Web Analytics
More
    Reklāma

    Zinātnieki un inženieri rada automatizēta plaušu ventilatora prototipu cīņai ar COVID-19

    Jaunākie raksti

    Zinātnieku un inženieru komanda Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina fabrikā rada prototipu automatizētam plaušu ventilatoram, kura ražošana būtu pietiekami vienkārša un lietošana ērta, lai spētu operatīvi palīdzēt pacientiem ar Covid-19 izraisītiem elpošanas traucējumiem. Jau veidojas sadarbība ar vairākiem uzņēmumiem, lai sāktu ventilatora ražošanu.

    Visā pasaulē tiek meklētas lētas alternatīvas mākslīgās elpināšanas aparātiem, kuru ražošanas kapacitāte šobrīd ir nepietiekama, tāpēc Covid-19 smagāk skartajās valstīs to trūkst. Tomēr, kā saka RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Funkcionālo materiālu tehnoloģiju zinātniskās laboratorijas pētnieks Guntis Kuļikovskis, īsti funkcionējošu risinājumu vēl nav. Latvijas zinātnieku, inženieru un ekspertu komandai pirmajā virtuālajā hakatonā «HackForce» izdevies radīt strādājošu automatizētu plaušu ventilatora prototipu. Pēc konsultācijām ar anesteziologiem un reanimatologiem tas vēl tiek pilnveidots, veidojot ierīci funkcionāli pilnvērtīgāku un lietošanai ērtāku, izstrādājot lietotāja saskarni. Jau veidojas sadarbība ar vairākiem uzņēmumiem, lai sāktu ražošanu.

    Reklāma

    Automatizētajai plaušu ventilēšanas iekārtai par pamatu ņemts manuālās elpināšanas balons, ko izmanto neatliekamās palīdzības mediķi. Tā mīnuss – tas tiek darbināts ar roku, kas nozīmē, ka līdzās katram pacientam ir nepieciešams mediķis, kurš viņu elpina. Krīzes situācijā šādu aprūpi nav iespējams nodrošināt, tāpēc radīts robotizēts analogs, aprīkots ar saspiešanas motoriem un sensoriem, kas nodrošina skābekļa padevi atbilstoši pacienta plaušu tilpumam, kontrolē skābekļa plūsmas ātrumu, ieelpu un izelpu biežumu, ogļskābās gāzes daudzumu izelpā u.t.t.

    Ierīces prototips apzināti veidots samērā vienkāršs, lai tā ražošana būtu maksimāli ātra. «Mūsu mērķis nebija radīt alternatīvu tirgū esošajiem risinājumiem, bet gan vienkāršotu un vienlaikus funkcionālu modeli, kas palīdz mediķiem glābt dzīvības,» uzsver G. Kuļikovskis.

    Hakatona komandas kodolu veidoja inženieris Einārs Deksnis, kuram radās ideja par ventilatora izveidi, un G. Kuļikovskis. Viņiem palīdzēja un konsultēja Dāvis Kūma, Margarita Matuļenko, Aivars Ritovs, Ilmārs Poikāns, Linda Lancere un Edgars Zvirgzdiņš. Hakatonu «HackForce» organizēja brīvprātīgie no jaunuzņēmumu vides, programmētāji, dizaineri un lielo uzņēmumi pārstāvji, lai izstrādātu idejas un ātri ieviešamus risinājumus koronavīrusa krīzes mazināšanai. Hakatonu atbalstīja arī valsts iestādes. Robotizētais plaušu ventilators ieguva otro vietu un naudas balvu – astoņus tūkstošus eiro idejas pilnveidei.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    24.03.2020 09:27

    Viss jau skaisti, bet normatīvais regulējums prasa Medicīnas ierīcēm CE sertifikātu un atbilstošu reģistrāciju. Kad beigs sertificēt un reģistrēt, Covid jau būs izslimots dabiskā kārtā. Tas pats ar vakcīnu, kamēr pabeigs klīniskos pētījumus, ātrākais pēc 2 gadi varēs sākt potēt. ;(

    cow id19
    24.03.2020 09:33
    Reply to  Skābene

    Cita lieta, ka lai pielietotu ventilatoru, vajag mediķi, kas saprot kad un kādā režīmā ventilēt, vienu plaušu vai abas. Trūcīgie izpērk griķus, bagātie izpērk plaušu ventilatorus, no kuriem nebūs itin nekādas jēgas, ja nebūs arī intensīvās terapijas nodaļas un pats galvenais, mediķu komandas. Ja tie bez aizsargtērpiem būs inficējušies un apmiruši, tad ar to ventilatoru varēs atgaiņāt mušas no līķiem.

    Kursors.lv
    24.03.2020 09:36
    Reply to  Skābene

    Šobrīd, diemžēl, mums priekšā situācija, kad labāk, lai ir šāds risinājums nekā nav ventilatora vispār.

    Skābene
    24.03.2020 10:23

    Nu lai būtu saprotamāk, tas ir tas pats kas pašam garāžā uzbūvēt ātrās palīdzības mašīnu no tā kas ir pa rokai un cerēt, ka ar to brīnumu varēs piedalīties ceļu satiksmē, bez reģistrācijas, Valsts numura zīmēm, tehniskās pases un apdrošināšanas. Zombijapokalipsei noteikti derēs, bet ne šī brīža situācijai.

    Kursors.lv
    24.03.2020 11:16
    Reply to  Skābene

    Tu visu saprati pareizi, šobrīd apkārt notiek zombijapokalipse. Es pazīstu šī projekta autorus, vakar ar viņiem tieši par to runāju. Neviens tur nelolo nekādas ilūzijas par situāciju un aktīvi sadarbojas ar mediķiem, lai varētu maksimāli ātri sagatavot viņiem atrādāmu ierīces prototipu.

    cvd
    24.03.2020 13:23

    Nav jau TIK traki ar ZAPK, šobrīd cilvēki mirst stulbuma un neorganizētības dēļ. Ja pēc daudz maz laicīgas karantīnas sākuma nebūtu strīpas ar repatriācijas reisiem , kuru pasažierus palaiž staigāt kur sirds kāro – nu nebūtu to līķu simtu. Vēl jau ir brīv iet laukā uz veikalu – sekas tam, ka nav pārtikas piegāžu ar droniem. Un ēdam arī kā parasti, nevis izdzīvošanas paciņu, ko apēd sausu vai aplietu ar karstu ūdeni.

    Apokalipse būtu ar lielāku mirstības %% (kā būtu ar 40-70% ?), tagad ir tikai mācību variants.

    digitalk
    06.04.2020 06:44

    salīdzinājumam Teslas ventilators

    Reklāma