no jauniešiem, gan no svešvalodās lasošiem, tātad tādas sabiedrības daļas, kurai ir pieejamas ierīces e-grāmatu lasīšanai un informācijas iegūšanai. 2020. gada aprīlī Apgāda Zvaigzne ABC mājaslapā e-grāmatu sadaļā ir iespējams iegādāties vairāk nekā 1600 e-grāmatu, Apple Books lietotnē – vairāk nekā 600, bet 3td e-grāmatu bibliotēkā ir vairāk nekā 300 darbu latviešu valodā.

    E-grāmatas latviešu valodā piedāvā arī Jāņa Rozes apgāds, letonika.lv, izdevniecība Latvijas Mediji, izdevniecība Kontinents, turklāt vairāku izdevniecību piedāvātās e-grāmatas ir arī las.am vietnē. 2020. gada aprīlī 3td e-grāmatu bibliotēkas lietotāju skaits ir pārsniedzis 8000 reģistrēto lietotāju atzīmi, tādējādi var uzskatīt, ka arī bibliotekāri aktīvi informē lasītājus par e-grāmatām. Lasītājiem noteikti ir iespēja atrast noderīgu un izklaidējošu lasāmvielu arī e-formātā latviešu valodā!

    Ja zinām, ka e-grāmatu sagatavošana prasa papildu resursus, tām ir paaugstinātais PVN 21 % apmērā, virkne ierobežojumu izplatīšanas ziņā, kāpēc tās vispār ir nepieciešamas? E-grāmatām ir stabils lasītāju loks; tie bieži vien ir cilvēki, kas lasa ļoti daudz un novērtē iespēju iegūt lasāmvielu uzreiz ar dažu klikšķu palīdzību. E-grāmatas izvēlas lasītāji, kuri vēlas lasīt latviešu valodā, taču dzīvo ārzemēs. Tie ir arī cilvēki, kuriem svarīgi ir lasīt, taču neuzkrāt dzīvesvietā daudz lietu. Jā, e-grāmatu lasītāji nereti atzīst, ka e-formātā lasītu darbu, kas ir ļoti paticis, mēdz arī iegādāties drukātā veidā un turēt grāmatplauktā. E-grāmata biežāk ir impulsīvs pirkums, kas tiek veikts vēlās vakara vai pat nakts stundās. E-formātā lasītāji iegādājas arī mazāk zināmu autoru darbus. E-grāmata lasītāju zināmā mērā ieskauj noslēpumainības plīvurā, jo apkārtējo skatiem neatklājas lasāmais darbs un žanrs; šī iemesla dēļ e-formātā iecienīti ir erotiska satura darbi. E-grāmatu lasītājiem bibliotēka bieži vien ir kabatā, tādējādi līdzi nav jānēsā smagi grāmatu sējumi, bet lasāmviela ir pieejama jebkurā brīdī. Katrs, kurš ir pamēģinājis lasīt e-grāmatu un to turpina darīt, noteikti varētu nosaukt vēl citus iemeslus, kāpēc izvēlas e-grāmatas, ne tikai drukātos izdevumus. Jā, lai cik tas nebūtu pārsteidzoši, ļoti reti var sastapt e-grāmatu lasītāju, kas lasa tikai un vienīgi šī formāta darbus, jo visbiežāk e-grāmatu cienītāji ir lieli grāmatmīļi, tāpēc iegādājas arī drukātos izdevumus vai dodas pēc tiem uz bibliotēkām.

    Nobeigumā jāteic, ka latviešu valodā pieejamās e-grāmatas nekādā veidā neapdraud poligrāfisko izdevumu ilgmūžību, taču lasītājiem var sniegt atšķirīgu lasīšanas pieredzi situācijās, kad ierastais ceļš līdz jaunai lasāmvielai ir ierobežots.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    13.04.2020 13:34

    Manuprāt, galvenā e-lasītāju priekšrocība ir ekrāns, kas īpašību ziņā ir daudz tuvāk papīram, kā LCD ekrāniem (https://www.makeuseof.com/tag/e-ink-works-every-ebook-fan-needs/). E-ink ir arī iemesls ilgajam baterijas laikam.

    digitalk
    13.04.2020 14:11

    diemžēl pat jaunākajiem e-ink modeļiem pietrūkst kontrasta :(

    Kursors.lv
    13.04.2020 16:06

    Lai arī man ir Kindle, esmu reanimējis savu veco iPad mini un lasu no šīs ierīces. Man gluži vienkārši vairāk patīk Apple Books lietotnes estētika, sinhronizācija ar telefonu (kurā pirms tam lasīju aktīvi) un iespēja visādas interesējošas vietas uzreiz ātri patulkot vai palasīt papildus internetā/Wikipēdijā.

    Imants Mur
    13.04.2020 16:27

    Manam nebūt ne jaunajam Kindle Voyage ir iebūvēta vārdnīca un Wikipēdija. Ir arī sinhronizācija ar telefonu. Bet tas, ka jālādē reizi 2 nedēļās, plus superparocīgās pogas, plus augstas izšķirtspējas ekrāns padara to ērtāk lietojamu par jebkuru Padu vai papīra grāmatu. Vēl ļoti svarīga opcija ir Highlightošana, kas ļauj atgriesties pie svarīgākajām lietām bez liekas meklēšanas. Grāmatas pērku Amazon India, tur tās 5-10 reizes lētākas.

    Kursors.lv
    13.04.2020 16:44
    Reply to  Imants Mur

    iPad tāpat ērtāk lietojams visam citam ārpus tiešās lasīšanas.

    reiny
    14.04.2020 09:06

    Kristap, es ceru Tu pajokoji. Tu taču neteiksi, ka ierīce ir slikta tikai tāpēc, ka viņa nedara to, kas viņai principā nav jādara.
    E-reader primārā un es teiktu vienīgā funkcija ir grāmatu lasīšana. Ja lasa daudz, tad tā ir labākā ierīce, kas šobrīd ir pieejama.

    Kursors.lv
    14.04.2020 09:30
    Reply to  reiny

    Jā, ja grib tikai lasīt, tad, protams, e-lasītājs būs labāka izvēle pamatā tāpēc, ka mazāk nogurdina acis un reti jāuzlādē. Tomēr es aicinu uz lasīšanu paskatīties plašāk un personīgi man vairāk patīk lasīt no iPad, jo es ar šo ierīci varu bagātināt savu lasīšanas pieredzi tā, kā to būtu grūtāk/neērtāk paveikt ar e-lasītāju. Tiem tomēr displeji ir lēni un programmatūra piemērota tikai lasīšanai. Un kas svarīgi, nav tādas pareizas vai nepareizas lasīšanas, svarīgi ir lasīt.

    Dainis Štrauss
    14.04.2020 09:37

    Joprojām lielākais 3td e-grāmatu bibliotēkas trūkums, ka nevar ielādēt Kindle grāmatā.

    Kursors.lv
    14.04.2020 09:45

    Domāju, ka šādu funkciju mēs nekad nesagaidīsim.

    Krotow
    14.04.2020 17:29

    Citiem varbūt vienalga, jo viņi netaisās lasīšanai papildus pirkt kaut kādu propietāru paneli.

    Reklāma