Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Strix Scope spēlēm paredzētās mehāniskās tastatūras apskats

    Jaunākie raksti

    Lielā daļā gadījumu apskatiem saņemtās lietiņas ir aprakstāmas kā ēteriskas – vari aptuveni aptvert, ko kaut kāds Wi-Fi maršrutētājs spēj, bet 90% ieguvumu tāpat nodrošina tikai pilnīga saderība starp dzelžiem. Ja tavs dators nevelk to vienu un īpašo bezvadu savienojuma standartu, tad dārgais Wi-Fi maršrutētājs ne ar ko neatšķiras no ierindas 40 eiro Wi-Fi maršrutētāja.

    Nezinu kā citiem, bet man apskatiem saņemtās tastatūras ir mīļākais vai vismaz viens no mīļākajiem gadžetiņiem, jo tastatūra ir mans ikdienas darbarīks (austiņas arī man ļoti patīk, bet parasti saņemam geimeriem, nevis mūzikas baudīšanai paredzētās). Vēl superīgāk ir tad, ja tastatūra ir tiešām forša, ērta, kvalitatīvi veidota un tā labi izskatās uz galda.

    Reklāma

    ROG Strix Scope mehāniskā tastatūra tikusi pie lielāka izmēra Xccurate Design Ctrl pogas. Ctrl poga ir divas reizes platāka, lai tā labāk kalpotu FPS tipa spēlēs. ROG Strix Scope mehāniskā tastatūra saņēmusi arī speciāli izdalītu One-touch Stealth pogu, lai uzlabotu lietotāja privātumu.

    ROG Strix Scope mehāniskai tastatūrai ir Vācijā ražoti Cherry MX RGB mehāniskie slēdzīši, kā arī neierobežotas vizuālās pielāgošanas iespējas ar RGB LED izgaismojumu. Tastatūra pieejama ar Cherry MX Red, Brown, Blue, Black, Silent Red vai Speed Silver slēdzīšiem.

    Izskats un uzbūve

    Izmēģināšanai saņemtā ROG Strix Scope tastatūra ir ar Cherry MX Red slēdzīšiem, kas ir pamatā paredzēti spēļu entuziastiem, bet ar MX Red slēdzīšiem iespējams arī šo to uzdrukāt. Es pats esmu pietiekami liels MX Red slēdzīšu fans, par tiem man ērtāki šķiet tikai Brown slēdzīši, bet Brown ir visai reta parādība pieejamas cenas mehāniskajās tastatūrās, brūnos slēdzīšus nākas speciāli meklēt. Trakie drukātāji varētu vēlēties MX Blue slēdzīšu klikšķošās versijas, bet zilie slēdzīši bieži vien būs par skaļu, lai tos izmantotu darbavietā vai pat mājās, ja vien neesi rūdīts vienpatis. ROG Strix Scope tastatūras cena apskata tapšanas laikā ir aptuveni 170 eiro, kas ir visai daudz prasīts pat par mehānisko tastatūru.

    ASUS ROG Strix Scope tastatūra ir ar pilnu taustiņu komplektu – tai ir arī ciparbloks, bet tastatūra ir jūtami šaurāka par standarta tastatūru ar ciparbloku. Vieta uz tastatūras dēļa ietaupīta ar mazāka izmēra Enter taustiņu, kas man īsti neiet pie sirds, kā arī rodas visai pamatota sajūta, ka ROG Strix Scope taustiņi novietoti tuvāk viens otram. Kopējie ROG Strix Scope tastatūras izmēri ir 440 x 137 x 39 mm. ROG Strix Scope kopējie izmēri ar visu ciparbloku ir tikai nedaudz lielāki par 87/88 taustiņu tastatūru izmēriem.

    Man ir jāsaka, ka ROG Strix Scope dīvainie taustiņu izmēri (drīzāk jau attālums starp tiem) aptuveni stundu mani mocīja, pēcāk pie tiem pieradu. Pēcāk pat šķita, ka tuvāk novietoti taustiņi ļauj nedaudz ātrāk rakstīt. Pie mazā Enter gan bija daudz grūtāk pierast, neesmu īsti sekojis līdzi Enter izmēram manās ikdienas gaitās, bet pieļauju, ka nekad iepriekš pārskatāmā pagātnē ar horizontālo Enter neesmu strādājis.

    Toties ROG Strix Scope tastatūrai ir būtiski palielināts kreisais Control (Ctrl) taustiņš, kas FPS tipa spēlēs parasti nodefinēts kā pietupiena taustiņš. Šāds piegājiens noteikti ies pie sirds spēlīšu dzenātājiem, bet jāņem vērā, ka lielāka izmēra Ctrl un kopā saspiestie citi taustiņi nozīmēs vien to, ka ROG Strix Scope būs grūti piemeklēt kādus citus taustiņus nomaiņai.

    ROG Strix Scope komplektā atradīsi arī papildu četrus WASD taustiņus un taustiņu noņemšanai paredzēto rīku.

    F12 taustiņš ir nodefinēts par tā saucamo privātuma (ASUS pats to dēvē par Stealth funkciju) taustiņu – ja nospiedīsi F12, tiks minimizētas visas lietotnes, kā arī apklusināta datora skaņa (master volume).

    Interesanti, ka jau rūpnīcā ROG Strix Scope izveidoti 10 dažādi RGB LED izgaismojumi, tos vari pārslēgt ar Fn kopā ar bultiņām pa labi vai pa kreisi. Protams, ar ASUS Armoury II lietotnes palīdzību būs iespējams RGB LED izgaismojumu pielāgot bez jebkādiem ierobežojumiem.

    Par ASUS prasīto aptuveni 170 eiro cenu mēs daudz neko citu nesaņemam. Man būtu gribējies komplektā redzēt arī plaukstu atbalsta daļu ROG Strix Scope tastatūrai, kā arī USB passthrough iespēja nenāktu par ļaunu.

    Izgaismojums

    ROG Strix Scope tastatūrai ir ASUS Aura RGB LED katram taustiņam, kā arī izgaismots Republic of Gamers logotips. Tastatūra ir saderīga ar Aura Sync ekosistēmu, attiecīgi varēsi ROG Strix Scope tastatūras izgaismojumu pielīdzināt citu ASUS ROG datora aksesuāru un datora komponenšu izskatam un izgaismojumam.

    Katrs pats var iestatīt vēl papildus sešus ROG Strix Scope tastatūras izgaismojumu dizainus, kas tiek noglabāti tastatūras atmiņā, attiecīgi varēsi to pieslēgt pie cita datora, bet izmantot jau iepriekš izveidotos izgaismojumus.

    Vērtēju, ka ROG Strix Scope tastatūras izgaismojums ir ļoti augstvērtīgs, varēsi iegūt gandrīz visas varavīksnes krāsas. Nedaudz čābīgāk veicas ar pilnīgi baltu izgaismojumu, tas man šķita nedaudz zilgans vai pat vilka uz violeto pusi.

    Programmatūra

    ROG Strix Scope tastatūru pavada jau zināmā ASUS ROG Armoury II programmatūra, kas šobrīd jau uzskatāma par visai sakārtotu. Armoury II programmatūra atrodama ASUS atbalsta mājaslapā, šoreiz gan jāsaka, ka kaut kas bija nobrucis ar ASUS atbalsta lapu, Armoury II programmatūru nācās ielādēt no ASUS foruma.

    ROG Strix Scope tastatūra ļauj tiešām plaši izspēlēties ar ASUS RGB LED gaismiņām. RGB LED gaismiņas te arī vislabāk piestāv, tās ir funkcionālas. Armoury II programmatūra ļauj izvēlēties no veselas gūzmas ar gaismiņu efektiem. Radās iespaids, ka ROG Strix Scope tastatūra ir apveltīta ar visplašāko gaismiņu efektu klāstu no visa, ko iepriekš esmu redzējis. Varēsi izvēlēties parastu taustiņu spīdēšanu, reaktīvos efektus (gaismiņas reaģē uz pogu spiedieniem), dažādus efektus, kas piederēsies tastatūras neizmantošanas laikā (piemēram, divkrāsu lietus pilēšanas efektu). ASUS ir izcili pastrādājis pie LED gaismiņu krāsu niansēm – iepriekš esmu redzējis produktus, kur tiek solīti pilnkrāsu RGB LED, bet dzīvē ierīce spēj iekrāsoties maksimums 10 dažādos pasteļtoņos.

    Nobeigumā

    Mehāniskās tastatūras ir arhaiska tehnoloģija, kas spējusi mūsdienās atrast gana plašu fanu pulku. Nemaz tik daudz iespēju ikdienā baudīt darba procesu pie datora mums nav – tu vari skatīties glītā ekrānā, pirkstu gali skar tastatūru un arī peli. Lētas, grabošas, no vecuma dzeltējošas tastatūras nerada nekādu prieku, bet atzīšos, ka kārtīga mehāniskā klavierīte tomēr vismaz man ir mazītiņš ikdienas prieciņš.

    Mehāniskās tastatūras ar līdzīgām iespējām (vienmērīgs, vienkrāsas izgaismojums un Cherry MX slēdzīši) maksā sākot no 85… 90 eiro (piemēram, superīgā Fnatic Gear Rush Pro Gaming Keyboard (ar Cherry MX Red)). Ap 100 eiro jau pieejamas Razer, Corsair, Logitech tastatūras ar RGB LED izgaismojumu. Izvēle līdz 150 eiro mehānisko tastatūru tirgū ir milzonīga. Ja pameklē nedaudz aiz robežas, būt grūti izvairīties no Das Keyboard modeļu klāsta.

    ROG Strix Scope noteikti tēmē geimeru virzienā, bet šim modelim nav pieejama samazinātā izmēra versija bez ciparu bloka, kas ir visai grūti izprotams solis. Protams, pilnā tastatūra dod visas iespējas arī strādāt, bet jau atkal – diez vai ierindas grāmatvede būs milzīgā priekā par gaismiņu efektiem no ROG Strix Scope tastatūras. Noteikti liels pluss ir iespēja izvēlēties ROG Strix Scope taustiņu mehānikas, bet neesmu pārliecināts, ka pie mums varēsi dikti ar šo variēt. Visticamāk, pie mums būs pieejami Cherry MX Red un varbūt MX Blue slēdzīši. Ja man kāds dotu vaļu, es skatītos MX Brown virzienā.

    Patīkami, ka ROG Strix Scope piedomāts pie noformējuma – tastatūra ir gana atturīga (ja nomaini atšķirīgos WASD taustiņus uz līdzi dotajiem melnajiem taustiņiem), nav izmantoti nekādi acteku raksti, kas ir redzēti citās Republic of Gamers zīmola ierīcēs. Izslēdzot gaismiņas, vai izvēloties kādu pieklusinātu krāsu tēmu, ROG Strix Scope tastatūra pārvēršas par visai parasta izskata tastatūru. Ar sarkanajiem slēdzīšiem tā izmantojama ofisā – neviens pat nepamanīs, ka tev ir nedaudz dulla geimeru tastatūra.

    Pie manis sabija, iespējams, populārākā, bet vienlaikus arī mazāk interesantā ROG Strix Scope tastatūras versija ar MX Red sarkanajiem slēdzīšiem. Tie ir klusi, tiem nav pārāk lielas pretestības. Faktiski vismaz es atļaujos uzskatīt, ka sarkanie slēdzīši drīzāk mēģina neatšķirties no membrānu tastatūras. Noteikti ieteiktu apdomāt brūno (klikšķoši, bet mazāk traucējoši par zilajiem) vai zilo slēdzīšu (skaļāks klikšķis) izvēli, ja tev patīk spēlēt spēles un arī kādu reizi nākas kaut ko uzrakstīt.

    ROG Strix Scope nekļuvu par lielu kompaktā dizaina fanu, jo tomēr visas citas man pieejamās tastatūras ir ar taustiņu izmēru un attālumu, kas ir dēvējams par visai standartizētu. Ja izmantosi tikai un vienīgi ROG Strix Scope, tad gan ātri pieradīsi un taustiņu attālumi tevi nemulsinās. Mazais Enter vēl arvien šķiet mulsinošs.

    Patika

    • Uzbūves kvalitāte
    • RGB LED krāsu iespējas
    • Teorētiska iespēja izvēlēties starp plašu Cherry MX slēdzīšu krāsu gammu

    Ne tik ļoti patika

    • Tik dārgai tastatūrai prasījās pēc plaukstu paliktņa un varbūt vēl kāda aksesuāra līdzi
    • Mazais Enter
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma