Web Analytics
More
    Reklāma

    Pirmajā Sieviešu hakatonā Latvijā uzvar dalīšanās ar lietām, ceļu satiksmes noteikumi un eksakto zinību apgūšana

    Jaunākie raksti

    6-7.martā notika Pirmais Sieviešu hakatons Latvijā, kurā 50 dalībnieces un dalībnieki piedalījās izaicinājumā divu dienu laikā radīt jaunus tehnoloģijas risinājumus. Pirmais hakatons, kas organizēts īpaši sievietēm, deva iespēju iemācīties jaunas prasmes, attīstīt savas idejas un veidot jaunus uzņēmumus un kontaktus, kā ari iegūt mentoru padomus.

    Hakatona mērķis bija atbalstīt sievietes uzņēmēju ceļa uzsākšanā un kopā ar mentoriem un pieredzējušiem darbnīcu vadītājiem palīdzēt veiksmīgi attīstīt un prezentēt savas idejas IT un digitālu risinājumu jomā.

    Reklāma

    Hakatonu organizēja biedrība Riga TechGirls sadarbība ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra – LIAA un Accenture Latvia. Atklāšana 6.martā notika ar NASDAQ Rīga Zvana ceremoniju Dzimuma līdztiesībai, kas tika iezvanīts kopā ar organizatorēm. Foto un atsauce par šo īpašo zvana ceremoniju tika pārraidītas uz Nasdaq sienas Ņujorkā, Time square.

    Hakatonā dalībniekiem bija iespēja pieteikt savu ideju vai arī pievienoties jau eksistējošai komandai un idejai. Kopā tika saņamti 136 dalības pieteikumi. No tiem tika atlasītas motivētākās dalībnieces un dalībnieki un divu dienu laikā īstenojamākās idejas. Hakatona laikā dalībnieki piedalījās dažādās darbnīcās un varēja papildināt zināšanās projekta prezentācijas, prototipēšanas vai dizaina domāšanas jomās.

    Noslēgumā 11 komandas prezentēja savas idejas, to starpā arī tās, kuras radušās tieši hakatona laikā. Ideju dažādība atspoguļojās arī žūrijas vērtēšanā: žūrijas mērķis bija izcelt tās idejas, kurām ir ne tikai iedvesmošs stāsts, bet arī biznesa potenciāls pēc pasākuma. “Žūrijas locekļu diskusijās viennozīmīgi vinnēja vēlme praktiski atbalstīt tās komandas, kurām bija izstrādes progress šajā īsajā laika posmā: diezgan skaidra prototipa koncepcija un komercializācijas potenciāls, kā arī komanda, kura potenciāli turpinās strādāt pie idejas pēc hakatona beigām.” – saka žūrijas priekšsēdētāja Riga TechGirls līdzrādītāja Marina Petrakova.

    Fināla prezentācijas bija sekojošām 11 komandu idejām:

    • “Materials marketplace” e-komercijas platforma pārsrtrādātu materiālu pasūtīšanai;
    • “Project X” – sociālo iemaņu trenēšanas platforma;
    • Be-with app – attiecību uzlabošanas lietotne;
    • “CAPS” – antisociālā sozializācijas lietotne;
    • “Melnu muti” veidne-palīgs māksliniekiem un mākslas entuziāstiem;
    • “Lively” lietotne, kur atrodami interesanti sporta pasākumi, ar vietas un nomas iespējām tur, kur cilvēks atrodas;
    • “Freelance lab” – platforma īslaicīga darba meklētajiem un darba devējiem;

    Un 4 komandas, kurām tika piešķirtas balvas:

    • “Berry Club” – 3D printēšanas tehnoloģiju risinājums pasākuma atmiņu veidošanai
    • “Science Hero” – online kvesta spēle, kas māca matemātiku, ķīmiju un fiziku
    • “SignMaster” – papildinātās realitātes lietotni ceļazīmju apgūšanai
    • “Share” – nestandarta mantu nomas lietotne

    Balvas tika piešķirtas četrām komandām, kuru sasniegumus žūrija vēlējās apbalvot:

    Īpašā simpātiju balva tika piešķirta komandai “Berry Club”, kas akcentēja 3D printēšanas tehnoloģiju risinājums pasākuma atmiņu veidošanai, kurā darbojās arī visjaunākā, divpadsmit gadīgā, hakatona dalībniece un tehnoloģiju entuziaste Sofija.

    Trešās vietas ieguvēju “Science Hero” komandas mērķis bija izveidot online kvesta spēli, kas interaktīvā veidā iemācītu matemātiku, ķīmiju un fiziku bērniem un pusaudžiem. Viņiem būs iespēja saņemt konsultācijas no Riga TechGirls Mentoru programmas kompetentiem mentoriem trīs mēnešu laikā.

    Otrās vietas ieguvēju komandai “SignMaster” tika piešķirta iespēja piedalīties Startup Wise Guys online pirms-akseleratora programmā. Divu dienu laikā komandas dalībnieces izstrādāja papildinātās realitātes lietotni, kuras mērķis ir imersīvā veidā palīdzēt iemācīties ceļazīmes, tādejādi samazinot ceļa negadījumu skaitu.

    Pirmās vietas ieguvēju komanda “Share” izcēlās ar savu nestandarta risinājumu mantu nomai: kādēļ jāpērk jauns, ja varētu to nomāt blakus esošiem cilvēkiem? Šim nolūkam komanda izstrādāja lietotnes prototipu, kas palīdzēs nākotnē nomāt dažādas vajadzīgas mantas citiem lietotājiem, kuri teritoriāli atrodas tuvumā. Svarīgākais, pēc žūrijas domām, pēc hakatona ir turpināt attīstīt ideju atbilstošā vietā, neraizējoties par darba vietu: tādēļ komandai tika piešķirts atbalsts no TechHub kopienas – galds koprades telpā uz trīs mēnešiem.

    Pirmais Sieviešu Hakatons Latvijā tika veidots ar mērķi nodemonstrēt sieviešu spējas tehnoloģiju jomā un iedvesmot viņas pievienoties IT jomai, kā arī atbalstīt jaunu start-up uzņēmumu veidošanos.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Usinss
    11.03.2020 12:02

    Piedodiet, bet vēl lielākos stereotipos nevarēja iebraukt. Auto vadīšana un eksaktās zināšanas. Stereotipi, kas nepadodas sievietēm. Un protams lietu vākšana/dalīšanās (shopping) NEzinu, smieties vai raudāt…

    1212
    19.05.2020 20:22
    Reply to  Usinss

    Var arī vienkārši paklusēt

    Reklāma