Web Analytics
More
    Reklāma

    Smart-ID lietotāji identitāti turpmāk varēs apliecināt arī ar pasi un eID karti

    Jaunākie raksti

    Līdz šim vairākas darbības ar Smart-ID bija iespējams veikt tikai, pierādot personas identitāti ar elektronisko parakstu vai fiziski ierodoties bankas filiālē. Tagad to var izdarīt attālināti, ja iepriekš jau ir izmantots Smart-ID konts. Lietotājam ir nepieciešams tikai dokuments, kur iestrādāti biometriskie personas dati.

    Biometriskie personas dati ir jebkura cilvēka dati par viņa fiziskajām, psiholoģiskajām un uzvedības iezīmēm, kas ļauj viņu identificēt, izmantojot tehnoloģijas. Par to, ka personas dokumentā ir iekļauta biometriskā informācija, liecina īpašs simbols uz tā. Latvijā pases ar biometriskajiem datiem tiek izsniegtas kopš 2007. gada, savukārt Latvijā izsniegtajās ID kartēs šādi dati tiek iestrādāti kopš 2012. gada. Smart-ID biometriskās identifikācijas procesā tiek izmantots arī sejas attēls.

    Reklāma

    Sakarā ar šo jaunumu tagad Smart-ID kontu var iegūt pilnībā attālināti, ja lietotājs pirms tam ir bijis Smart-ID klients. Turklāt konts uzreiz kļūst par Kvalificētā līmeņa kontu, ar ko lietotājs var gan apstiprināt bankas darījumus, gan izmantot e-komercijas pakalpojumus un parakstīt dokumentus ar parakstu, kas ir līdzvērtīgs ar roku rakstītam parakstam. Tāpat tagad iespējams veikt dažādas citas darbības, kuru izpildīšanai iepriekš bija vajadzīga personas datu apliecināšana vai fiziska personas klātbūtne, piemēram, uzstādīt Smart-ID jaunā ierīcē vai pārveidot Smart-ID Pamata līmeni par Kvalificēto līmeni.

    Lai izmantotu biometrisko personas identitātes apliecināšanu, lietotājam ir jābūt pieejamam derīgam ceļošanas dokumentam – pasei vai eID kartei – un mobilajam tālrunim ar kameru un NFC lasītāju. Tālrunī ir jābūt uzstādītai jaunākajai Smart-ID mobilās aplikācijas versijai. Ja viss šis iepriekšminētais ir pieejams, biometriskais personas identitātes apliecināšanas process aizņem vien dažas minūtes.

    “Mēs esam izstrādājuši jaunu risinājumu, kas ir pieejams visiem lietotājiem, tā kā interesenti to jau var izmēģināt. Pirmo 24 stundu laikā, kopš risinājums ir pieejams, tas veiksmīgi izmantots jau 300 reižu. Taču noteikti jāņem vērā, ka sākumā, iespējams, viss nenotiks pilnīgi gludi. Tāpēc mēs noteikti sagaidām atgriezenisko saiti, lai turpinātu šo risinājumu padarīt vēl labāku. Biometriskā personas identitātes apliecināšana būtiski uzlabos lietotāju un e-pakalpojumu sniedzēju pieredzi. Ar Smart-ID Pamata līmeni klienti varēja tikai apstiprināt darījumus tiešsaistē bankā. Lai iegūtu Kvalificēto līmeni, kas ļauj veikt arī citas darbības, piemēram, izmantot e-pakalpojumus, viņiem nereti bija jāiet uz banku. Tagad šī vienkāršā pāreja no viena līmeņa uz otru noteikti veicinās ievērojamu darījumu skaita pieaugumu,” izmaiņas komentē SK ID Solutions Latvijas filiāles vadītāja Sanita Meijere.

    “Biometrisko datu izmantošana klienta autentifikācijā uzskatāma par būtisku soli tehnoloģiskajā attīstībā, un, protams, tā ir pilnīgi jauna lietotāja pieredze, kas cieši sasaucas ar vienu no Finanšu nozares asociācijas prioritātēm – tehnoloģiskā attīstība. Autentifikācija, izmantojot biometriskos datus, banku klientiem nozīmē gan drošību savu privāto kontu pārvaldībā un lietošanā, ļaujot būt pārliecinātiem par savu līdzekļu un datu aizsardzību, gan papildu ērtības Smart ID lietošanā”, – norāda Sanita Bajāre, Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja.

    Jauno Smart-ID biometriskās identitātes apliecināšanas metodi ir radījis Smart-ID risinājuma uzturētājs igauņu uzņēmums “SK ID Solutions” un sertificējis “TÜV Austria” – vadošais neatkarīgais trešo pušu reģistrācijas un sertifikācijas pakalpojumu testēšanas, pārbaudes un sertifikācijas uzņēmums pasaulē. Risinājumu ir apstiprinājis arī Igaunijas Informāciju sistēmu uzraugs.

    Šī metode atšķiras no citām pasaulē šobrīd pieejamām līdzīgām metodēm. Pirmkārt, kvalificēta Smart-ID iegūšana tiek atļauta tikai ar Eiropas Savienībā izveidotu biometrisko identifikāciju, kas iestrādāta elektroniskajos identitāti apliecinošajos dokumentos. Otrkārt, process ir pilnībā automatizēts un tajā neiesaistās cilvēki, taču tas ir novērtēts kā līdzvērtīgs fiziskai personas identifikācijai. Treškārt, pilnīgas automatizācijas dēļ, reģistrācijas process kvalificētā Smart-ID iegūšanai ilgst tikai dažas minūtes.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    19 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Muah
    27.02.2020 09:15

    Vispār to varēja izdarīt jau iepriekš, ja bija ID karte un tās lasītājs datorā.

    Poliow
    27.02.2020 09:57
    Reply to  Muah

    Jā, bet lasītāju datorā diezgan čakarīgi dabūt, ja esi ārzemēs :)

    Kursors.lv
    27.02.2020 10:13
    Reply to  Muah

    Jā, varēja un var joprojām. Tagad nākusi klāt ērtāka iespēja tikt pie “pilnā” Smart-ID izmantojot pasi vai eID karti.

    Normunds
    27.02.2020 11:16

    Vai ar iPhonu arī varēs pievienot? Vai smart-id aplikācijai būs pieeja pie NFC lasītāja?

    Jānis Rozenšteins
    27.02.2020 12:07
    Reply to  Normunds

    Jā, to var izdarīt arī ar iPhone.

    27.02.2020 14:19

    Žēl, bet saka uz iPhone SE, ka nav NFC

    Muah
    27.02.2020 15:20
    Reply to  Gundars

    Iphone SE nav normāla NFC readera.

    Kursors.lv
    27.02.2020 22:35
    Reply to  Muah

    Lasītājs ir, bet Apple to ierobežo.

    Artūrs
    15.01.2021 14:44

    Nopirku jauno Iphone 12 Pro, mēģinu pārnest arī smart ID no Iphone 7+ ar biometriskiem datiem, bet man tādu opciju nemaz nepiedāvā (iepriekš bija pilnais smart id konts). Zvanīju uz Swedbank un teica, ka ne visi telefoni piedāvā šo opciju. Vai tiešām apple ierobežo NFC lasītāju šai lietotnei? Vai nebiju iepriekš kaut kādu mistisko ķeksi bankā ieķeksējis!? Kas to lai zin! Katrā ziņā banka teica, ka jāiet uz vietas.

    73B28069-9948-4EE5-BB01-81CA8A97CD64.png
    Žoriks
    27.02.2020 17:11

    Varbūt video pamācību ,aļņiem?

    Kursors.lv
    27.02.2020 22:36
    Reply to  Žoriks

    Hmm, jāseko līdzi vednim pašā lietotnē. Soļu ir gana daudz, bet, cik es skatījos, tie izskatījās saprotami. Ja kaut kur iesprūsti, dod ziņu.

    Liga Makarova
    16.04.2020 21:29

    Mēģinu uztaisīt jauno opciju…tālāk par video kā skenēt pasi,netieku…telefons neuztver un neskanē…bet ar otru ierīci NFC darbojas…tad secinu ka tā nav manas ierīces vaine,bet gan pašiem Smart-ID.

    digitalk
    27.02.2020 11:34
    Reply to  Muah

    iepriekš to varēja izdarīt izmantojot eID kartē esošo elektronisko parakstu, tagad to varēs izdarīt izmantojot biometriskos datus.

    Kristofers Vidauskis
    27.02.2020 11:45

    Biometriskie dati ir arī psiholoģiskie un uzvedības iezīmes? 🧐

    Zaabaks
    27.02.2020 13:03

    A kur paskaidrojums par tehnisko realizāciju? Tas nozīmē, ka manus biometriskos datus no ID kartes nokopēs un glabās kārtējais kantoris nezin kur, un darīs nezin ko… Kādi būs datu apstrādes nosacījumi un ierobežojumi?

    digitalk
    27.02.2020 14:42
    Reply to  Zaabaks

    kas nozīmē, ka tavus biometriskos datus nokopēs un glabās kaut kur? tehniskās realizācijas paskaidrojuma trūkums preses relīzē to nozīmē?

    btw, tu sev niku tādu speciāli izvēlējies?

    Kursors.lv
    27.02.2020 22:37
    Reply to  Zaabaks

    Nu iesākumam var Smart ID mājaslapā izpētīt lietotāja licences līgumu: https://www.smart-id.com/wordpress/wp-content/uploads/2017/02/EULA_LV-1.pdf

    JNS
    27.02.2020 18:55

    Tad labi ka notiek attīstība – vienīgi jautājums: Ja ”viedierīcei” nav NFC tad var izmantot aproci ar NFC?

    Kursors.lv
    27.02.2020 22:38
    Reply to  JNS

    Hmm, par kādu aproci tu runā?

    Reklāma