Web Analytics
More
    Reklāma

    Intel čips spēs saost bīstamas ķīmikālijas

    Jaunākie raksti

    Viens no populārākajiem procesoru ražotājiem pasaulē Intel noteikti neguļ uz vecajiem lauriem un sadarbībām, saprotot, ka nozare mainās un iet uz priekšu, tāpēc programmas Loihi ietvaros tiek attīstīts 3. paaudzes mākslīgais intelekts, kurā rada cilvēku neironu savienojumu imitējošus procesorus. Viens no jaunākajiem ir smaržu atpazīšanas “meistars”.

    Jaunais čips ir spējīgs attēlot mūsu bioloģisko sasaisti starp degunu un ožas uztveres sistēmu, tādējādi iemācoties dažādas smaržas pēc vienas izmēģinājuma reizes. Tas ir piemērs iepriekš minētajam 3. paaudzes mākslīgajam intelektam, kurš šobrīd mācās attēlot to procesu, kā cilvēks iemācās un izprot lietas, veidojot ceļu uz digitālas apziņas izveidi.

    Reklāma

    Mūsdienu procesoriem principā var iemācīt visu, tāpēc speciāls smaržu atpazīstošs čips nav nekas unikāls, taču tas ir spējīgs atpazīt līdz pat 10 dažādām smaržām, un svarīgākais, ka tieši bīstamas vielas kā metāns un amonjaks, to visu iemācoties pēc vienas analīzes. Smaržu interpretācija gan ir sarežģītāks process kā laikapstākļu prognozēšana, kurā vienkārši tiek izmantots liels datu kopums. Šis procesora treniņš ticis veidots, izmantojot speciālu tuneli un sensorus, ar kuru palīdzību uztvertas šīs smaržas. Algoritms, kas ir pamatā šādai analīzei, ļauj to pielāgot tieši dažādiem procesiem, kuriem nav zināms pamats, tādējādi radot šo cilvēka mācīšanās procesu.

    Šis procesors man atgādina “smaržmeistaru 9000” no filmas “Bagātais Ričs” ar Makolaju Kalkinu galvenajā lomā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jānis Kalvis
    20.03.2020 11:17

    covid-19 vīrusu nesaož? :D

    digitalk
    20.03.2020 12:00
    Reply to  Jānis Kalvis

    vīrusus diez vai sanāks, bet vēža šūnas gan varētu. tikai nāksies sensorus pēc jūtīguma piedzīt līdz suņa ožai.

    Reklāma